Mobiltelefonen dominerar den digitala marknaden
Det är ingen hemlighet att spelmarknaden online har breddat ut sig ordentligt de senaste åren. Du kan hitta mängder med digitala spelsidor på https://www.casinoguide.se och de tycks blir fler för varje dag som går. Trots de nästan oändliga alternativen, de nischade spelen och de allt smidigare tekniska lösningarna för spel online så är det populäraste sättet att spela på inte genom en digital plattform.

Överst på listan över tillvägagångssätt som de svenska spelarna väljer att använda är fortfarande den traditionella spelbutiken ( https://www.spelinspektionen.se/om-oss/statistik/statistiknytt/mest-spel-sker-i-spelbutik-och-pa-mobiltelefon/ ). Enligt Spelinspektionens undersökning “Allmänheten om spel 2019” så väljer hela 48% av spelarna att lägga sina spel via en spelbutik.

Bland de digitala alternativen så är det främst mobiltelefonen som spelarna använder sig av. 29% spelar enligt undersökningen med hjälp av sin smartphone, följt av datorn som 19% använder för att spela.
Trygghet och spelansvar högt upp på kravlistan
I samma undersökning framgår det att trygghet är den aspekt av spelande med pengar som spelarna värderar allra högst. 40% av de utfrågade rapporterade att trygghet och kontrollerad verksamhet är bland det allra viktigaste när de spelar. Det var 36% som svarade att underhållningsaspekten är det som är viktigast.

Fortsatt inne på trygghetsspåret så tyckte hela 80% att de spelansvarskrav som spelbolagen har på sig, samt kraven att motverka ohälsosamt spelbeteende är någonting positivt.

Lustigt nog har spelarna en näst intill obefintlig koll på vilka av spelsidorna som har svensk spellicens. Hela 95% av spelare som tillfrågades visste inte hur de skulle kunna kontrollera huruvida en sida har erhållit en svensk spellicensen eller ej. Just licensen är den garanti som spelarna har för att försäkra sig om att deras spelupplevelse är trygg, säker och följer de lagar och restriktioner som har satts upp – https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/spellag-20181138_sfs-2018-1138


Vi befinner oss i tider då social distansering är ett måste och en del rapporter vittnar om att spelandet online har ökat. Resultaten från 2020 kommer med stor sannolikhet se väldigt annorlunda ut från 2019 års undersökning, med tanke på de extrema omständigheter som råder i världen för tillfället.