Furuvik – idag och i framtiden
1/6, 2007 kl. 16:37Jag försöker förmedla så mycket lugn och trygghet jag bara förmår uppbåda. Jag vill inte skrämmas. Det är nämligen första gången jag ska få träffa lille Bosse. Han har hittills inte träffat så många andra människor än sin skötare Eva så det gäller att ta det varsamt och försiktigt. Tjopp, tjopp, tjopp nu kommer han skuttande genom halmen. Hoppsan, det går visst lite för fort …
Bosse hade en tuff start i livet. Hans mamma dog när han var riktigt liten. Tack vare den erfarna djurvårdaren Eva Jonasson har Bosse klarat sig bra och tränar nu för att bli stor och stark så han kan hänga med de stora kängururna i gruppen när de ska hoppa ut på kängurusafari.
Moderna djurparker
Bosse är en av de 60 - talet djurarter som bor i Furuviksparken. Under åren har många, många olika arter bott i parken, elefanter, giraffer, björnar och zebror, för att nämna några. När andra världskriget rasade tog parken emot massor med krokodiler från Berlins Zoo som behövde en fristad när bombernas började fällas över staden. Men tiderna förändras och djurparkerna med den, som tur är! Nutidens djurparker har en annan uppgift att fylla än tidigare. Förr var det uppvisning av djur i bur, ofta små, trånga burar där man inte tog någon större hänsyn till djurens behov och naturliga beteenden. Idag, när många av vår jords vilda djur hotas av utrotning, är djurparkernas viktigaste uppdrag att delta i bevarandearbetet och sprida kunskap, förståelse och respekt för djuren. Alla seriösa djurparker värnar idag om god djurhållning och utvecklar parkerna så att arternas naturliga beteenden främjas, att djuren har det bra helt enkelt. Besökaren blir gäst i djurens värld. I Furuviksparken märks det bland annat i anläggningen Regnskogen där man vandrar bland 30 lösa boaormar med dvärgsilkesapor skuttande ovanför huvudet, i Lemurlandet där besökaren kommer så nära att en lemur kan sätta sig på axeln och hos kängururna. Komma nära, känna och uppleva är viktiga ledord för parken.
Ing-marie och schimpanserna
På djursidan är Furuviksparken mest känd för djurvårdaren Ing-Marie Persson och hennes arbete med schimpanserna. Hon har en unik relation med flocken och är accepterad som ledare tillsammans med alfahanen Santino. En människa som ledare i en schimpansflock, tänk er det! Hon är den enda personen man känner till som kan gå in till en grupp könsmogna schimpanser. För oss andra skull det vara direkt förenat med livsfara. Schimpanser är lika starka som fyra - fem vuxna män och kan vara mycket aggressiva, speciellt om någon inkräktar på deras revir.
Det är en mycket spännande och lärande upplevelse att se Ing-Marie tillsammans med schimpanserna och höra henne berätta om sina 30 år i parken. Det har också uppmärksammats i medierna, två dokumentärfilmer har sänts i Sveriges Television om Ing-Marie och ”hennes” schimpanser och bara nu under våren har flera TV-team varit i Furuviksparken, SVT Vetenskapsmagasinet, SVT Hjärnstorm, TV 3, Vetenskapsradion och mera kommer.
I slutet av september sänds en serie barnprogram om parkens lilla schimpansflicka Manda i Sveriges Televisions program Bolibompa. Manda föddes i Kolmårdens djurpark och blev moderlös vid fyra månaders ålder. För att hon skulle överleva och ha möjlighet att få en ny schimpansfamilj blev Ing-Marie tillfrågad om hjälp Under nästan ett och ett halvt år bodde Manda hemma hos Ing-Marie och hennes man Johnny. Det var en tålamodsprövande tid. Tänk er själva att ha en liten schimpans i hemmet, sovande i dubbelsängen, klättrande precis överallt. Varje dag tränade Ing-Marie och Manda med de stora schimpanserna i flocken och nu bor Manda i parken och är en fullt accepterad medlem i gruppen. När man känner till Mandas historia är det ännu härligare att se henne rumla runt med schimpanskompisen Magda och rida på ryggen på den duktiga honan Linda. Hon har verkligen blivit Mandas beskyddare. För att inte nämna flockledaren Santino. Han bara älskar Manda, det bästa han vet är att få busa med henne. Då är det rätt hårda tag men det gillar Manda, hon skrattar så hon kiknar. Har ni sett en schimpans skratta någon gång?
Åka karusell
I kaffestaden Gävle kan du ta en virvlande tur i en kaffekopp eller släpp loss fjärilarna i magen i en av parkens karusellnyheter för sommaren, berg och dalbana Batman. Flygande mattan är också ny, liksom klassikern Virvelvinden. På Tivoliområdet finns det 18 åkattraktioner för stora och små att välja mellan. En tradition i parken är truppen Furuviksbarnen. En tradition som nästan är en institution. I över 70 år har har de bjudit på föreställning varje sommar. I år är det Peter Pan på programmet med premiär på midsommarafton i den stora cirkusbyggnaden av trä, faktiskt en av Europas största Cirkusbyggnader.
Furuviks då och nu
I Furuviksparken finns det massor av historia. Det är en anrik park som grundades år 1900 som en nöjes och rekreationspark efter amerikansk modell. Oscar Jakobsson, trafikchef vid Uppsala - Margretehills järnvägsbolag fick idén till parken under en studieresa till Amerika. ?Söndagen den 17 augusti 1900 höll greve Olle Cronstedt invigningstalet och Furuviksparken slog upp portarna. Picknic på Furuskär eller dans i parken lockade på den tiden, liksom de många exotiska djuren.
Flera världsartister har genom året uppträtt i Furuvik inför tusentals besökare, Sammy Davis, Louis Armstrong, Jussi Björling för att nämna några från den gamla goda tiden.
Gröna Furuvik
Genom åren har det utvecklats en tradition och kunskap som gjort Furuviksparken känd för sin grönska och blomprakt – här kan du göra precis som tjuren Ferdinand, bara njuta och lukta på blommorna. Siv Hagel med medarbetare ser till att 16 000 plantor planteras i myllan varje vår för att stå givakt i de många vackra planteringarna.
Grönskan i kombination med det natursköna läget vid havet lockar även besökare som inte bara vill träffa djuren eller åka karusell. Många tar chansen att koppla av en stund och blicka ut från klipporna vid Furuskär. Klucket från vågorna, horisonten, där himmel möter hav, är en lisa för själen.
Full fart framåt
Idag är det en 107 - åring som faktiskt är i bättre form än någonsin och med spännande planer för framtiden – bland annat att skapa landets första konceptpark med inriktning mot apor.
Där kommer besökarna att vandra genom tre världsdelar Afrika, Asien och Sydamerika och möta våra vänner aporna, stora som små, från de olika kontinenterna.
Andra planer för framtiden är att campingen ska flyttas mot havet, säsongen 2008 invigs Furuviks Havscamping. Kring parkens stolthet, restaurangen Furuviks Brygga, hoppas man snart på byggstart för den planerade konferensanläggningen med stugby, naturskönt beläget vid havet.
Parallellt med detta har Gävle kommun planer på att bygga en vågbrytare som möjliggör angöring av båtar vid parken och i förlängningen en fullfjädrad gästhamn som erbjuder den service och logistik som båtfolk av idag vill ha.
Nu håller vi tummarna för en riktigt bra Furuvikssommar och att lille känguru Bosse kämpar på och hoppar vidare.
Text: Erika Rydstrand
Foto: Erik Janhans
© SvenskPress.se
Materialet får endast användas, helt eller delvis, efter överenskommelse med Furuviksparken.
Ledord för parken vid starten år 1900:
Järnvägsstyrelsen har med denna park afsett att här skall vara rum för alla, ej endast för någon särskild klass eller något särkilt parti, utan här skola rymmas stora och små, unga och gamla, familjer och enskilda. Alla skola vara välkomna till hvila, familjerna utvandrade i endräkt med korgvagnen, matsäckskorgen icke att förglömma."
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »