Frösunda - privat omsorgsalternativ
8/4, 2010 kl. 16:18LSS (Lagen om Stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag som ska garantera att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder får goda levnadsvillkor, den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de själva kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde skall få möjlighet att leva som alla andra. Frösunda LSS är ett av de större företagen som erbjuder den här tjänsten, men de har också andra strängar på sin lyra.
Eva Hedin är verksamhetschef för bland annat Gävlekontoret, en Gävletjej som brinner för sitt arbete. Vi träffade henne och Stefan Jangenheim, informationsansvarig på Frösunda, för att få veta mer om deras drivkrafter och hur arbetet läggs upp.
- LSS har inneburit mycket för både dem som har funktionsnedsättningar och de anhöriga, sa Eva Hedin. Det har också blivit en större förståelse ute i samhället för personer som har en funktionsnedsättning.
- Inte alla vet vad personlig assistans innebär och vilka rättigheter man har, sa Stefan Jangenheim. Men det handlar om att man skall kunna leva ett så bra liv som möjligt, oavsett om man drabbats av olycka eller om man har en medfödd funktionsnedsättning.
Frösunda startade 1994, samtidigt som LSS-lagen började gälla. Företaget ägs av Polaris Equity, som tog över Frösunda från Praktikertjänst för några år sedan. I ägargruppen finns bland andra AP Möller-Maersk och Danske Bank.
- Det positiva med Polaris är att de verkligen visat att de satsar på Frösunda med målsättningen att vi skall växa, sa Eva Hedin.
Strategin är att tillväxten skall ske med hjälp av hög kvalitet.
- Har vi bra kvalitet får vi nöjda kunder och det är den bästa reklamen för oss, sa Stefan Jangenheim.
Frösunda erbjuder förutom assistansverksamhet även boende, skola, coachning, korttidsvistelse, äldreboende mm. Totalt har företaget cirka 3 700 anställda och verksamhet runt om i landet. Hur ser man på debatten om att företag som arbetar inom vård och omsorg skall kunna göra vinst?
- Vinsten behövs för att vi skall kunna bygga upp och utveckla verksamheten, sa Eva Hedin. Genom valmöjligheten får vi också en sund konkurrens i branschen som framförallt gynnar kunderna men också är positiv för både företag och offentligverksamhet.
- Kommuner klarar förluster men företag måste göra vinst för att kunna överleva på längre sikt, tillade Eva.
Ersättningen för assistansföretagen är 252 kronor per timme och omfattningen bestäms antingen av kommunen, upp till 20 timmar per vecka, eller av Försäkringskassan om det handlar om fler timmar (LASS). Bedömningen från Försäkringskassan har tidigare visat stora skillnader mellan olika regioner.
- Det börjar bli hårdare bedömningar, särskilt från Försäkringskassan, sa Eva Hedin. Men det positiva är att det numer är i stort sett samma bedömning i hela landet.
Gävlekontoret är ett av Frösundas 30 kontor i Sverige och här har man än så länge enbart assistansverksamhet. Finns det behov är man på Frösunda öppna för att starta nya verksamheter inom vård och omsorg.
- Det är viktigt för oss att det finns möjlighet att driva verksamheten med hög kvalitet, annars avstår vi, sa Stefan Jangenheim. Vi gör alltid en arbetsmiljöanalys innan vi åtar oss ett uppdrag, stort som litet, med målsättningen att både kunderna och våra medarbetare skall tycka att vi kan utföra ett bra arbete.
Kunderna och medarbetarna är i centrum på Frösunda. Företaget satsar mycket på utbildning för medarbetarna, och även kunderna erbjuds utvecklingsmöjligheter.
- Vi upprättar en genomförandeplan för kunderna med både dagliga och mer långsiktiga rutiner där de själva påverkar vilka mål som skall gälla, sa Stefan Jangenheim. Det kan till exempel vara någon som drabbats av en olycka och som vill arbeta för att återfå rörligheten.
- Vi vill att det skall vara enkelt för våra kunder och deras anhöriga att kontakta oss på Frösunda, sa Eva Hedin. Vi ordnar också aktiviteter för både kunder och anställda, senast var det påsklunch här på kontoret.
Frösunda är det största av assistansföretagen som är kvalitetscertifierat enligt ISO.
- Vi mäter kontinuerligt hur nöjda både våra kunder och våra medarbetare är, sa Stefan Jangenheim.
I den senaste mätningen var 88 procent av kunderna nöjda med Frösunda (jämfört med riksgenomsnittet 77 %) och 81 % av medarbetarna (66 %). Frösunda har också en egen kundombudsman, som rapporterar direkt till VD.
- Nöjda kunder och medarbetare ger ett stabilt företag, sa Eva Hedin.
- Frösunda är våra kunder och våra medarbetare, avslutade Stefan Jangenheim.
Mer att läsa på: http://www.frosunda.se
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!