Vad är en laddbox?

En laddbox är en elektrisk apparat du kan använda för att ladda din elbil. Laddboxen ser till att din elbil laddas billigare än om du använder en publik snabbladdare, och säkrare än om du använder ett vanligt stickuttag för att ladda bilen. 

Vad kostar en laddbox?

En laddbox kostar mellan 5 000–12 000 kr inklusive det gröna avdraget på 50 % och installation. Snittpriset är omkring 7 000 kr. Viktiga faktorer som avgör priset är märke, modell, byggkvalitet och effekt. 

Märket

Som Trädgårdstipset säger i sin guide om laddboxar finns en hel del märken att välja på såsom Garo, Defa, Tesla, Charge Amps och Easee. Olika märken kostar olika mycket, men normalt får du det du betalar för. De dyrare märkena är alltså generellt bäst. 

Modell

Grovt räknat finns det tre typer av laddboxar: enkla, pro-modeller och laddboxar med dubbla uttag. 

Enklare laddboxar kommer med en bra laddeffekt och en bra medföljande app, men pro-boxarna har generellt bättre byggkvalitet och unika funktioner såsom stöd för RFID och 4G/5G-uppkoppling.

Laddboxar med dubbla uttag har som namnet antyder två uttag, vilket gör att du kan ladda två elbilar samtidigt. För omkring 12 000 kr får du en laddbox med dubbla uttag som kan ladda båda bilarna med högsta möjliga effekt som är 22 kW vardera. 

Läs mer: Hemtjänsten väljer att köra med elbilar

Byggkvalitet

Den byggkvalitet en laddbox har återspeglas i dess IP-klassning. Tumregeln säger att ju högre IP-klassning (högre är bättre) en laddbox har, desto dyrare är den. 

Men alla laddboxar som säljs i Sverige klarar samtidigt det nordiska klimatet, så det finns inga laddboxar med dålig byggkvalitet. 

Effekt

De vanligaste effekterna en laddbox kan ha är 11 kW och 22 kW. 22 kW är att föredra; dels då det går snabbast att ladda, och dels då man köper en framtidssäkrad laddbox. Så även om den elbil du har idag inte klarar av att ladda i 22 kW är det bra att ha en laddbox som gör det. 

Alla laddboxar ställer ner effekten automatiskt ifall de känner att din elbil inte klarar av att laddas lika snabbt som laddboxen kan ge ström. 

Vanliga frågor

Måste jag ha bilmärkets egen laddbox?

Nej, du måste inte ha laddboxens egen laddbox. Så bara för du har en Tesla behöver du inte ha Teslas egen laddbox. Alla laddare och nya elbilar som säljs i Sverige och Europa har typ 2-uttag, vilket gör att du har många laddboxar att välja på oavsett vilken elbil du köpt. 

Kan jag ha elbilsladdaren i trädgården?

Ja, du kan ha elbilsladdaren i trädgården ifall du monterar den på en laddstolpe. Men vanligast är att ha laddboxen monterad mot hus- eller garageväggen. Att installera laddboxen på en laddstolpe lägger på omkring 2 500 kr på totalpriset inkl. det gröna avdraget.