Furuvik öppnar Apornas Värld
25/5, 2008 kl. 23:59Åk flodfärd genom Amazonas djungel i Sydamerika, vandra genom Regnskogen i Afrika med lösa boaormar och hoppande småapor runt omkring. Vandra ner till Asiens vattenrika landskap där gibbonaporna och orangutangerna lever. Allt detta kan du göra i Furuviksparken som satsar som aldrig förr och öppnar portarna till första etappen av Apornas Värld med fokus på bevarandearbete, forskning och utbildning.
Lemurlandet
Tanken med indelningen i världsdelar är att lära ut om aporna som tillhör det området men även berätta övrigt om den del av välden som är apornas hemvist i det vilda. Därför hittar du även andra djur som passar i respektive biotop. Till Afrika hör t.ex Lemurlandet som med sina 5000 m2 är Europas största hägn för lemurer . Även i år han gruppen fått tillökning, honan Sofia har fött ett tvillingpar. Att besöka Lemurlandet en förmiddag vid 11-tiden då lemurerna släpps ut är en fascinerande upplevelse. Då kommer du nära, riktigt nära och kan plötsligt befinna dig mitt bland de fredliga halvaporna från ön Madagaskar.
Sydamerika
Ett av försäsongens tre stora projekt har varit ombyggnaden av gamla Hedenhöslandet till Sydamerika. Med facit i hand är det bara att konstatera att området genomgått en ”extrem makeover”, en total förvandling, där besökarna får svårt att känna igen sig. Istället för Knota och stenålder möts parkens gäster av ett mäktigt inkatempel och kan guppa iväg på en flodtur med spännande djur från den delen av världen på flodkanterna som förhoppningsvis redan i sommar kommer att vara inbäddade i sydamerikansk växtlighet. Att få till det frodigt och grönt tar som bekant sin tid, men parkens trädgårdsavdelning under ledning av Siw Hagel brukar ha förmågan att få till det på kort tid.
Asien
Det andra av parkens stora och utmanande projekt är bygget av ett nytt orangutanghus. Det är en imponerande anläggning beläget i parkens östra del och bildar, tillsammans med anläggningen för gruppen av gibbonaporna, den del i parken som heter Asien. Område är stort, vattenrikt och liknar de sumpmarker på öarna Sumatra och Borneo där orangutangen lever i det vilda. Ett moment som kräver minutiös planering och varsam hand är flytten av parkens orangutangpar, Igge och Naong, till den nya anläggningen. Arten är nämligen mycket känslig för förändringar och mer av försiktig karaktär än till exempel schimpansen. Vid flytten måste de sövas, vilket alltid medför en extra risk. Dessutom tyder mycket på att honan Igge, som förlorade sin unge förra året, är dräktig igen. Skulle det vara så och allt går vägen är det den första Sumatraorangutangen som föds i Sverige. Ett viktigt tillskott till arten som är starkt utrotningshotad.
Primatforskning
Furuviksparkens personal har dokumenterad god kunskap om apor vilket har lett fram till det spännande samarbetet mellan parken och Lunds Universitet. Ett samarbete som mynnat ut i anläggandet av Lunds Universitets primatforskningsstation Furuvik . En riktig och viktig fjäder i hatten för Furuvik. Forskningsstationen kommer att ligga i det nya orangutanghuset och invigs i år. Schimpanser, orangutanger och gibbonapor är de arter som deltar i forskningen som förenklat uttryckt går ut på att vi ska få reda på mer om hur dessa arter tänker. De är ju våra närmsta släktingar och i förlängningen lär vi oss mer om oss själva och människans ursprung.
Steps for the Future
Furuviksparkens ambition är fortsätta och utöka den viktiga väg man valt med fokus på bevarandearbete och kunskapsspridning. Egentligen finns det hur mycket som helst att göra inom dessa områden där även miljö och att värna om vår natur ingår. Allt hänger ju samman. Under våren har parken startat ”Steps for the Future” en grupp av engagerade och intresserade företag och människor som vill stödja och bidra till att utveckla parkens bevarandearbete av hotade djurarter och att sprida kunskap till främst barn och ungdomar.
Nya karuseller
Även tivoliddelen med alla karuseller får sig en ansiktslyftning. En nöjesplan har tagits fram och förhoppningen är att området på tre år ska snyggas till, tematiseras och bli mer av ett äventyrsområde lite a´la Indiana Jones. Redan i år kommer en hel del förändringar att märkas. Till alla karusellälskande besökare kommer två nyheter att stå på plats, en av modell uppskjutet (motsvarighet till fritt fall), den andra en snurrande gungvariant med namnet Frisbee. I Cirkus kommer Furuviksbarnen som vanligt att ha sina föreställningar varje dag under högsäsong (utom söndag) och den brasilianska cirkusfamiljen Adolfi hittar på bus i parken om vanligt.
Äventyrspool
Det tredje stora byggprojektet som ska stå färdigt i sommar är poolområdet. Även där finns en treårsplan. Poolen byggs ut, det gamla trädäcket försvinner och i sommar kan alla badgäster riktigt släppa loss barnasinnet i det nya äventyrstornet. Nästa sommar blir det vågmaskin i poolens mittendel och säsongen 2010 får den bortre tredjedelen två häftiga vattenrutschar. Tycket ni att det stänker från poolen redan nu å är det med största sannolikhet svett. Att få färdigt etapp ett är nämligen en kamp mot klockan som kräver hårt arbete både dag och natt.
Djurparkernas nya roll
Det är stor skillnad på djurparker förr och nu. Idag har parkerna ett viktigt uppdrag – att delta i arbetet för att rädda utrotningshotade djur. Det gör man genom att sprida kunskap, att lära ut om arterna och de villkor de lever under samt att vara ”holders” för individer av hotade arter. Furuvik äger till exempel inte orangutangerna eller schimpanserna i parken. De ingår i en internationell artbank där en artkoordinator ombesörjer placeringarna. Med satsningen på Apornas Värld hoppas parken på att det blir möjligt att intensifiera bevarandearbetet och lägga mer krut på utbildning. Idag är de populära zooskolorna oftast fulltecknade och många intresserade får inte plats. Och som besökare kan man också dra sitt strå till stacken i kampen för att rädda våra vänner aporna – besök Furuviksparken i sommar.
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »