Agnes von Krusenstjerna åter i Gävle. Marika Lagercrantz, avlägsen släkting, hälsar på..
5/3, 2016 kl. 14:29Internationella kvinnodagen firas den 8 mars och i år gästas Högskolan i Gävle bland andra av skådespelerskan och regissören Marika Lagercrantz.
Alla människors lika värde
För mig betyder det rösträtt och kvinnors lika villkor och att hela världen ska hylla principerna om alla människors lika värde. Kvinnornas kamp har alltid varit väldigt viktig för mig. Jag är ju så pass gammal, att jag minns när gifta kvinnor inte fick ha bankkonto och skådespelerskor inte fick vara gifta.
Revolution utan våld och sår
Det går framåt hela tiden och jag blir väldigt inspirerad av det. Jag har fått vara med om den revolution som har skett, utan våld och sår. Ett långt arbete som började med att kvinnorna krävde rösträtt och att få höras i sammanhang. Jag tycker att det är fantastiskt och det ger hopp om utveckling och om framtiden.
Det är knappt man märker
Som med alla stora förändringsarbeten så går det långsamt och det är knappt man märker när det har skett. Och så plötsligt står man där en dag, det är som när apartheid föll och man gick till valurnorna i Sydafrika. Då grät hela världen av lycka.
Så är det ju med kvinnornas situation också tycker jag och man blir väldigt lycklig varje gång det blir ett framsteg någonstans i världen.
Detta är männens chans
Och vad ska vi göra åt de som ser sig som förlorare då?
Jag tror inte att det är någon som är förlorare. Min pappa sade, när vi talade om feminism i min ungdom; "Jag tror att detta är männens chans att för första gången bli älskade för den de är och inte bara för det de presterar."
Vad tänker du tala om?
Jag tänkte tala om Agnes von Krusenstjerna och läsa högt ur några av hennes verk och sedan tänkte jag också berätta lite om min egen bakgrund och mitt eget förhållande till Agnes.
Hur ser ditt förhållande till Agnes von Krusenstjerna ut?
Agnes tillhörde pappas värld
Jag har alltid känt mig väldigt främmande för det som Agnes i min värld representerade. I min föreställningsvärld var det något som tillhörde pappas värld och som inte hade någonting med mig att göra.
Jag förstår inte hur jag fick till det, men ett barn kan ju känna sig utanför på alla möjliga konstiga sätt utan att föräldrarna menat det någon gång. Men nu då jag tack vare er har närmat mig henne, är jag jättelycklig för det, och känner mig otroligt besläktad med henne.
Hon är så upprörd
Det är så spännande att få ta del av hennes författarskap. Hon är så upprörd, t ex över hur barn blir behandlade och väldigt tidigt upprörd över hur den judiska befolkningen blir behandlad.
Hon är väldigt arg på de manliga läkarna som påstår sig veta något om kvinnornas inre. Och hon drar sig inte för att skildra vad det instängda livet gjorde med de fina adelsdamerna. Förnedrade människor blir inte vackra!
Det lilla livet
Det som är unikt med Agnes är att hon verkligen skildrar kvinnoliv och att hon är så ensam i det. Vilken otrolig styrka att stå fast vid att det här ska jag skildra. För det var ju helt ointressant, alla andra författare ägnade sig ju åt någonting helt annat än kvinnolivet. Det som fram till nu kallades "det lilla livet".
Jag ser så fram emot att få diskutera det här med alla som kommer.
---------------------------------------------------------------------
Kvinnodagen i Agnes von Krusenstjernas fotspår
¤ Välkomna till Krusenstjernasalen, Maivor Hallén, bibliotekschef
¤ Marikas resa. Skådespelerskan och regissören Marika Lagercrantz berättar om sin livsresa och läser ur sin släkting Agnes von Krusenstjernas böcker
¤ I Agnes (litterära) fotspår. En virtuell vandring, Sarah Ljungquist, universitetslektor
¤ Om Agnes von Krusenstjernasällskapet, Anita Runvald
¤ Högläsning varvat med musik. För musiken står Bengt Nilsson, saxofon och Micael Melander, gitarr
Datum: Tisdag 8 mars
Tid: kl 15-17
Plats: Biblioteket, Krusenstjernasalen
Alla är varmt välkomna!
För mer information, v v kontakta:
Maivor Hallen, bibliotekschef
Tel: 026-64 81 88, 070-605 66 26
E-post: maivor.hallen@hig.se
Text: Douglas Öhrbom
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »