Släpp in framtiden
4/12, 2009 kl. 11:23Teknikföretagen, Svensk Handel, Gävle affärsnätverk, Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv bjöd in medlemsföretagen till månadens lunchmöte den 2 december på Stora Vall Gästgiveri i Gävle. Svenskt Näringslivs Tommy Hellström, ansvarig för Svenskt Näringslivs regionala verksamhet, berättade om Svenskt Näringsliv kommande aktiviteter under 2010 med en utblick inför den kommande avtalsrörelsen.
På 80-talet öppnades dörrarna till förhandlingsborden och parterna började kalla till presskonferenser för att redovisa sina krav. På 90-talet användes hemsidor för avtalsutspel och man kunde få reda på kraven innan de hamnade på förhandlingsbordet. 2000-talet blir nu ännu mer transparent med väl utvecklade sociala media som arena.
De kommande avtalsförhandlingarna berör cirka 550 kollektivavtal inom privat sektor och samhällsekonomin är inte längre i fokus. Olikheterna mellan branscher blir större och större. Den fackliga samordningen och likriktningen i fråga om löne- och arbetstidskrav går på tvärs med ett mer diversifierat näringsliv.
Tommy Hellström poängterar att i spåren av finanskris och lågkonjunktur behöver de flesta företagen allt stöd för en sund återhämtning. Generella kostnadsökningar går i motsatt riktning. Risken för konflikter finns alltid i en avtalsrörelse men det vore ett nederlag för avtalssystemet om vi i den verklighet som finns ska behöva se omfattande konflikter, vilket inte gynnar vare sig samhällsekonomi eller jobbtillväxt.
Från fackligt håll sägs att den pågående krisen är en ”efterfrågekris” och inte en ”kostnadskris”.
Därför menar fackliga organisationer att det är rätt att generellt höja löner för att öka köpkraften. Räknar man samman de krav som framställts hittills så hamnar man på en löneökning på 3,5- 4 %, sa Tommy Hellström. I ett företag så blir en efterfrågekris också obönhörligen en kostnadskris. Och det är företagsekonomin som ska betala löneökningar. Det gör knappast någon annan. En fråga löd: om det vore så enkelt borde man väl höja lönerna i Lettland istället för att sänka dem?
Samtidigt har Alliansregeringen genomfört den största inkomstskattesänkningen i modern tid! Skatteeffekten på köpkraften kommenteras inte alls av de fackliga företrädarna som istället rubricerar alliansregeringens skattesänkningar som orättfärdiga.
Kollektivavtalssystemet har många fördelar men riskerar, om det detaljstyr för mycket, att hamna långt från verkligheten på arbetsplatserna. Därför behövs en större anpassning och inte en större detaljstyrning, enligt Tommy Hellström.
Arbetsgivarna inom Svenskt Näringsliv har föreslagit en time-out för generella löneökningar.
Svenskt Näringslivs linje är att om enskilda företagare vill höja lönerna så är det okej.
Det är inte rimligt att förhandlingssektorer som inte finns på en internationellt konkurrensutsatt marknad ska styra löneökningstakten. I synnerhet inte den offentliga sektorn som är en stor arbetsgivare.
En het fråga är också avtalsperiodens längd. Facket kräver ett år medan arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv förordar längre tid. Ambitionen hos de förhandlande parterna är- att nya avtal ska kunna vara underskrivna framåt våren innan de gamla löper ut , fortsatte Tommy.
- Idag är en stor del av avtalsrörelsen offentlig, sa Tommy Hellström. Svenskt Näringsliv har till exempel startat webb-TV, som kan ses på http://www.vadstarpaspel.se!
Svenskt Näringsliv engagerar sig också i kommande valrörelsen, men inte partipolitiskt. Stort fokus läggs givetvis på frågor om nya jobb. Utgångspunkten är bättre villkor för företag att investera, anställa och öka sin konkurrenskraft.
Den höga ungdomsarbetslösheten, cirka 35 procent i åldern 19-24 år, borde vara den allt överskuggande frågan. Det är verkligen oroande att så många ungdomar inte kommer in i arbetslivet. De är på sätt och vis historiens bästa generation, sa Tommy. De är språkkunniga, teknikorienterade, kan hålla många bollar i luften (tack vare dataspelande?) och de har koll på omvärlden.
- Regelverken på arbetsmarknaden och i synnerhet turordningsreglerna diskuteras ofta och det finns tecken på att allt fler börjar förstå att kompetens kanske måste gå före anställningsår, sa Tommy Hellström.
Fler entreprenörer behövs också inom välfärden. Med smartare upphandlingar skulle vi kunna få en fantastisk utveckling.
- Tyvärr tenderar man att i många offentliga upphandlingar ta in pris på en definierad befintlig verksamhet utan att ge utrymme för entreprenörers kreativitet, sa Tommy Hellström. Samverkan mellan företag och det offentliga har historiskt hjälpt till att skapa export för fler företag.
Apropå debatten om SAAB så konstaterade Tommy Hellström att en olönsam produkt inte överlever i marknadsekonomin men att god kompetens alltid kommer att finna nya vägar på en marknad. Stora företag betyder mycket för små orter och det är alltid ett trauma vid en eventuell nedläggning. Här finns många exempel på orter som ställt om från storföretagsdominans till en mer entreprenöriell miljö. Tommy nämnde bland annat Karlskoga och Västervik.
Tommy Hellström är ursprungligen från Karlholmsbruk och håller på ”oavgjorda” Brynäs. Vi hoppas att han och Svenskt Näringsliv vinner valet åt företagarna!
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!