Nya porträtt av konstnären Tony Warren från Ockelbo.
6/10, 2008 kl. 16:13Ett porträtt är en avbildning av en person som återger dennes individuella drag. Avbildningen behöver inte stämma helt överens med individens faktiska utseende. Ordet porträtt kommer ursprungligen från latinets protrahere som betyder ”dra fram”. Tidigare använde vi i svenskan ordet konterfej efter franskans contrefait som betyder ”eftergjort-avbildat”.
I porträtt förmedlas tidens skönhetsideal, samhällshierarkier, normer och trender. Människornas ansikten speglar även känslor. Att bli avporträtterad är dessutom ett sätt att bli förevigad, sedd och ihågkommen.
Idag har de flesta genom digital teknik har tillgång till oerhört många bilder och kan från dessa göra porträtt kopior i olika storlekar. Eftersom all teknik utvecklas finns en uppenbar risk för att man i framtiden inte kommer att kunna visa sitt material i avsaknad på teknisk utrustning. Livslängden på fotokopior är också relativt begränsad.
Har man möjlighet och vill bli ”förevigad” kan man satsa på ett porträtt i olja. Oljemålningar av hög konstnärlig kvalité har historiskt visat sig kunnat överleva genom århundradena. Bland de porträttkonstnärer som är verksamma i Sverige idag finns Tony Warren från Ockelbo. Tony Warren är en konstnär som lyckas gå bortom det platta fotografiets ögonblicksbild och skapar psykologiskt inträngande porträtt där avbildade personer återges tredimensionellt med en förbluffande skärpa. Tony Warrens storhet ligger i hans sällsynta iakttagelseförmåga och hans sätt att skildra personlighet.
Tony Warren har under första halvåret 2008 utfört två porträtt av Peter Mihic och Ulrika Wiåker från Gävle. Paret Mihic- Wiåker ville ha två dekorativa konstverk (pendanger) av hög kvalité utförda i Roslins anda som skulle vara en del i deras 1700 tals inspirerade hem.
Efter att studerat och hämtat inspiration på Nationalmuseums Alexander Roslins utställning i januari 2008 har Tony Warren skapat två mästerliga porträtt. För Tony Warren är det viktigt att han fått skapa konstverken utan att göra avkall på att få visa sitt eget uttryckssätt. Tony Warren säger att han valt att visa personernas karaktär först och inte driva återgivandet av stofferna så långt att de konkurrerar med ”själen” i målningarna (speglingen av personernas karaktär) men ändå få en upplevelse av 1700 tal i målningen.
Peter och Ulrika tycker att de förutom den intressanta upplevelsen att få vara med om ett konstverks tillkomst från ax till limpa fått dekorativ utsmyckning av sitt hem där man själva är förevigade. Att låta sig avmålas med personlig prägel visar på samma sätt som ett personligt val av kläder, bil och inredning vem man är.
Text: Bernt-Åke Sandberg
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!