Fyra av tio småföretag i Gävle planerar att rekrytera det närmaste året
22/10, 2015 kl. 21:46Gävles småföretag ser fortfarande ut att ha viss medvind. Fyra av tio företag uppger att man planerar rekryteringar det närmaste året. Jämfört med 2014 kan vi notera en liten nedgång men jämfört med övriga riket är det nästan tio procentenheter lägre än rikssnittet. Dock verkar det inte påverka expansionsviljan i särskilt stor utsträckning.
- Det är oerhört viktigt för Sverige att landets småföretag mår bra och får nödvändiga förutsättningar för att kunna vara framgångsrika. Det är avgörande för att kunna skapa tillväxt och nödvändiga arbetstillfällen. Det låga ränteläget, en svag krona samt relativt stark efterfrågan ger för tillfället gynnsamma förhållanden och vi ser det som positivt att så pass många företag ändå vill rekrytera och expandera, säger Petra Carlbaum, Kontorsområdeschef på PwC i Gävle.
Regeringen får bottenbetyg
Småföretagen i Gävle är tydliga när de får sätta betyg på den sittande regeringen och deras arbete med småföretagarfrågor. En majoritet, 6 av 10, ger regeringen lägsta möjliga betyg i vår undersökning och man är marginellt mindre kritiska än jämfört med övriga riket.
- Förtroendemätningar för den sittande regeringen har duggat tätt den senaste tiden och dessvärre har regeringen inte kunnat tillfredsställa högt ställda krav från landets småföretagare. Man är något mindre missnöjda med sina lokalpolitiker men inte heller här kan politikerna sägas vara nöjda med utfallet, säger Petra Carlbaum.
Företagen är visserligen mindre missnöjda med sina kommunalpolitiker i Gävle men det är långifrån ett överbetyg som delas ut. En relativt stor andel (29 procent) svarar “varken lågt eller högt betyg” och ännu fler (33 procent) delar ut lägsta möjliga betyg i vår undersökning.
Ekonomisk brottslighet minskar
När det gäller exponering mot ekonomisk brottslighet följer man den sjunkande trenden i riket och företag i Gävle som blivit utsatta för ekonomisk brottslighet ligger i nivå med rikssnittet.
Sedan 2012 har exponeringen mot ekonomisk brottslighet i riket minskat från 25 procent till 14 procent i årets mätning. Av de företag i Gävle som svarat i årets upplaga av “Företagens vardag” uppger 16 procent att de blivit utsatta för ekonomisk brottslighet.
Småföretagens önskelista 2015
Vilka är då de viktigaste förändringarna för ett företagande i Gävle framöver? Utifrån svaren på denna fråga har vi sammanställt en önskelista över de mest angelägna förändringarna man gärna ser i det lokala näringslivet.
- Vi ser en handfull frågor som Gävles småföretag anser vara mer angelägna än andra. På fjärde och femte plats återfinns två önskemål som är värda att lyfta upp lite extra. Här finner vi nämligen en önskan om “fler kvinnliga företagare” samt “fler personer med utländsk bakgrund som företagare”. Det är två förändringar som jag tror skulle berika sektorn lite extra, säger Petra Carlbaum.
Önskelista
1. Enklare regler, högst upp på företagens önskelista hamnar “enklare regelverk”. Nästan nio av tio (85 procent) företag i Gävle rankar detta som “viktigt” eller “mycket viktigt”.
2. Lägre skatt, för företagen i Gävle är lägre skatt är en hjärtefråga och det är något som också delas med övriga riket. Ungefär 8 av 10 företag (80 procent) anser lägre skatter vara “viktigt” eller “mycket viktigt”.
3. Mer företagssamarbeten, även “ökat samarbete mellan företag” kvalar in på topplistan över de mest angelägna frågorna för småföretag (64 procent).
4. Fler kvinnliga företagare, antalet kvinnliga respondenter i årets riksrapport är något färre än föregående år och utgör cirka 15 procent av det totala svarsunderlaget. Bland företagen verkar finnas en medvetenhet och Gävle anser 6 av 10 att detta är “viktigt” eller “mycket viktigt” (62 procent).
5. Fler företagare med utländsk bakgrund, nära hälften (49 procent) av de svarande uppger att det är “viktigt” eller “mycket viktigt” att man får in “fler personer med utländsk bakgrund som företagare”.
Om rapporten
Svarsunderlaget för Riksrapporten uppgår till 500 svar från företag med 2-50 anställda. Urvalet är representativt, slumpmässigt genererat och felmarginalen beräknas vara +/- 2-4 procentenheter.
Svarsunderlaget för lokalrapporterna är mellan 75-100 svar från företag med 2-50 anställda. Urvalet är representativt, slumpmässigt genererat och med en felmarginal på +/- 6-10 (100 intervjuer) och +/- 7-11 procentenheter (75 intervjuer).
Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Novus via telefonintervjuer under perioden 20 maj och 6 juni 2015 med en svarsfrekvens på 40 procent.
Den fullständiga rapporten kan laddas ner på http://www.pwc.com
För mer information kontakta:
Petra Carlbaum, Kontorsområdeschef, PwC
Tel: 0709-29 23 24, e-post: petra.carlbaum@se.pwc.com
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!