Hans Engvall - en problemlösare med energi i benen
12/5, 2011 kl. 23:59Hans Engvall, 54, är företagaren och entreprenören som inte backar för utmaningar. Vare sig det handlar om en 39 dagar lång cykeltur till Gibraltar, eller att lära sig hur den senaste eltekniken belysning, larm och byggnadsautomation fungerar.
-Det har nog att göra med entreprenören i mig. Jag startar gärna projekt och ser sedan också till att projekten slutförs. Uppstår det problem så löser vi dem i företaget på vägen, säger han.
-Ja jag är ju rent formellt VD för El-Teknik och det är väl den titeln jag brukar använda mig av i företagssammanhang. Men som ägare av ett litet företag jobbar jag ju även som säljare, projektledare och marknadsförare m.m. Det händer att jag även jobbar ute på fältet d.v.s. att jag åker ut på någon felsökning eller så men jag tycker att det är lite dåligt utnyttjande av tiden för det finns ju viktigare och bättre saker som jag som ägare och VD ska göra för att företaget ska hålla en bra konkurrenskraft.
Kan man säga att dina yrkeskunskaper inom elteknik är en styrka hos dig som VD?
-Absolut! Det är jättebra att ha dessa kunskaper för att man ska kunna förstå och förklara. Jag tror också att det uppfattas som något väldigt positivt av dem som jobbar här.
Varför blev du elektriker?
-Jag har nog alltid haft intresse för teknik och traditionellt sett så har vi också haft hantverkare i släkten då min pappa var mekaniker och reparatör och min farfar var snickare. Att det blev just elektriker har jag inget direkt svar på men det är möjligt att det berodde på att min kusins pappa jobbade som elektriker. Idag driver och äger jag tillsammans med Thomas Johansson, Stefan Lundin och Daniel Norling företaget El-Teknik som jag startade redan 1982 tillsammans med min dåvarande arbetskamrat Stig Hed.
Hur kom det sig att du startade företag?
-Att jag skulle starta företag bestämde jag ganska tidigt faktiskt. Jag har alltid sett affärsmöjligheter. På senare år har jag förstått att jag har väldigt mycket entreprenör i mig så det kom väl naturligt. Jag har lätt att sätta igång saker och ting och det gör väl att man håller på med lite för många projekt samtidigt ibland, både på jobbet och hemma.
Vad arbetar ni med på El-Teknik idag?
- Vi erbjuder våra kunder traditionella elinstallationer, installationer för kraft, belysning , larm, byggnadsautomation och cctv d.v.s. övervakningssystem med kameror. Vi har kompetens att konstruera systemen och att göra ritningarna som vi sedan också installerar. Man kan därför säga att vi tillhandahåller i stort sett allting inom elteknikbranschen och är på så sätt ett väldigt komplett företag.
. Några skillnader i utbudet av tjänster sedan 1980-talet?
-Det är en jätteskillnad mycket p.g.a. att teknikbranschen har utvecklats så mycket.
Hur har ert tjänstutbud kunnat bli så brett?
-Jag tror att det kan bero på att vi alltid tagit oss an nya utmaningar utan rädsla för de problem som kan uppstå. Vi har heller aldrig sagt nej eller sagt ifrån när vi fått förfrågningar om ny teknik som vi själva inte börjat använda ännu. I och med att vi också har arbetat mycket med stora företag såsom t.ex. Gevalia så har vi också kunnat ta till oss erfarenheter från industrin. Denna utveckling har skett gradvis och beror mycket på att många av våra medarbetare har varit intresserade, kunniga och har tagit till sig de möjligheter i form av kompetensutveckling som de fått. Man kommer ju inte fram utan duktiga medarbetare! Det är dock viktigt att komma ihåg att det kostar lite lönsamhet att följa med i teknikutvecklingen. Det är därför viktigt att arbeta efter devisen lärande i lönsamt arbete.
Du är väldigt intresserad av belysningssystem. Berätta mer om det!
-I dag är det många som intresserar sig för ljussättning i inredningen men det är få som förstår att det krävs avancerad elteknik för att uppnå ett bra resultat. Till vår hjälp har vi idag något som heter KNX-system och med det kan man skapa den belysning man vill ha på ett enkelt och funktionellt sätt, det är bara fantasin som sätter begränsningarna. Om man som kund vill installera ljus med hjälp av KNX är det enklast om man först anlitar en belysningsdesigner som planerar det estetiska och sedan anlitar tekniker som oss på på El-Teknik som löser arbetet bakom i form av systemets arkitektur och installation m.m. Det är det här som kommer att gälla framöver.
KNX? Vad är det?
-Det är ett installationsbussystem i vilket du kan sammanföra olika funktioner. Det kan t.ex. vara att en lampa tänds automatiskt när du öppnar en dörr eller att lyset slår av automatiskt vid en viss tidpunkt eller händelse. För att få systemet att fungera så funktionellt och så ändamålsenligt som möjligt krävs dock inte bara en duktig elektriker utan man behöver också en KNX-arkitekt som förstår systemets möjligheter och utifrån kundens önskemål sedan skräddarsyr ett system. KNX-arkitekten kan jämföras med en arkitekt som ritar hus, man måste känna till arkitekturens möjligheter för att kunna skapa smarta funktioner.
Nämn något som du gjort som du är stolt över?
-Under de senaste åren har man pratat mycket om konjunkturnedgången som var under 2008 men den är ju ingenting jämfört med den som var i början av 1990-talet. Och det känns bra att man har klarat sig igenom dessa kristider. Sedan kan jag känna en väldig tillfredsställelse när jag känner att hela företaget liksom bara flyter på av sig själv. Vilket beror mycket på mina medarbetare.
Vad tycker du om näringslivet i regionen?
-Gävle ligger väldigt bra geografiskt till om vi tänker på Arlanda och Stockholm osv. Vi är ju liksom en form av förort till Stockholm och det är bra i vissa lägen. Sedan tycker jag att man borde införa ett Näringslivsråd i kommunen som bör utformas så att dynamiken i näringslivet tas till vara. Det finns väldigt mycket erfarenhet och kunskap inom näringslivet som på det sättet kan påverka utvecklingen i kommunen.
Vad gör du på din fritid?
-Jag har många intressen men som företagare hinner jag inte med allting. Just nu tycker jag att det är jätteroligt med trädgården och huset i Allmänningen i Valbo. Jag håller på och bygger om huset nu och min son som har byggföretag hjälper mig. Sedan har jag ju cyklat en del då. Jag är väldigt intresserad av vardagsmotion och började med att cykla till jobbet. Detta intresse har nu tagit mig ändå till Gibraltar dit jag cyklade ensam 2009. Jag var borta i 39 dagar och det blev ca 12 mil om dagen. 2010 hade jag tänkt cykla till Berlin, men när jag kom ner till Danmark började det störtregna så då var det bara att ta tåget resten av biten. Kanske kommer jag att fortsätta den cykelresan i sommar och i så fall ska min fru möta upp mig i Berlin och därifrån kommer vi sedan att tågluffa runt lite. Det är kombinationen av att få röra på sig och att få se saker som gör att jag gillar att cykla. Det är helt oslagbart alltså! Och något som fler borde prova.
Berätta om dina framtidsplaner!
-Jag har många framtidsplaner. Först och främst så har jag ju planer på att åka ut och cykla igen, det är ett gift jag har fått i mig. Och kanske att få min fru med mig. Sedan vill jag fortsätta att utveckla företaget i lagom takt för det går ju inte att sätta sig still i båten i den här branschen och tro att det sköter sig själv. Man måste hela tiden vara på tårna.
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!