Länsrådet har ordet
12/9, 2011 kl. 15:15Länsstyrelsen har sitt finger med i spelet i många aktuella frågor, t ex när det gäller fiske, rovdjur, miljön i Gävleborg, arbetet med världsarvsnomineringen av hälsingegårdarna till Unesco och utökningen av Hamra nationalpark och som invigs 16 september. Man kan ibland få intrycket av att Länsstyrelsen "lägger sig i" men i verkligheten är Länsstyrelsen ett stort stöd för de kommunala verksamheterna och samverkar ofta med Region Gävleborg i olika frågor.
– Vårt uppdrag är att vara regeringens företrädare i länet. Vi ska främja tillväxt utifrån vad företagen behöver för att länet ska kunna utvecklas, konkurrera och växa. Samtidigt har Länsstyrelsen ofta en tillsynsroll där vi värnar och vårdar miljö och natur. Dessa båda roller går bra att förena och ger oss unika kunskaper och en bred syn som verkligen främjar just en hållbar tillväxt. Arbetet med tillväxtfrågor sker i samarbete med Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Almi, Arbetsförmedlingen, kommunala näringslivsbolag och självklart i en nära dialog med företagen själva, som förstås är främsta experterna på sina egna behov.
Både de stora världsledande företagen och de riktigt små företagen lyfter fram viktiga nyckelfrågor som behov av rätt kompetens för företagen, snabba transporter för gods och människor och ett bra bredbandsnät, det vill säga satsningar på infrastruktur.
– Länsstyrelsens verksamhet är kunskapsdriven. Medarbetarna har i många fall spetskunskap inom sina verksamhetsområden och vi har dessutom möjligheten att göra "verkstad" utifrån de behov vi ser. Länsstyrelsen har tillgång till utvecklingsmedel som vi kan använda för utvecklingsprojekt eller ibland företagsstöd direkt in i företag med en tillväxtpotential. För att nämna några konkreta exempel hur medlen verkar så bidrog företagsstöden under 2010 till att mellan 400-600 jobb kunde bevaras eller tidigareläggas i de mindre företagen när man fick stöd för nödvändiga investeringar. Stödet är inte något automatiskt "rättighetsstöd" utan ställer krav både på en tillväxtpotential och egna resurser och drivkraft.
Projektmedlen tillsammans med olika EU-stöd har under de senaste 2-3 åren inneburit att drygt 3000 personer kunnat få utbildning och kompetensutveckling i de företag de varit anställda i. Detta i stället för att varslas i samband med lågkonjunkturen och gå ut i arbetslöshet. Wij trädgårdar, GIS-satsningar, utveckling av nya program och kurser vid Högskolan, nya folkhögskoleutbildningar och en forskarskola kopplad till stålindustrin i Bergslagen är några exempel på användningen av projektmedel.
Anna-Lena Österborg lägger också till entreprenörskap som ett viktigt element i länets utveckling.
– Ambitionen är att skapa bra förutsättningar för att behålla och utveckla ett levande län, fortsätter Anna-Lena Österborg. Vi arbetar också med att utveckla samarbetet med centrala myndigheter. Landshövding Barbro Holmberg har tagit initiativ till en seminarieserie för att samla företrädare för
näringslivet. Seminarierna inleds av "inspiratörer" som berättar om hur de lyckats med sina egna företag. Tanken är att seminarierna skall inspirera deltagarna att tänka i nya banor som kan omvandlas till praktisk handling för att stödja länets utveckling. Anna-Lena Österborg tycker det är ett bra
initiativ och de seminarier som genomförts har varit lyckade.
– Man är aldrig stark ensam men tillsammans.
Det pågår också en del statliga utredningar om förändring till större regioner. Det har satt igång en livlig debatt där man från olika län antingen varit för eller emot större regioner. Anna-Lena Österborg vill inte uttala sig om vilket hon anser är bäst, men menar att det är viktigt att vi utvecklar en struktur som gör oss bättre på att möta framtida krav. En annan viktig del av Länsstyrelsens verksamhet är att samverka vid större företagsnedläggningar, som i fallet Ericsson i Gävle.
– Sådana gånger arbetar vi för att ge människorna framtidstro för att våga satsa på nya utmaningar, säger Anna-Lena Österborg.
Gävleborgs län är vackert, ett Sverige i miniatyr, menar Anna-Lena, men vi behöver bli bättre på att marknadsföra oss.
– Här finns fantastiska naturresurser, stark företagstradition och många, både små och stora företag, som är världsledande i sina branscher vilket borde vara intressant både för etableringar och nya affärskontakter, säger
Anna-Lena Österborg.
Man kan säga att Länsstyrelse samlar beslutsunderlag för att sedan kunna utarbeta väl underbyggda förslag på utvecklingsåtgärder. Just nu är följande
på dagordningen:
• regionfrågan - skall vi behålla nuvarande struktur eller skall den förändras
• utveckling av samarbetet med centrala myndigheter och institutioner
• länet behöver mer kompetens för att möta kraven från företagen – hur - ordnar vi det?
• infrastrukturen - t ex fortsatt utbyggnad av Ostkustbanan för att ge bättre förutsättningar för transporter och resor
Anna-Lena Österborg är uppväxt i Småland och Stockholm, pappa var företagare. Efter att ha provat på jobb inom hemtjänsten och som städare valde Anna-Lena att läsa juridik med inriktning på förvaltningsrätt. Därefter har hon mestadels arbetat på Skatteverket men också ett år som rådgivare på ett finansbolag. Men nu är det Länsstyrelsen och Gävleborg som
gäller.
– Jag har ett fantastiskt roligt arbete och jag hoppas jag kan bidra till att göra skillnad för människorna i Gävleborg, säger Anna-Lena Österborg. Vi önskar länsrådet Anna-Lena Österborg lycka till i den strävan!
Medarbetarna på Länsstyrelsen och landshövding Barbro Holmberg har stor del i att det nya länsrådet trivs på sin arbetsplats.
– Tack vare Barbro Holmbergs enträgna arbete med att besöka så många människor och företag i länet och medarbetarnas arbetsinsatser så har vi fått ett otroligt positivt gensvar, säger Anna-Lena Österborg. Vi har jobbat vidare efter den linjen vilket har gett oss möjlighet att se vilka otroliga möjligheter som Gävleborg har med initiativrika och duktiga människor tillsammans med fantastiska naturresurser.
Information från länsstyrelsens webbplats: Länsstyrelsen är en statlig samordnande myndighet med tillsynsansvar, en servicemyndighet, och en överklagandeinstans. Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.
Länsstyrelsen Gävleborg som har drygt 230 anställda, alla placerade i Gävle, har en bred kompetens och stor kunskap om länet för att kunna se till att riksdagens och regeringens har rätt underlag när man skall fatta beslut som berör Gävleborg. Länsstyrelsen samordnar länets intressen och för fram invånarnas behov för en bra utveckling när det gäller t.ex. arbete, service och miljö.
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!