Delsbokvinna nystade upp trådar för att starta egen e-butik
31/7, 2014 kl. 13:44Om man inte hittar de garner man vill ha till de priser man är beredd att betala så får man göra något åt det! Ungefär så tänkte Margareta Häggström Jonsson och startade webbshopen Delsbogarn.se. Dit strömmar nu kunderna.
I en särskild lokal hemma på gården i Näsbyn, Delsbo har hon sitt lager av garner och handarbetstillbehör.
Kunskapen kring e-handel, it och internet har hon med sig från tidigare jobb som systemerare och programmerare.
- Det har varit en lärorik resa att gå från idé till färdig internetbutik, säger hon, och jag har haft stor nytta av mina tidigare utbildningar och erfarenheter inom internet. Men självklart har jag också måst lära mig en massa nya saker som har med affärsverksamhet att göra.
Kanske har tidigare generationers kvinnor ett finger med i spelet också. Margareta har nämligen flera driftiga kvinnor i släkten att brås på. Intresset för handarbete av olika slag har de alla gemensamt.
I miljön där Margareta växte upp fanns mamma Karin, farmor Hedda och mormor Alida. Här fick Margareta handarbetskonsten med modersmjölken, som en naturlig del av livet. Färggrant skapande i vävstolar, med stickor, knyppeldynor, nålar och garner – allt detta kom till henne för att stanna resten av livet.
Margaretas mamma Karin har alltid handarbetat. I vävstolen har hon skapat vackra gardiner, mattor och väggbonader. Med virknålen har hon producerat överkast, filtar och dukar. Ja, även gardiner. Och med nål och tråd har hon skapat de mest fantastiska väggbonader och handbroderade dukar du kan tänka dig.
- När jag och mina båda bröder konfirmerades fick vi en varsin handbroderad matbordsduk som mamma sytt. Jag använder den bara som prydnad. Den är så fin att jag inte vill att någon ska spilla mat på den.
Det var bland mamma Karins restgarner som Margaretas intresse för broderi växte fram. Med dessa och små broderikort av kartong med stansade hål i, lät hon trådarna bindas ihop till djurbilder av olika slag. Hon sydde, sprättade upp och sydde om. Igen och igen. Hon kunde inte få nog. Lika var det med virkningen och stickningen, fast där var det farmor Hedda som var katalysatorn.
Hedda hade en stor virkmönstersamling, som Margareta försiktigt fick bläddra i och förundras av. Det var Hedda som lärde femåriga Margareta att sticka.
- Jag stickade en tumvante. Den andra i paret fick farmor sticka, för där tog femåringens ork slut. Men intresset för stickgarner och vad man kan skapa med dem var väckt, berättar Margareta.
Något som imponerade stort på den unga Margareta var de vackra virkade väskorna som mormor Alida gjorde.
- Jag avgudade min mormor. De där väskorna hade foder i glada färger och jag älskade dem. Mamma hade fått några av dem och när jag blev lite äldre fick jag ärva dem. Vilken lycka! Jag använder dem än i dag.
Alida vävde väldigt mycket också, både mattor och gardiner. Hon lärde upp både Karin och Margareta, och lät på så sätt kunskapen gå i arv.
Men framför allt var Alida uppfinningsrik och gillade att experimentera, precis som Hedda. Som ung fick Alida låna en bit åkermark. På den sådde hon lin, Hälsinglands blomma, ett växtmaterial som användes både då och nu till olika textilier. Hon skördade, bearbetade, spann och vävde linet. Hon valde att väva lakan, som hon skulle ha med sig i hemgift den dag hon flyttade ihop med sin man.
Kunskapen om hur man handarbetar har kommit till Margareta lika naturligt som man lär sig modersmålet. Därför är hon trygg i garnernas värld och vågar experimentera, precis som hennes farmor och mormor gjorde när det begav sig.
- Jag tror att jag fått mod genom de här tre kvinnorna att våga satsa på min egen handarbetsbutik, tänker Margareta.
Hennes lager finns i Delsbo och kunder kan givetvis komma dit och handla direkt, men framför allt är det genom e-butiken och kunder från hela landet som hennes varor kommer att spridas.
- Förhoppningsvis är det fler än jag som saknat en butik där du kan hitta garner och tillbehör av god kvalitet till rimliga priser!
Förutom försäljning har Margareta både blogg och praktiska tips på delsbogarn.se.
- Är man intresserad av handarbete är det roligt att utbyta erfarenheter och tips – ungefär som syjuntorna fungerar, bara det att nu lär man känna kunder och handarbetsvänner över hela landet!
Men Margareta tror inte att det nya sättet att lära sig handarbeta via nätet ersätter det gamla med syjuntor och syföreningsträffar.
- Nej, det är snarare ett komplement. Det är ju i det personliga mötet när någon visar dig som du verkligen kan lära dig och utvecklas. Så har det i alla fall fungerat för mig.
Det var genom jobbet som kantor i Delsbo församling som hon för flera år sedan kom i kontakt med Kyrkgränds syförening, en av landets äldsta syföreningar. Några kvinnor träffas för att sticka, virka och brodera. Sedan säljer de sina hantverk till förmån för människor i nöd.
- Jag beundrar dessa kvinnors arbete och ser dem som bärare av en kulturskatt. Här delar man med sig av sina kunskaper, och Linnea, en av kvinnorna i föreningen, har lärt mig att sy delsbosöm, en lokal mönstertradition med röda blommor och blad i en slags plattsöm.
Mamma Karins knyppeldyna har en central roll i Margaretas nya liv som företagare. Knyppeldynan fångade hennes intresse för några år sedan. Hon gav sig sjutton på att lära sig knyppla utan att gå exklusiva kurser och köpa dyra mönsterark och garner. I stället använde hon en gammal knyppelbok efter sin mamma och egna kunskaper inom data och internet. Hon lyckades lära sig knypplandets konst och hur hon kan framställa mönsterark på egen hand. På köpet kom affärsidén till Delsbo Garn. Forskandet kring knypplingen la grunden till hennes affärsidé.
- Mitt i allt detta med knyppeldynan, internet och alla garner insåg jag att det här vill jag göra, säger Margareta och strålar av lycka!
Se filmklipp på när Margareta knypplar här:
https://www.youtube.com/watch?v=dpXVpE8mTcg
Denna artikel är publicerad på Gammelfäbodarna via SvenskPress.se.
Se villkor här »