Ny bok av Ulf Ivar Nilsson
19/9, 2008 kl. 12:30Den mångsidige och flitige Gävleskribenten Ulf Ivar Nilsson har kommit ut med en ny bok fylld med märkliga människoöden och häpnadsväckande händelser från våra trakter.
Vi får möta poeter och ishockeyspelare, änglar och giftmördare, nobelpristagare och trollpackor, kraftkarlar, serietecknare och pälsjägare. Och så naturligtvis den två och en halv meter långa krokodil som försvann i Skutskär och som gett boken dess titel.
Vi får också träffa Nils Ferlin när han sitter i en fäbodstuga utanför Storvik och diktar en av sina mest kända visor, vi får förundras över den egendomlige Ryssen i Oppala och ”Tokdårarna från Hofors” . Och vi får och följa med ångaren Nedjan på den sista ödesdigra färden över Gävlebukten.
Och vem kände till att smålänningen Åsa-Nisse i själva verket kommer från Gästrikland? Att Sveriges kanske mest populära författare, Sigge Stark, bodde i Lingbo under några år. Eller att Hille hade Sveriges sexigaste kommunvapen?
”Krokodilen som försvann” är den sjunde boken som ges ut av Gävle kommuns bokförlag Kultur & Fritid.
Gävle kommuns satsningar på kultur utsätts just nu för hård kritik från många skattebetalare, och jag måste då ställa frågan hur det kommer sig att kommunen år efter år ger ut böcker av Ulf Ivar Nilsson.
– Svaret är enkelt. Mina böcker kostar inte kommunen ett öre, svarar författaren. Varje gång jag kommer med ett manus till förlaget lämnar jag också över en budget som går ut på att bokprojekten ska gå ihop ekonomiskt.
– Tanken är att de som köper böckerna står för alla kostnader och att kommunen till och med ska kunna tjäna en liten slant på att ge ut mina böcker, tillägger han.
– Upplägget innebär visserligen att kommunen tar en liten ekonomisk risk, förklarar Ulf Ivar. Men hittills har det, med något undantag, fungerat bra.
Fotnot: Ulf Ivar Nilsson är något av en diversearbetare i mediebranschen med många strängar på sin lyra. Journalist, skämttecknare och författare och även mediekonsult.
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!