När företag startas, växer och kan anställa fler, skapas också mer resurser till samhället. Det är därför det är så viktigt att skapa goda villkor för företagen och företagsamma människor. Att känna till spelplanen, att veta vad som gäller – och kommer att gälla – är en grundförutsättning. Efter valet har det varit allt annat än tydligt.

Svikna vallöften i form av nya besked när det gäller vinster i välfärden, skatter och kärnkraften gör att många företagare känner sig oroliga över framtiden. Man stannar upp, avvaktar, väntar på besked. Det är inte bra för någon.

Som regionchef för Svenskt Näringsliv kan jag inte styra politikerna, men jag kan och jag gör mitt yttersta för att i alla sammanhang lyfta fram företagens situation och önskemål. Jag påtalar problem och driver frågor som ska göra det bättre för företagen.

Det är viktigt att lyfta fram de företagsamma människorna bakom företagen. Att visa på förebilder och hylla duktiga entreprenörer. Det ska kännas viktigt och roligt att vara företagsam. Då vill fler vara med och skapa jobb!

Alla kan vara med och hylla och lyfta fram företagsamma människor. Över 70 personer har också nyligen gjort det genom att nominera till tävlingen Gävleborgs mest företagsamma människa 2014.

En jury har nu valt ut fem finalister bland de 70 nominerade, dessa fem presenteras på vår webbplats från den 10 november. Då är det dags att hylla igen – gå in och rösta på din favorit. Vinnaren avslöjas i början av december.

Avslutningsvis; jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar. Människor som vågar anställa, utveckla, tänka om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska.

Det är ni alla företagsamma människor som lägger grunden för vår välfärd.

Lotta Pettersson
Regionchef Svenskt Näringsliv

*Definition företagsam Svenskt Näringsliv; Den som har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag räknas som företagsam. Personerna räknas bara en gång oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag.