Arbetsförmedlingen sviker unga arbetslösa
4/6, 2013 kl. 00:01Ungdomsarbetslösheten är en av vår tids största samhällsutmaningar. En effektiv matchning mellan arbetslösa och arbetsgivare är en viktig hörnsten för att fler unga ska komma i jobb. Riksrevisionen presenterade nyligen en rapport om ungas etablering på arbetsmarknaden. Den visar dessvärre på tydliga brister i Arbetsförmedlingens arbete att ge stöd till unga arbetslösa på vägen mot ett arbete. Matchningsstödet har kommit på efterkälken.
Alltför många ungdomar väljer dessutom bort Arbetsförmedlingen som ett alternativ för att hitta arbete. Tyvärr är det en relativt stor andel unga arbetslösa – som inte studerar – som anger att ”Arbetsförmedlingen inte har några jobb att erbjuda” och att det stöd som erbjuds dem inte gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden. Detta ligger i linje med det låga förtroendet för myndigheten bland svenska folket i allmänhet. Idag har endast 11 procent av allmänheten förtroende för hur Arbetsförmedlingen sköter sitt arbete, enligt TNS SIFO.
Vägen framåt handlar om att utveckla ett matchningssystem i takt med tiden. Arbetsgivarkontakter måste utvecklas i en högre utsträckning än idag. En mångfald av professionella jobbförmedlare måste tillåtas verka på lika villkor som Arbetsförmedlingen. Samtidigt måste upphandling av privata aktörer bygga på kvalité, transparens, uppföljning och fokus på resultat.
Potentialen är stor att utforma en bättre fungerande arbetsförmedling som återfår sin relevans på svensk arbetsmarknad och som underlättar för fler ungdomar att komma i jobb. Men det kräver ett intensivt reformarbete med fokus på att förändra dagens system i grunden.
Lotta Petterson
regionchef Svenskt Näringsliv
Denna artikel är publicerad på confronto via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!