Gästrikeföretagare på Framtidsmötet i Stockholm
19/5, 2012 kl. 12:41Svenskt Näringsliv anordnade Framtidsmöte på Älvsjömässan i Stockholm 14-15 maj. Ungefär 1 000 företagare från hela Sverige träffades, knöt kontakter och diskuterade näringslivets framtidsfrågor under två dagar med välfyllt program.
I fokus var de närmare 1 000 företagarna och deras historier från arbetslivet och alla fick arbeta med Facebook som publiceringsverktyg. Onekligen intressant då många, framförallt äldre deltagare, tidigare "vägrat Facebook" men satt nu lydigt och viftade med små orange flaggor när en stab av lika orangefärgade it-tekniker sprang runt och löste de tekniska frågeställningarna.
Peter Settman, känd som bland annat raggaren Ronny och från "Så skall det Låta", var moderator och entusiasmerades och höll samman programpunkterna på ett både underhållande och begåvat sätt.
Svenskt Näringslivs ordförande, Kenneth Bengtsson öppnade framtidsmötet och i sitt tal efterlyste han en bättre dialog mellan politiker, företagare, skola och arbetsförmedling.
– Vi måste börja prata med varandra men vissa politiker verka leva på en annan planet.
Han konstaterade att företagen är en kraft att räkna med. Målet är ökat välstånd men det kräver ett näringsliv i världsklass. Men för att nå dit krävs ett högre reformtempo. Han flaggade även för bättre matchning på arbetsmarknaden, ökat gap mellan ingångslön och lön för en etablerad medarbetare, en mer flexibel arbetsrätt och utbildningar som leder till jobb.
– Det måste bli lättare att starta företag, att anställa och få ett jobb, betonade han.
Genom att lyfta fram företagarnas egna historier hoppas Svenskt Näringsliv att öka medvetenheten bland opinionen att det är företagsamhet som skall lösa vårt välstånd, jobb och utveckling.
En positiv näringsminister i form av Annie Lööf deklarerade i sitt tal att företagsamheten "är en viktig grundbult i samhället". Jag skulle nog lite radikalare vilja påstå att entreprenörskapet är hela fundamentet till det välfärdssamhälle vi alla vill ha och med den skapas möjligheter till fungerande vård, skola och omsorg.
Under eftermiddagen invigdes också SM i Ung Företagsamhet på mässan. Gymnasieelever i 215 företag från hela Sverige ställde ut och det var finalistföretagen från 24 UF-mässor över hela landet som tävlade om titeln Bästa UF-företag. Utöver titeln fanns det 13 andra kategorier att tävla i under mässdagarna.
Nytt på Framtidsmötet genom detta lyckade samarrangemang var att de mer rutinerade företagarna från Svenskt Näringsliv fick möta unga UF-företagare och utbyter tankar och idéer både på invigningen av SM, deras mässa samt frukosten den påföljande morgonen.
Jag kan personligen intyga att det var en höjdare då jag hade förmånen att äta frukost med Niklas Sund som med sitt företag Hälsokross UF vann pris för Bästa affärsplan. Deras affärsidé är att göra morgonmüsli av spillet från Leksands knäckebrödstillverkning.
Hans engagemang, kunskaper och framtidsplaner var både högflygande men samtidigt både välgrundade och realistiska. Självklart så ser han ett liv som entreprenör framför sig, dock i kombination med högre studier, närmast i Kalifornien baserat på stipendier för att spela baseboll där han tillhör den svenska eliten i sin årskull. Av hans tre kollegor var två hockeyspelare (Leksands gymnasium) och den fjärde rockstjärna! Ja, det växer onekligen inte mossa på den här generationen.
Den andra dagen fortsatte med fler berättelser om hur företagare ser på sig själva som näringsidkare och hur var och en skulle kunna verka för ett företagsvänligare Sverige i syfte att skapa fler arbetstillfällen och därigenom mer välfärd.
Bland talarna märktes socialdemokratarnas nya partiordförande Stefan Löfven och komikern David Batra.
Löfven lät saklig och sade väl egentligen ingenting som inte även borgerliga politiker skulle kunna skriva under på - eller önska att de kommit på själva. Faktum är att han målade upp sin vision av Sverige och är det något som flera av deltagarna i Framtidsmötet uttryckte att de saknade är det just ledarskapet och visionen för Sverige. Känslan är att landet nu enbart förvaltas och tittar vi på antalet förslag som gynnat företagande den senaste mandatperioden så är det faktiskt pinsamt klen presterat av en borgerlig regering.
Så många konkreta nya förslag för att skapa fler arbetstillfällen lyftes väl kanske inte fram under de inspirerande och välregiserade dagarna men det nog går att hämta en hel del idéer från de 1000 företagarnas personliga historier om hur det gått till när de anställt unga människor och hur de tror att deras verksamhet kommer att se ut om fem år.
– Det här ger oss inom organisationen otroligt mycket tillbaka i vårt opinionsarbete, säger Lotta Pettersson. Dessutom hoppas vi förstås att alla deltagare har fått mer energi, bra information och fått flera spännande kontakter i vårt avlånga land!
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!