Dags för aktuella vårtips
30/3, 2012 kl. 17:53Idag handlar det om frösådd för plantor, beskärning, fina kvistar och barnens gräs i kruka inomhus.
Driv upp dina plantor själv!
Det finns ingenting godare än tomater som du själv har odlat och stoppar solvarma direkt i munnen. Nu är det hög tid att så tomater och andra sommarväxter! Och det är dags att börja med de allra första sådderna! En del av de bästa köksväxterna måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar du den spännande förodlingen. Att först lägga ner fröna i fuktig såjord, ställa sådderna varmt och vänta. Titta till dem dag för dag tills det plötsligt en dag spirar! Sedan skall sådderna …
Vad är det då som kan sås under april - maj? Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt.
Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas. Det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden. Kryddlandets växter tar ofta god tid på sig att gro, men det går att ta smakprov när de väl kommer upp och växer. Sätt igång och så gräslök och persilja, rosmarin och timjan!
Beskär bärbuskarna och äppelträden!
Det gör du för att få en bättre och friskare växt till utseende och för att få bättre skörd.Det är enklast att beskära bärbuskar och fruktträd nu på våren, innan saven börjar stiga. Med rätt beskärning får du finare frukt som är lättare att plocka.
Beskärningens mål är att ge en balanserad krona som släpper in solljus i trädet, att ge starka bärande grenar och att göra det lätt att plocka frukten. Kvaliteten på frukten blir också bättre.
Beskärningstid är traditionellt på vårvintern eftersom det då finns tid till detta och det syns tydligt hur grenarna växer. Annars är de s k JAS-månaderna (Juli – Augusti - September) utmärkta för beskärning av äppelträd. När det är blad på trädet är det ibland lättare att se var det behöver tunnas ut och vattenskotten (veka snabbväxande grenar som inte är dugliga att bära frukt) syns bättre.
Planteringsbeskärning
Utför du på våren eller sensommaren. Toppskottet kortas in. Ev. tävlande toppskott tas bort. Sidogrenarna förkortas med en tredjedel.
Underhållsbeskärning
Ev. tävlande toppskott avlägsnas
Kvistar som växer tätt eller inåt i kronan avlägsnas
Sjuka och brutna kvistar avlägsnas
Vattenskott avlägsnas och mycket långa årsskott kortas av. Det är tillräckligt med 30 cm tillväxt.
Bärbuskar ger en riklig skörd om du glesar ur dem varje år. Rätt beskurna buskar håller sig vackra och friska. Obeskurna buskar växer sig gärna för täta, vilket ökar risken för sjukdomar.Gamla tunga grenarna böjer sig gärna och hänger ner mot marken, vilket försvårar plockning.
Målet är en luftig buske med uppåtriktade grenar och balans mellan skördegivande äldre grenar och nya skott.
För stora vinbärsbuskar är målet att behålla 25–30 grenar. Den bästa skörden ger de grenar som är 2–5 år gamla. Varje år lämnas 7–8 nya skott kvar.
På mindre buskar lämnas 20–25 grenar. Varje år lämnas 5–6 nya skott kvar.
Krusbär bildar sparsamt med nya skott och behöver inte glesas varje år.
Tjuvstarta våren! Driv kvistar i blom.
Många vedartade växter bildar sina blomknoppar redan under föregående växtsäsong och är redo att blomma så fort våren kommer igång.
Växten behöver en kallperiod på 6-8 veckor för att knopparna sedan ska kunna spricka ut när våren kommer.
Redan i februari är många växter klara att blomma men ute är det fortfarande för kallt. Perioden mars - april är bra för den årliga beskärning som görs på vårvintern och de grenar som klipps av kan du ta in och driva i blom.
Prova med kvistar från t ex äpple, körsbär, forsythia, rips, spirea och vinbär.
Välj ut grenar med vacker form och titta noga på knopparna. Blomknopparna skiljer ut sig genom att de är rundare, tjockare och större. Knoppar som bara bildar blad är tunnare och mer spetsiga.
Äppelträdens blomknoppar finns på korta och robusta fruktgrenar. Det är allra bäst att klippa av grenarna vid plusgrader, eftersom grenarna och knopparna då är mjukare och flyttningen till inomhusmiljön inte blir lika drastisk.
Sätt grenarna i vatten och ställ i rumstemperatur och vänta på att blomknopparna ska slå ut!
Att odla gräs inomhus är enkelt och kul för barnen.
Häll ut ett några centimeter tjockt lager blomjord i en vid låg kruka eller ett fat. Fukta jorden med ljummet vatten. Så rikligt med gräsfrön jämt över jorden, se till att sprida dem jämnt. Täck fröna med ett tunt lager jord.
Håll sådden fuktig genom att täcka den med plastfolie tills fröna gror. Groningstiden är ca en vecka. Duscha över fröna ofta, men inte för mycket. Om jorden är för blöt, kan fröna ruttna.
Ta bort plasten när fröna grott men håll gräset och jorden fuktigt genom att duscha regelbundet.
Om gräset har vuxit sig för långt kan du klippa ner det till önskad höjd. Låt barnen pynta med roliga saker och/eller kottar och annat de hittar ute i skogen! Gråmelerade pebbles är stenar som ser ut som fågelägg som det går att göra fina arrangemang med.
http://www.berno.nu
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!