Calle Norberg – kung på Fiberdata!
29/4, 2009 kl. 00:43Sverige behöver fler entreprenörer som kommer med nya affärsidéer, utvecklar dem och ser till att det blir fart på verksamheten. Calle Norberg och Fiberdata stämmer bra in på den här beskrivningen! Calle har lyckats så bra att han 25 april utsågs till Årets Företagare i Gävle 2008 på Eldklotet, ”ett näringslivsevenemang som manifesterar och positionerar Gävleborgs län som en kreativ och dynamisk plats för ett rikt och levande näringsliv” (enligt http://www.eldklotet.se).
Men den tekniska banan lockade alltmer så Calle Norberg började på KTH och läste till civilingenjör med examen 1989 inom elteknik.
Första jobbet blev på Vattenfalls utvecklingsavdelning i Älvkarleby där han arbetade med utvecklingsfrågor inom energianvändning med ”kundnära applikationer”. Ganska snart fick Calle ansvaret för att bygga upp en egen utvecklingsenhet inom energiområdet. Men efter 10 år startade Calle eget tillsammans med en partner. Företaget Rivermen arbetade med att utveckla ”det smarta hemmet”. Ericsson, Skandia och Electroluc fanns med i bakgrunden eftersom utvecklingen berörde deras produkter. Rivermen sökte i första hand lokala finansiärer, men efterhand blev det nödvändigt att söka sig till ”Stureplan” för att få kapital till bolaget. Affärsplanen intresserade finansiärerna, men målsättning att växa till 10-15 anställda på ett år var för långsam takt. Affärsplanen ändrades och pengarna kom in. Tyvärr var Rivermen för tidigt ute med sin idé om det smarta hemmet och det hela slutade i konkurs i juli 2001.
– Knappt två månader senare startade vi Rivermen IT för att utveckla nya idéer med framtidstro, säger Calle. Vi hade lärt oss läxan, vilket innebar att vi blev ekonomiska anorektiker.
Calle drar också slutsatsen att för att kunna utveckla något nytt så måste man tillåta sig att göra misstag för att komma på de bästa lösningarna!
Det nya företaget satsade på fler teknikområden och sökte efter kundbehov med fokus på bättre teknikstöd i hemmen. Bredband började komma och Rivermen IT fick i uppdrag av Gavlegårdarna att hjälpa till att bygga världens dittills största ”Fiber to home”-nät i Andersberg.
Debatten kring bredband handlade mycket om det skulle vara öppna nät eller om samma operatör skall ha hand om allt, nätbyggande, drift och leverans av tjänster. Det är Calle Norbergs övertygelse att ett öppet nät är bäst för samhället.
– Tänk om hyresvärden skulle bestämma vilken dagstidning du skall läsa, säger Calle Norberg.
I ett öppet nät väljer kunden fritt vilka tjänster man vill ha.
Rivermen IT startade också ett bolag (Film2Home http://www.film2home.se) tillsammans med Bonver, Nordens ledande distributör av hemunderhållningsprodukter. Bonver distribuerar huvudsakligen film, musik, spel och ljudböcker i fysisk och digital form i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Sedan man utvecklat tjänsten för distribution av videofilm på Internet sålde man 2003 sin andel till Bonver.
Samtidigt startade man ett nytt bolag, Open Net http://www.opennet.se, för att utveckla idéerna kring det öppna nätet. De stora drakarna Telia och Com Hem och mindre företag som Gavlenet äger och driver nätet samt levererar tjänsterna. Open Nets idé är att nätet skall ägas lokalt, Open Net sköter driften och sedan är det fritt för alla att erbjuda sina Internettjänster så att kunderna fritt kan välja vad de vill ha.
– Infrastrukturen ägs lokalt, driften sköts av den som är bäst på det och tjänsterna levereras på en fri marknad i stället för att nätägaren styr allting, säger Calle Norberg.
Kunderna finns från Malmö i söder till Pajala i norr.
Vården är ett annat område som Calle Norberg och hans team arbetat inom. För inte så länge sedan fanns 1000-tals vårdplatser på sjukhusen i länet. Idag har utvecklingen på det medicinska området lett till att vården alltmer sker i hemmet. Många dialyspatienter klarar själva av processen i hemmet. Man skall också kunna sköta viss provtagning och analys i hemmet och det här kräver förbättrad övervakning och kommunikation. Företaget Open Care (www.opencare.se) startades för att utveckla tjänsterna i den här sektorn.
– Jag går alltid in som VD i våra nya bolag, men när vi kommit igång så söker vi en kompetent VD med erfarenhet i branschen och därför anställde vi Ingrid Amrén, tidigare landstingsråd i Gävleborg, säger Calle Norberg.
Till Open Net rekrýterades Robert Källberg som i Västerås hade byggt upp världens största öppna nät!
– Vi erbjuder utmaning och både Inger och Roger antog dem, konstaterar Calle nöjt.
En av de främsta framgångsfaktorerna är enligt Calle Norberg kunder som ställer höga krav.
– I vårt fall blev det Gavlegårdarna, som tidigt gav oss i uppdrag att sköta driften av deras bredband, säger Calle. Deras höga krav och möjligheten att ha en ”testbädd” inpå knutarna har varit av stor betydelse för oss.
Gavlegårdarna kanske inte är en stor kund om man ser det i kronor och ören men som pådrivare på utvecklingsarbetet har de varit ovärderliga för Calle Norberg och hans team.
– Annars hade vi förmodligen tvingats att flytta till någon av de andra orterna där vi är verksamma, fastslår Calle. En dynamisk marknad leder till utveckling och rationalisering!
2008 köpte man Fiberdata och när företagen slogs samman döptes det till Fiberdata, som man ansåg var det starkaste varumärket.
Idag växer företagsgruppen med 50 – 100 procent per år. Enligt Calle handlar företagets kärnkompetens om IP (Internet Protocol, det kommunikationsprotokoll som används på Internet) och att bryta upp monopol. Marknaden går mot öppna nät och fördelarna med storskalighet gör att mindre aktörer kommer att få det svårare.
Hjärtat i Fiberdatas och Open Nets verksamhet är övervakningscentralen (NOC, egenutveklad) där man håller koll på sina bredbandsnät 24 timmar om dygnet. Man har också lokala jourlag som rycker ut när det blir fel någonstans.
– Det finns väl inget mer frustrerande än när man helt plötsligt inte har någon signal i TV:n och det är för sent att ringa kundtjänst som gått hem klockan åtta, säger Calle. Så vill vi inte ha det!
Prognosen är att 60 procent av alla fibernät kommer att byggas av kommunerna och där finns en marknad för ett framgångsrikt företag som erbjuder sig att sköta driften och sedan låter nätet vara öppet för alla operatörer att erbjuda sina tjänster, TV-kanaler, filmuthyrare etc.
– I Sverige är vi världsledande på öppna nät och om vi sköter korten rätt kan det här kunandet bli en stor exportmarknad, menar Calle Norberg. Vi får också många förfrågningar från andra länder.
Open Net har vid flera tillfällen lyckats effektivisera de nät, där man tagit över driften, så att man vänt förluster till plusresultat. Mindre nätföretag tillråds att överlåta driften till entreprenörer för att kunna utveckla tjänsterna för kunderna.
Fiberdata har på senare tid köpt bergrummet i Järvsta av Gävle kommun. I bergrummet planerar man att bland annat placera övervakningscentralen och servrarna. De är ju byggda för att skydda mot intrång i krig och därmed har man automatiskt en trygg lokal för sin verksamhet. Dessutom finns reservaggregat för el, både batteribackup och en dieselgenerator.
– Vi är ju så beroende idag av att datorerna fungerar, man kan ju inte längre köpa en liter mjölk om inte datorerna är igång, förklarar Calle Norberg.
Verksamheten i bergrummet kommer att dra mellan en och två megawatt, lika mycket som energiförbrukningen i 3 – 400 villor! Det innebär överskottsvärme men som ”gammal Vattenfallare” har Calle idéer om att utnyttja grundvattnet för att kyla anläggningen.
På fritiden ägnar sig Calle Norberg åt familjelivet. Att arbeta i trädgården är en bra avkoppling. Han har också ägnat sig åt biodling men sålde kuporna förra året. Huvudinriktningen för den verksamheten var att avla fram bidrottningar, som han sålde till andra biodlare. Stugan i Hållnäs ligger vid havet och där njuter han i fulla drag av att bara kunna sitta och betrakta havets skiftningar.
När vi frågar vad han är mest stolt över i det han åstadkommit dröjer svaret något.
– Jag är nog mest stolt över mitt ledarskap, jag har varit chef i 23 år och mitt ledarskap bygger på de erfarenheter jag fick som socialarbetare, säger Calle. Chef är bara en titel men att få vara en ledare förtjänar man, men det handlar inte bara om att bestämma!
Calle vill att alla anställda skall tycka det är roligt, spännande och utmanande att jobba hos honom. Viktigast när man rekryterar ny personal är att hitta entusiaster, det är viktigare än formell utbildning. Men Calle beklagar att skolan inte har förstått att man behöver utbilda fler nätverkstekniker.
Som exempel på vad entusiasm kan åstadkomma berättar Calle att en av de anställda funderade ut lösningen på hur man skickar videofilmer medan han hade semester!
När man i princip dubblar antalet anställda varje år krävs ständiga omorganisationer, men det handlar inte så mycket om formella organisationsscheman. De anställda måste vara beredda på att arbetsbeskrivningen kommer att ändras under resans gång. Man formulerar också nya mål allt eftersom verksamheten utvecklas.
– Det är också fantastiskt spännande och en förmån att få arbeta tillsammans med mina två söner, tycker Calle.
För två år sedan anställde man sin första säljare och idag är det 33 säljare på företaget!
– Vi måste växa hela tiden och hitta nya marknader, annars riskerar vi att ätas upp av andra aktörer, säger Calle Norberg. Men en hög tillväxt kräver både bra lönsamhet och riskkapital.
Calle Norberg har satsat på några utvalda finansiärer som bidra med både erfarenhet och kapital.
Några lokala förebilder har inte Calle, men han poängterar vikten av att det finns bra mötesplatser. Han ser också Företagsbladet som både en mötesplats och ett språkrör för näringslivet.
Calle beundrar Ingvar Kamprad som lyckas behålla en så stark kontroll i en världskoncern. När det gäller det regionala näringslivet tycker Calle att utvecklingen från industrisamhälle till tjänstesamhälle går för långsamt.
– Det finns trots allt glädjeämnen trots att länet har högst arbetslöshet, vi ligger på sjätte plats i landet när det gäller antalet gasellföretag, påpekar Calle. Det skulle behövas ett bättre regionalt ledarskap!
Landshövding Barbro Holmberg får beröm för sin positiva attityd. Calle är också full av beundran när det gäller Länsförsäkringars planer på höghuset Svanen vid Teknikparken.
– Svanen blir en viktig symbol för framtidstron, säger Calle.
För en person som Calle Norberg är framtiden viktig, där väntar många möjligheter för hans företag! Eller är det så att Calle Norberg redan stakat ut vägen till framtiden?
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!