Osund konkurrens - ett hinder för småföretag
27/5, 2008 kl. 09:30Många småföretag upplever sig vara utsatta för konkurrens från stat och kommuner. Konkurrensproblemen är störst inom tjänstesektorerna och skillnaderna mellan länen är stora. Gävleborg ligger klart sämre till än rikssnittet. Det visar en färsk undersökning från Företagarna.
Rapporten visar att hela 27 % av företagen i Gävleborg, med 1-49 anställda, känner sig drabbade. Detta är klart sämre än rikssnittet på 18 %.
Stat och kommuner bedriver sin verksamhet i olika former och på olika marknader. Det kan vara t.ex. kommuner som säljer åkeri-, trädgårds- eller entreprenadtjänster, eller kommunala bolag som driver t.ex. fastighetsbolag eller gym. Staten är också en aktiv aktör genom t.ex. Vägverket Produktion och Banverket, de stora affärsverken och statliga bolag som utbildningsföretaget Lernia.
- Grundproblemet med konkurrens från det offentliga är att det är konkurrenssnedvridande, marknadsstörande och därmed i förläningen tillväxthämmande säger Thomas Wanke.
Företagarna anser att följande åtgärder bör genomföras:
• Separera myndigheternas myndighetsutövande verksamheter från deras affärsverksamheter och sälj ut dessa.
• Starta en process för att successivt sälja ut eller avveckla de kommunala bolagen (de samhällsviktiga försörjningssektorerna bör i stället drivas i förvaltningsform)
• Lagreglera möjligheten att i domstol lösa konkurrenskonflikter mellan offentlig och privat affärsverksamhet, med sanktioner mot de som bryter mot lagen.
• Stävja förslag som utvidgar det offentliga mandatet att agera på konkurrensutsatta marknader. Genomför t.ex. inte den s.k. kommunala kompetensutredningens förslag som innebär en utvidgning av den kommunala kompetensen att bedriva affärsverksamhet.
- De små företagen spelar en central roll för jobb och välfärd. De måste få arbeta och växa utan att drabbas av snedvriden konkurrens från det offentliga. Det är hög tid att nu ta itu med problemen avslutar Wanke.
Rapporten hittar du på http://www.foretagarna.se
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!