För fortsatt ungdomsidrottande
24/11, 2007 kl. 23:59När ungdomar som sysslar med någon idrott kommer upp i tonåren är det många som väljer att sluta med idrotten, vilket varit känt sedan länge. Runt om i Sverige har olika undersökningar gjorts om varför man slutar och i våras gjordes också en lokal undersökning för Gästrikland med syftet att komma fram till hur man ska få fler ungdomar att fortsätta med sin idrott. Undersökningen har uppmärksammats på flera håll, inte minst av Idrottsavdelningen vid Kultur & Fritidsförvaltningen i Gävle kommun vars uppdrag är främja folkhälsan och skapa förutsättningar för idrott för medborgarna.
Undersökningens syfte var att ta fram faktorer att arbeta utifrån för att få fler ungdomar att fortsätta med sin idrott. En enkätundersökning genomfördes på internet där niondeklassare och elever i tvåan på gymnasiet från Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo fick svara. Totalt svarade 350 personer vilket motsvarar tio procent av målgruppen. Enkäten utgick från tre svarsgrupper; de som är aktiva inom en idrott, de som tidigare varit aktiva samt de som aldrig varit aktiva inom en idrott. Utifrån resultatet av enkäten arbetade Sara Bergenmo och Tove Kjellberg fram förslag på hur idrottsföreningarna kan locka ungdomarna att stanna i verksamheten.
- Ett förslag är att idrottsföreningarna bör anordna roliga aktiviteter som även ligger utanför idrottsaktiviteterna, säger Sara Bergenmo. Det bygger på enkätsvaren att nöjet, vännerna och gemenskapen i idrottsföreningen är väldigt viktigt för dem som fortsätter idrotta. Man vill fortfarande behålla nöjet med kompisarna även om idrotten i sig blir allt mer seriös ju äldre man blir. Det som skiljer Gästrikland från övriga Sverige är att killarna i större utsträckning än tjejerna uppgav att träffa vänner i samband med idrottsaktiviteten är viktigt för dem.
- Ett annat förslag är att mer aktivt visa på hälsovinsterna med att fortsätta idrotta, berättar Tove Kjellberg. För dem som fortfarande idrottar är just hälsoaspekten en motiverande faktor.
Utifrån enkätsvaren att ungdomar slutar idrotta på grund av att man inte har tid eller att nivån på idrotten blivit alltför seriös ger Tove och Sara förslaget att man bör kunna välja ambitionsnivå. Ett sätt skulle kunna vara att föreningar anordnar drop in-aktiviteter i olika idrottsgrenar. Utifrån svaren från den grupp som aldrig varit aktiva inom någon idrott ser Tove och Sara att man bör få möjlighet att prova på fler idrotter, exempelvis genom prova på-dagar hos föreningarna.
- Det finns ett brett utbud av idrottsaktiviteter att ägna sig åt, säger Sara Bergenmo, men allting passar inte alla. Därför måste man få prova på olika typer av idrott och även sådana sporter som kanske inte är så vanliga. Då ökar chansen att barn och ungdomar hittar det som passar dem.
- Det sista förslaget innebär att man bör öka delaktigheten för ungdomarna, säger Tove Kjellberg. Man har en önskan om att påverka både träning och tävling och detta skulle kunna ske exempelvis genom öppna möten med ledarna inom föreningen. Bland dem som slutat med sin idrott finns de som anger att de skulle ha fortsatt om de haft en bättre tränare vilket inte behöver betyda att tränaren varit direkt dålig men kan ha upplevts som för auktoritär och inte sett eller lyssnat in ungdomarna.
- Med undersökningen som grund arbetar nu Gästriklands Idrottsförbund med att öka kunskapen i den här frågan ute i föreningarna, säger Ann-Gerd Bergdahl, både genom utskick och våra konsulenter. De tips och förslag som Sara och Tove kommit fram till är enkla och tydliga men har ändå inte tidigare genomförts hos idrottsföreningarna. Ett exempel är ju förslaget om drop in-aktiviteter. Man fastnar lätt i bilden att organisera även den fria idrotten. Genom Idrottslyftet, som är föreningar i samverkan med skolan, kan vi öka utbudet av de sporter som eleverna får prova på. Vi lägger också vikt vid att utbilda ledare för idrotten. För de som själva varit aktiva kan ledarskap vara ett sätt att fortsätta vara kvar i föreningen där ens kunskap och erfarenhet behövs.
- Spontanidrotten minskar bland barn och ungdomar och vi ser att man slutar med idrotten när man kommer upp till en viss nivå, säger Lars Sandberg, chef för Idrottsavdelningen vid Kultur & Fritid. Vi arbetar med att tillhandahålla lokaler och på andra sätt skapa förutsättningar för idrott bland invånarna i Gävle. Den fysiska aktiviteten är väldigt viktigt ur ett folkhälsoperspektiv men också att människor känner sig delaktiga. Att ha en uppgift och ingå i en gemenskap ger en positiv identitet.
Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!