1.3 miljoner kronor till länets företag från Ahlgrenska donationsfonden
24/2, 2015 kl. 20:47För ett år sedan lanserades den Ahlgrenska donationsfonden i Robert och Anita Ahlgrens minne. Fonden är en av regionens större och det är avkastningen som delas ut till sökande i närområdet. Helt enligt familjen Ahlgrens anda ska fonden främja internationell handel samt gärna stipendiater som tänker både innovativt och annorlunda.
Ove Anonsen, ordförande för Ahlgrenska donationsfondens styrelse: - Familjen Ahlgrens anda är viktig för oss som idag hanterar fonden och dess medel. De var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var också att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa befintliga arbetstillfällen på hemorten, alternativt satsa för att växa. Internationella satsningar i olika former är också något som fonden tar stor hänsyn till. I Ahlgrens egen företagshistoria är det tydligt att den internationella försäljningen till en början iscensattes av familjen själv, fortsätter han.
Redan 1885 när F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB startade sin verksamhet i Gävle hade familjen stora visioner. Med produkten Läkerol hade man hittat på något som skulle kunna bli ett av livsmedelsbranschens mest kända varumärken – och produkten skulle också spridas över världen. Förmågan att skapa reklam och marknadsföring med helt nya grepp hjälpte dem att lyckas. Med hårt arbete, en förmåga att utnyttja marknadskrafternas spel och osvikliga visioner lyckades man få till en försäljning av Läkerol i hela 50 länder. Företaget fanns kvar i familjen fram till år 1985 då son-sonen Robert lämnade över till Procordia.
Det var också Robert och hans hustru Anita som år 2008 instiftade den Ahlgrenska donationsfonden för näringslivet i Gävleborg.
Ove Anonsen: Robert tyckte om tanken på en fond i familjens namn. Trots att familjen inte längre har någon anknytning kvar till Gävle skulle en fond självklart få varumärket att leva vidare.
Under det första verksamhetsåret med Robert och Anita Ahlgrens donationsfond, 2014, har åtta företag fått dela på 1.3 miljoner kronor. Vid den första utdelningen utsågs två företag i Gävle, ett i Torsåker och ett i Bollnäs. Alla med vitt skilda verksamheter:läkemedel, industri samt design av möbler och barnkläder.
Fondens styrelse har nu utsett ytterligare fyra företag som beviljas stöd för sina idéer. En närmare beskrivning av dem följer med den här pressinformationen.
Ove Anonsen_ - Med glädje har vi valt ut fyra företag som vågar satsa på att ta sina affärsidéer ytterligare ett steg. Vi tror att de alla har potential att växa i vårt län.
Företagen som beviljats stöd från Robert och Anita Ahlgrens donationsfond
● Svenska Aerogel AB, Gävle
Stöd från Ahlgrenska donationsfonden för anlitande av konsult vid strategiskt viktiga kundförhandlingar
Aerogel är ett fast – och lätt – material med mycket god isoleringsförmåga. Materialet har därför en mängd användningsområden, men är också relativt dyrt att framställa.
- Det är här vår innovation kommer in, berättar Svenska Aerogels vd Anders Lundström. Vi har hittat en tillverkningsmetod som sänker kostnaderna dramatiskt. Tillverkningsprocessen hamnar på en helt annan prisnivå, fortsätter han.
Gävleföretaget satsar idag på tre huvudområden; isolering, filtrering och färg, där man också gjort en mängd olika försök med goda resultat. Det handlar bland annat om filtrering av vätskor och gaser för livsmedelsindustrin, rening av inomhusluft, miljövänligare färger samt att få in en isolerande effekt i befintliga material som papper och betong.
- Idag har vi en mindre pilotproduktion med tio anställda i Gävle. Men vi förbereder just nu en fullskalig processindustri – något som känns perfekt för Gävle. I regionen finns gott om bra, potentiell arbetskraft samt materialkunskap. Sedan känns det ju extra kul att det finns en lång tradition av liknande industri i stan, inte minst med tanke på just familjen Ahlgren själva, säger Anders Lundström.
Han är med andra ord mycket glad för det stöd som Svenska Aerogel AB nu får från Ahlgrenska donationsfonden.
- I princip all vår tillverkning, 95-98%, kommer att gå på export. För att bygga upp nya försäljningskanaler behöver vi hjälp. Pengarna från fonden kommer oavkortat att gå till detta, fortsätter Anders Lundström. Men sedan kan jag med glädje också berätta att vi kommer att behöva anställa en hel del människor till företaget. Vi kommer att växa och bli fler i Gävle, helt klart.
● JPS Teknik AB, Färila
Stöd från Ahlgrenska donationsfonden för uppbyggnad av försäljning och service
i bland annat Nordamerika och Brasilien
De sågutrustningar som används till skogsskördare och skogsmaskiner för dagens avverkning togs fram på 70- och 80-talen. Sedan dess har de sett likadana ut, trots att maskinerna utvecklats markant. Företaget JPS Teknik AB i Färila har utvecklat och tillverkat en egen sågenhet som idag också blivit en egen standard för branschen. Och fördelarna är många.
- Vårt sågsvärd med ny infästning och stort drivhjul gör att vi har fått ner varvtalen på motorerna, vilket gör att de håller längre. En motor med lägre temperatur drar också mindre bränsle. Vi har sett besparingar hos våra användare på 3-5 liter/ timme, berättar Peter Sörell, vd på JPS Teknik. Som inte det vore nog har vi också fått ner andelsprocenten vad gäller kapsprickor på virket. Samtidigt som vi höjer produktiviteten upp till 30 procent. Vi brukar faktiskt säga att resultaten nästan är lite för bra för att uppfattas som realistiska, fortsätter han.
Företaget levererar idag sin sågenhet till slutkunder och tillverkare i både Europa och Australien. Men nu står man redo för att göra entré i ytterligare en världsdel.
- Vi tror mycket på Amerika, både Nord och Syd. Där arbetar man mycket med maskinell avverkning och har gott om plantageskogsbruk. I Brasilien, som är vårt fokus just nu, har man stora problem med att arbeta i värmen. Hydrauloljan i motorerna blir för varm och då ger sågen sämre effekt. Vi ser stora möjligheter att sälja in våra argument om bränslebesparing och ökad produktivitet där, säger Peter Sörell.
Med hjälp av det tilldelade stödet från Ahlgrenska donationsfonden kommer företaget nu att åka till Nordamerika och Brasilien för att där försöka etablera sin produkt. Man har planer på att bygga upp såväl försäljning som service på plats.
- Vi har fått så mycket positiv feedback med oss från Skandinavien att vi är övertygade om att det här kommer att gå bra. Men det är så klart ett stort experiment för ett litet företag och vi vet inte när det betalar sig, säger Peter Sörell. Men de här öronmärkta pengarna innebär att vi kan resa till Brasilien redan i vår. Vi blev väldigt glada, då stödet bidrar till att satsningen kan inledas nu.
● Svensk Spissvärta i Söderhamn AB
Stöd från Ahlgrenska donationsfonden för anskaffning av doseringsanläggning
20-årige Carl Sundqvists far och farfar drev företaget på hobbybasis, men barnbarnet bestämde sig för att satsa på allvar. Svensk Spissvärta tillverkar gammaldags miljövänlig spissvärta. Råvarorna är enbart naturliga och produkten har inga lösningsmedel, något som i dagsläget är sällsynt på marknaden. Receptet är därför alltigenom hemligt.
- På en mässa blev min pappa uppvaktad av en gammal dam som sa ’jag har länge funderat på vem som ska få mitt recept på spissvärta, men det blir du’, berättar Carl Sundqvist. Pappa och farfar stod sedan i garaget och testade de hemliga ingredienserna, och de visade sig ju fungera. Vår spissvärta bränner in och färgar inte av sig och dessutom blir resultatet svart, inte grafitgrått som hos de flesta konkurrenterna.
Företaget har bara varit igång på allvar i åtta månader, men Carl Sundqvist har vid sidan av företagets mest trogna kund, Josef Davidsson Eftr, börjat leverera sin produkt till flera stora återförsäljare som samtliga Elda-butiker i Sverige och 200 st Clas Ohlson-butiker i Europa. Nu har han långt gående planer på att vidga verksamheten än mer utanför Sveriges gränser.
- Trenden med olika former av eldstäder i våra hem blir bara starkare och starkare. England är ett land där branschen är riktigt på topp, man har många leverantörer av kaminer och vedspisar. Den marknaden ska jag absolut bearbeta, säger Carl Sundqvist. Jag visste inte om mitt företag var för litet för att söka stöd från Ahlgrenska donationsfonden, mennu när jag fått ett positivt besked känns det så kul. Tack vare detta kan jag effektivisera min dosering av spissvärtan, en förutsättning för att klara även större leveranser.
● Växbo Lin AB, Bollnäs
Stöd från Ahlgrenska donationsfonden för att bearbeta den tyska marknaden
Växbo Lin verkar med sin fabrik och butik på en plats där linne producerats i århundraden. Ägarna, Jacob och Hanna Bruce, har inte bara lyckats med att bygga upp en fabrik med svensk arbetskraft i en tid då industrin förlagt mer och mer produktion utomlands – de har också på sina nio år lyckats tredubbla omsättning och fördubbla personalstyrkan.
- Under våra år i företaget har vi alltid haft som mål att försöka lansera oss på en ny marknad, och det enligt en strategi som vi själva utarbetat. Men som liten tillverkande industri tar den dagliga verksamheten alltid så mycket tid, det mer strategiska arbetet blir tyvärr inte prioriterat, säger Hanna Bruce. Men nu har vi, med hjälp av Business Sweden, identifierat Tyskland som en potentiell marknad för oss. Många tror att vi och våra produkter skulle passa där då det finns ett intresse både för svensk design och miljövänliga naturmaterial.
Kontakter med ett trettiotal potentiella kunder är idag etablerade och redan vecka 12 reser Växbo Lin på de första personliga besöken för att visa sin kollektion.
- Vi fick tips att söka pengar från Ahlgrenska donationsfonden och idag känns det som vi vunnit högsta vinsten på lotto. Nu har vi öronmärkta pengar för vår satsning. Vårt informationsmaterial ska översättas, vi behöver experthjälp och vi ska resa på besök till ett antal handplockade kunder, säger Hanna Bruce. Och vi tror verkligen på det här. Vi är ett litet företag och kommer vi in rätt på den tyska marknaden, på de rätta områdena, behöver vi inte ta så stora marknadsandelar för att det ska ge positiva resultat i vår verksamhet.
Ahlgrenska donationsfondens styrelse
Ordförande
● Ove Anonsen, före detta vd och koncernchef för Ahlgrens/Leaf samt Mellansvenska tidigare Handelskammarens ordförande
Ledamöter
● Anders Franck, projektledare Mellansvenska Handelskammaren
● Åke Axelson, tidigare flera chefsbefattningar inom Sandvik-koncernen, numera bland annat ordförande för ALMI Gävle-Dala
● Torsten Engwall, koncernchef Engco Invest AB samt flertalet styrelse- och förtroendeuppdrag
● Lars Larsson, grundare och ägare av Skogstekniska i Alfta samt huvudägare i TCC
i Gävle
F A K T A
Ahlgrenska donationsfonden
• Nästa period för ansökningar till den Ahlgrenska donationsfonden stänger den 31 mars 2015.
• Ansökan kan ske via fondens egen webb, ahlgrensdonationsfond.se
• På webben finns också fakta om familjen, fonden, dess villkor och stadgar.
• I samarbete med Mellansvenska Handelskammaren verkar fonden inom Gävleborg – med tyngdpunkt på Gästrikland. Såväl enskilda personer som institutioner (företag och organisationer) är välkomna att söka.
Ytterligare frågor om Ahlgrenska donationsfonden? Kontakta styrelsens ordförande Ove Anonsen, 070-317 74 15 eller ledamot Anders Franck, 070-586 66 16.
Denna artikel är publicerad på Frederik Olsens tidning via SvenskPress.se.
Se villkor här »