En länspolismästare som brinner för sitt län
21/2, 2010 kl. 18:58För första gången i historien så har Gävle fått en kvinnlig länspolismästare. En kvinna som inte ens kommer från poliskåren, men som däremot har många års chefsvana och erfarenhet inom rättsväsendet. Och hon ser mycket positivt på Gävleborg som polismyndighet och län.
Hon har sedan hon blev tillsatt i november 2008 kämpat mycket för att just betona vilka fördelar det finns i länet. Och vad polisen gör för att bidra till ett tryggare samhälle. Ett steg i den riktningen är att åka ut och informera.
- Jag får ofta förfrågan om att komma ut på olika platser och berätta om mitt arbete och vad polisen gör, och jag tackar nästan alltid ja, säger Christina och berättar om när hon blev bjuden till en pensionärsförening.
I det sammanhanget kan det till exempel handla om att betona att det inte är personer över 60 år som ligger i farosonen för att råka ut för brott, som misshandel och rån. Hon vill gärna trycka på att det inte är farligt att gå ner på stan. Och det är heller inte fel att våga visa lite stolthet över sin stad.
- Det är så mycket jante. Vi som bor här borde vara lite stolta istället, säger Christina som varit Gävlebo i 15 år.
Hon flyttade hit tillsammans med sin dåvarande man, och sedan dess har hon varit kvar här. Och trivts.
- Jag gillar närheten till havet, det är mysigt och en frihet. Också är det väldigt trevliga människor här.
Och nu är det förstås ännu trevligare, när hon har fått sitt drömjobb.
- Det är det absolut roligaste jobb jag har haft, säger hon ivrigt och det råder ingen tvekan om att hon verkligen menar vad hon säger.
Christina rör sig trivsamt genom polishuset. Hälsar på så väl arbetskamrater som andra bekanta som har ärende i huset. Också folket på stan. De är hon heller inte sen med att hälsa på.
- Det är viktigt för mig att visa öppenhet, så att folk känner sig delaktiga.
Och då gäller det både allmänheten, massmedia och sin egen personal. Och där är kommunikation och öppenhet viktiga ingredienser. Christina fick tidigt ögonen på sig. Bara när hon hade sökt det, innan hon ens hade fått jobbet, så kom frågor slängandes från många håll. Varför ska hon söka jobbet som länspolismästare? Hon som inte ens har jobbat som polis. Också kvinna dessutom. Men istället för att detta skulle vändas emot henne i tysthet så sa hon istället rakt ut som det var. Tryckte själv på de svaga punkterna och öppnade upp till en diskussion. Men något problem har det aldrig varit.
- Jag trivs jättebra och har blivit väldigt väl mottagen, säger hon.
För att Christina skulle komma in polisarbetet och se hur det går till ute på fält, så fick hon vara på polisen i Uppsala i två månader. Följa med ute i radiobilarna, jobba både nätter och helger och patrullera. Och något hon slogs av är att man är ganska utsatt som polis.
- Man kan bli kallad både det ena och det andra och det kräver en hel del att kunna hålla sånt ifrån sig.
Att hon själv valde att gå från sitt tidigare jobb som myndighetschef på kronofogdemyndigheten och istället bli en del av poliskåren handlar om möjligheten att få bidra till den goda polisiära verksamheten. Och det har skett positiva förändringar sedan Christina kom in i bilden. När en intern kommunikationsmätning gjordes 2007 så hamnade Gävleborg på sista plats. 2009 hade Christina och kollegorna flyttats upp till sjunde plats, från plats tjugoett.
- Det tyder ju på att det har blivit bättre, säger Christina.
Och hon är övertygad om att den interna kommunikationen är viktigt för att arbetet ska fungera bra. Och själv vill hon inte sätta sig på några höga hästar.
- Det finns en tradition att ha väldig respekt för en länspolismästare. Men jag vill göra allt för att visa att det går att prata med mig precis som med alla andra.
Och med en god intern kommunikation som grund strävar hon efter ännu fler stegringar för denna myndighet.
- Min målsättning är att polisen i Gävleborg ska vara nominerad till Sveriges modernaste myndighet 2013.
Ett av kriterierna till denna utmärkelse är att det ska vara så enkelt som möjligt för så många som möjligt att ta del av förvaltningens tjänster. Tävlingen är relativt ny och priset delades ut för första gången 2009, då var det Vägverket som tog hem priset.
- Det viktigaste är inte att vi vinner, utan att vi blir nominerade och strävar efter att bli det, säger Christina.
En annan modernitetssträvan som Christina har varit inne och tryckt på är uniformen. Den strikta klädkod som också hon måste förhålla sig till. Och i hennes outfit ingår det sedan gammalt slips.
- Jag har aldrig burit slips förut, så därför undrar jag ju så klart varför jag som kvinna måste bära slips. Men polisyrket är från början ett manligt yrke och kläderna är skapade därefter.
Även om poliskåren i sig börjar få en större mångfald med fler kvinnor så är det fortfarande en ojämn könsfördelning på just chefsposterna. Och som länspolismästare är endast fyra kvinnor, av tjugo stycken.
Som länspolismästare blir man förordnad i sex år. Så Christina har nu fem år kvar. Om regeringen, som är den som utser länspolismästare, tycker att Christina har gjort ett bra jobb så kan tjänsten förlängas till ytterligare tre år.
- Om jag fortfarande tycker att det är roligt och känner att jag har något att bidra med så stannar jag gärna kvar så länge jag får. Jag är väldigt stolt över att jag har fått det här jobbet, säger Christina Forsberg.
Marie Björk
Foto: Gabriel Liljevall
Faktaruta
Namn: Christina Forsberg
Titel: länspolismästare
Utbildning: jurist
Ålder: 42 år
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!