Före valet lovade Stefan Löfven att all politik skulle prövas mot om den leder till fler jobb. Tyvärr verkar det löftet inte hållas. Begränsningar av ROT och RUT, höjd arbetsgivaravgift för unga, stopp för vinst i välfärden är några axplock. Förslagen leder till tiotusentals färre jobb och såväl tjänstesektor som industri drabbas, det är en farlig väg att gå i ett läge när vi behöver stärka Sveriges konkurrenskraft och få in fler unga i arbetslivet.

Gävleborg har landets näst högsta ungdomsarbetslöshet, nära 24 procent i åldern 18-24 år. Snittet i riket ligger på 14 procent i samma åldersgrupp. Det är riktigt illa och det blir värre om arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Många företag väljer då istället att anställa äldre och mer erfarna medarbetare än att anställa oerfarna ungdomar och stå för deras utbildningskostnad. 65 procent av de svarande i Svenskt Näringslivs Företagarpanel pekar på att de drabbas negativt när arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Företagen drabbas ekonomiskt, ungdomarna riskerar att fastna i arbetslöshet och utanförskap.

Det finns många företagsamma och drivna människor i vårt län men en förutsättning för att ta tillvara på dem och hitta nya är att ha ett bra företagsklimat. Det måste regeringen inse. I de näringslivssatsningar som regeringen föreslår ligger en övertro till att politiker kan skapa jobb. Men det är endast när företag och företagsamma människor får goda förutsättningar och vågar ta risk att anställa fler som jobben kommer. Företagandet är en förutsättning för ett växande, konkurrenskraftigt Sverige och Gävleborg. Utan företagare som vågar tro och satsa stannar landet av och halkar efter i utvecklingen.

Om regeringen menar allvar med målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är det hög tid att ändra kurs och genomföra reformer som gör det enklare att anställa, mer lönsamt att starta och utveckla företag och som ökar Sveriges konkurrenskraft – inte sänker den. Fler företagsamma människor måste våga ta risk att anställa fler. Det är genom en växande ekonomi och fler i jobb som vi kan finansiera välfärden.

Lotta Petterson,
Regionchef Svenskt Näringsliv