Testa e-röstning redan i valet 2014
3/4, 2013 kl. 11:59Vi är övertygade om att Sverige är redo att införa e-röstning i valet 2018, som ett försök, och det är inte helt otänkbart att man redan i valet 2014 skulle kunna välja ut 10 kommuner som kan testa e-röstning.
För att e-röstning ska tillåtas krävs att de grundläggande principer som valsystemet bygger på kan upprätthållas. För att e-röstning ska kunna införas i Sverige är vår utgångspunkt att elektroniska val ska följa alla principer för demokratiska val och folkomröstningar. Möjligheten att även fortsättningsvis rösta på det vis man gjort hittills kommer att kvarstå. E-röstning är tänkt att bli ett komplement och inte ersätta dagens system.
Vi är övertygade om att Sverige är redo att införa e-röstning i valet 2018, som ett försök, och det är inte helt otänkbart att man redan i valet 2014 skulle kunna välja ut 10 kommuner som kan testa e-röstning.
Elektroniska val i Sverige skulle innebära flera fördelar. E-röstning i vallokaler och röstningslokaler skulle minimera risken för fel när röstsedlar och kuvert inte används. Dessutom skulle det förenkla för väljare som vill personrösta på annan ort än hemorten. Det kan även underlätta för väljare med funktionsnedsättning och för människor som bor utomlands. Med allt fler som förtidsröstar (40% i senaste valet) så försenas röstsammanräkningen. E-röstning via Internet från andra platser än val- och röstningslokaler skulle öka tillgängligheten för väljarna att delta i val, sänka kostnader och möta allmänhetens förväntningar på tillämpningen av modern teknik.
De som är skeptiska mot e-röstning brukar framföra att elektroniska val skulle hota valhemligheten och öka risken för att andra påverkar väljaren vid röstningstillfället. Andra nackdelar är ökade kostnader vid elektronisk röstning i val- och röstningslokaler samt att det kan bli problem vid identifieringen av väljaren.
Vi har i vårt arbete lyssnat till de farhågor som har framförts mot e-röstning och tycker att de är lösta. En förutsättning för oss är att valhemligheten ska bevaras, något man lyckats med i Norge där man infört försök med e-röstning. Säkerheten var då mycket hög. Dessutom fick väljarna möjlighet att rösta om flera gånger om de ville, för att minska risken att väljarna skulle påverkas av andra. Vi har personligen besökt en kommun i Norge som har genomfört e-röstning och såväl våra politiska kollegor som tjänstemännen som var ansvariga för valet lyfte fram de stora fördelar som man menar finns med e-röstning.
Vi moderater i vallagskommittén är övertygade om att Sverige är redo att införa e-röstning. Det som krävs är en säker id-lösning samt en teknisk lösning som uppfyller principerna för val. Därefter borde även Sverige genomföra ett försök med e-röstning för att sedan fortsätta utreda vad som krävs för att införa e-röstning i hela landet.
Det är dags att möta väljarnas efterfrågan om att kunna rösta elektroniskt, precis som vi idag kan deklarera med hjälp av datorn eller mobiltelefonen. Vi moderater i vallagskommittén menar att ett försök med e-röstning borde kunna genomföras senast i valet 2018. Nu hoppas vi på en bred överenskommelse i kommittén och att alla partier är lika övertygade som vi.
MATS GERDAU
ANN-BRITT ÅSEBOL
LARS BECKMAN
moderata ledamöter i vallagskommittén
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!