Gästrike Räddningstjänst planerar för Trygghetens Hus
16/8, 2016 kl. 15:09En förutsättning för att samhället ska kunna hantera allvarliga olyckor, kriser och samhällsstörningar på ett bra sätt, är att olika aktörer kan agera samordnat. Det ställer krav på såväl samverkan och ledning som kriskommunikation samt att berörda aktörer förstår sin roll i ett helhetsperspektiv. Kunskap, teknik och metoder behöver utvecklas för att hantera både återkommande och mer oväntade händelser.
Gästrike Räddningstjänst började 2014 arbeta för att utveckla samarbetet med olika aktörer inom området ”Trygghet och Säkerhet” och nått fram till en avsiktsförklaring med samtliga medlemskommuner i Gästrike Räddningstjänstförbund om att bygga ett gemensamt Trygghetens Hus i Gävle med byggstart år 2019. Polisen region mitt kommer att fatta beslut om avsiktsförklaring under hösten i år.
Nestor Wallberg har en bakgrund i det militära, som han lämnade efter 16 år som armemajor.
– Räddningstjänst och rättsväsendet styrs av flera lagar, till exempel Lagen om skydd mot olyckor, Lagen om extraordinära händelser och en hel del annan lagstiftning, sa Nestor Wallberg. Förmågan att leda de gemensamma resurserna i krissituationer är idag låg, sannolikt lägre än tidigare vilket blev tydligt vid den stora skogsbranden i Västmanland visar.
– Genom att lägga allt blåljus under samma tak i ett Trygghetens Hus så kan vi dels samutnyttja lokaler som övningsområde, bilvård med mera men också utveckla ett närmare samarbete, sa Nestor Wallberg. Så har man gjort ibland annat Jämtland där återanvänt byggnaderna från de regementen som har lagts ner i Östersund.
Där huserar nu, förutom räddningstjänst och polis, även ambulans, SOS, jourhavande präst, hemvärnet samt Östersund kommuns säkerhetstjänst.
– De har gemensamma morgonmöten där de går igenom det senaste dygnets händelser och sedan diskuterar vad som kan hända det kommande, sa Nestor Wallberg. De har lyckats samordna sina resurser på ett bättre sätt, vilket påskyndat såväl beslutsfattande som insatstider och kostnade eftersom rätt resurser kan sättas in i rätt tid och där de behövs.
I Jämtland har man också ett nära samarbete med sina norska kollegor på andra sidan gränsen.
I Falkenberg-Varberg har man även tagit med hemtjänstens nattpatruller i ”blåljusorganisationen”.
– De flesta bostadsbränder startar hos män över 80 år glömmer spisen så att det torrkokar, sa Nestor Wallberg. Hemtjänsten tipsar också om potentiella brandrisker.
Hemtjänsten kan också kallas ut som första insats och de har med sig både släckgranater och hjärtstartare. Samarbetet har bland annat inneburit att hemtjänstpersonalen tycker att deras arbete blivit mycket roligare
När det gäller Trygghetens Hus i Gävle vill Nestor Wallberg se fler möjligheter att öka intäkterna, till exempel att ta över automatlarmen som nu går till vaktbolag.
– Gästrike Räddningstjänstförbund planerar en resa till Falkenberg-Varberg tillsammans med några lokala politiker för att se hur de arbetar, berättade Nestor Wallberg. Politikerna har visat intresse för ett bredare uppdrag för Räddningstjänst och andra samhällsfunktioner och då kan vi ta lärdom från Varberg och Falkenberg när det gäller trygghetsteam.
Räddningsförbundets del i den nya anläggningen beräknas kosta cirka 140 miljoner kronor. I Gästrike Räddningstjänstförbund ingår Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner. De har samtliga skrivit på en avsiktsförklaring som stöd för att starta planeringen för ”Trygghetens Hus”.
– Men det kommer att ta minst 4 år att planera och bygga, sa Nestor Wallberg. Det krävs bland annat en ny detaljplan och den beräknas ta cirka 1,5 år. Man planerar att utlysa en arkitekttävling och därefter projekteras byggs huset med inflyttning tidigast våren 2021.
– Polisen har ännu inte fattat beslut om de ska vara med, men det påverkar inte vår planering, sa Nestor Wallberg.
Det finns i dagsläget 6 olika förslag till placering på området vid Teknikparken samt ett på andra sidan E4 framför Mackmyra Whisky.
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!