Jan Eliasson: Högern har stulit våra ord
3/5, 2010 kl. 09:56Före detta utrikesministern och toppdiplomaten Jan Eliasson vill ta tillbaka värdeord som han anser har stulits av Nya Moderaterna. Och så vill han betala mer i skatt.
Intervju i Svensk Politik.
Han anser att Alliansen och i synnerhet Nya Moderaterna övertagit Socialdemokraternas traditionella värdeord utan att ge dem något innehåll:
– Orden missbrukas av regeringspartierna anser jag. Dom har stulit våra ord. I Sverige delar vi en värdegrund. Nu har orden tagits över av ett parti som har en värdegrund som är helt annorlunda. Den gamla högern var emot kvinnlig rösträtt och a-kassa, till exempel. Hela deras filosofi var att stå emot rättvisekrav.
Samtidigt medger han att högern har ändrat sig.
– Det är bra om de ändrar sig, men då måste de visa i handling att de gör det också. Men det gör dom inte – ta skattesänkningarna; där har 1 procent av löntagarna fått vad 25 procent av de minst privilegierade fått. Vi har fått en a-kassa där akademiker betalar 90 kronor i månaden, medan en städare betalar över 400 kronor...
Menar du alltså att Socialdemokraterna kan vinna röster på att ta tillbaka arbetarrörelsen traditionella begrepp?
– Ja, om vi lyfter fram att socialdemokratin har ett hjärta som klappar för solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Om vi visar att det är vi som har en passion för det här.
– Jag tycker det har skett en "förklädnad" i våra värderingar. Alliansen bedriver en politisk maskerad... Jag tänker på Sagen om rödluvan och vargen när Fredrik Reinfeldt står framför banderoller om rättvisa.
Vilka sakfrågor ska fylla begreppen med mening anser du?
– Hopp om jobb, jobb för ungdomar, investeringar i miljö. Jag tänker på alla oförverkligade drömmar som finns; jobbet att göra det möjligt för människor att förverkliga sina drömmar måste fortsätta.
– Vi har en av de högsta arbetslöshetssiffrorna för ungdomar i Europa. Det måste göras radikala åtgärder – praktikplatser, utbildning, sommarjobb... allting.
Vad är faran om det här inte görs?
– Faran är att det blir en frustration som vänds inåt, att ungdomar börjar betrakta omvärlden som ett hot. Då börjar man hitta problem hos invandrare, och så har vi sverigedemokrater som fiskar i väldigt grumligt vatten.
Har arbetarrörelsen någon trovärdighet i de här värderingsfrågorna som du talar om, med tanke på att så många ar era främsta företrädare har flera gånger så hög lön som t ex en industriarbetare?
– Jag tillhör själv höginkomsttagarna, och jag tycker att jag betalar för låg skatt.
Jag tänker inte på skatterna, jag tänker på de höga lönerna och arvodena inom t ex AMF, LO, Folksam...
– Jo, det är sant, men samtidigt är det en standardhöjning som är ett resultat av den politik som bedrivits under många år. Jag ser på min egen historia – jag fick möjlighet att ta studenten och därmed lyfta mig från tidigare generationer som slavat i hamnen och gruvorna och som bott i dragiga lägenheter och dött i TBC...
– Ett parti som står för jämlikhet får alltid ta stötar när man tjänar mer pengar, det är ingen tvekan om det. Men jämför det men bonusskandalerna och de enorma löner som inkasseras i näringslivet, då tycker jag att det här är en helt annan sak.
Du nämnde att du är beredd att betala mer i skatt.
– Jag skulle gärna betala mer i skatt. Som tur är lever vi i ett land där man kan vinna ett val på att höja skatter – för välfärdens skull.
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!