Stoppa onödiga hinder för Jobbskaparna
4/12, 2015 kl. 14:00Fler än fyra av fem jobb skapas i små företag och de små företagen står idag för mer än en tredjedel av alla kommunala skatteintäkter. Men var tredje företagare uppger att de trots ambitioner hindras från att investera och nyanställa.
Företagarnas årliga undersökning, Småföretagsbarometern, visade 2015 att de två främsta tillväxthindren hos småföretagen i Gävleborgs län är höga arbetskraftskostnader och tuff konkurrens. Särskilt kostnaden för en soloföretagare att anställa sin första medarbetare är en stor bromskloss. Svårigheten att hitta lämplig arbetskraft är enligt 15 procent av företagen det största tillväxthindret. Dessutom har det rådande politiska läget, som skapat osäkerhet och oförutsägbarhet, seglat upp som ett betydande tillväxthinder. Det hindrar långsiktiga ekonomiska investeringar.
Företagarna arbetar aktivt med flera konkreta åtgärder för att bryta den negativa utvecklingen så att Sverige ska ha Europas bästa företagarklimat.
Företagarna vill:
Sänka trösklarna för att anställa och införa reducerade arbetsgivaravgifter för den förste anställda i företaget samt utöka ROT- och RUT-avdragen.
Minska byråkratin så att fler entreprenörer kan fokusera på att förverkliga sin dröm istället för att lägga tid på pappersarbete. Företagare behöver idag skicka in över hundra miljoner blanketter till över 70 myndigheter. Så ska det inte behöva se ut i vårt digitaliserade samhälle.
Initiera fler insatser och hårdare regler mot bluffaktor, brott som kostat småföretagen över 10 miljarder kronor enligt polisen.
Fortsätta hjälpa Arbetsförmedlingen att utveckla sin verksamhet mot ett mer arbetsgivarfokuserat arbete. Projektet Jobbsökarna, som Företagarna gjorde tillsammans med Arbetsförmedlingen, blev en succé och vi vill fortsätta på den inslagna vägen.
FAKTA:
Småföretagsbarometern är Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen och är gjorde på uppdrag av Företagarna, Sveriges största företagarorganisation. Vid genomförandet av intervjuerna har Novus medverkat.
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!