Lova Bannister

Flygdrömmarna började då hon var sex år och gick på flyguppvisning. Det var första gången hon såg flygplan på nära håll. Det var också första gången hon såg artister på flygplan i luften, så kallad wingwalking.  Hon blev frälst direkt av denna händelse:

Det där ska jag göra när jag blir stor – punkt slut! sa hon till pappa.

Och mycket riktigt blev det också så. Flygintresset var tänt. I de sena tonåren började Lova att hoppa fallskärm och blev också wing walker. I ett tiotal år framåt blev Lova både en del av flygsporten i Sverige och hade även uppdrag som stuntkvinna tack vare sina färdigheter.

Lova är uppvuxen i Sollentuna. Vi sjutton års ålder flyttade hon in till centrala Stockholm.

- Jag utbildade mig till bartender efter gymnasiet, berättar Lova, mycket för att jag var rastlös och inte riktigt visste vad jag ville göra. Jag tänkte att det kunde vara kul att blanda drinkar, så jag jobbade som barmästarinna ett par år. Under den tiden började jag också flyga för att ta motorflygcertifikat. Min tanke var att ha det klart då jag blev 19. Det gick tyvärr inte så. Trots att jag var intresserad av flygningen i sig, stöp det på att jag inte var studiemotiverad och att det blev för tungt ekonomiskt. Flygningen fick vänta, det blev fallskärmshoppningen för hela slanten istället. Det kom att fortsätta i hela 27 år, varav tio år som wingwalker.

- Jag är sjukt nyfiken och orädd att testa nya saker. Wingwalkingen är ett sådant exempel. Jag hade ju sett det redan tidigt och ville testa då jag ju redan var hyfsat erfaren fallskärmshoppare. Vid 28 års ålder ringde jag därför upp den ende i Sverige som hade luftshower med wingwalking, Pierre Holländer. Som tur var hade han behov mer personal. Tack vare fallskärmscertifikatet hade jag de kunskaper som krävdes kring aerodynamik och annat. En lunch och en intervju senare så hade jag jobbet! Redan samma månad träffade jag de andra tjejerna och fick vara med på min första flyguppvisning. Som wingwalker är man som Esther Williams i luften och uppträder både i tight overall och vi gjorde även uppträdanden utklädda. Jag var Pippi Långstrump flera gånger till glädje för alla de barn som följt med till flyguppvisningarna vi deltog i.

- Vi turnerade i hela Norden och Europa på olika flyguppvisningar med tusentals åskådare, där vi var det största dragplåstret, berättar Lova stolt. Vår del i showen var det som drog kvinnor och barn i evenemang där det vanligtvis är nästan bara män i publiken. Inslaget med Pippi gick ut på att jag sprang fram och kapade flygplanet medan det stod på marken och värmde upp inför showen. ”Ta bort Pippi” ropar speakern i högtalarna och piloten spelade förtvivlad medan jag hoppade upp på vingen och in i sittbrunnen, för att sno flygplanet och flyga iväg. Sen rollade flygplanet och jag klättrar ut på vingen iklädd Pippi-kläder. Sedan klättrar jag upp på taket, ner på andra vingen och fortsätter gör en massa galna övningar i luften som avslutas med att Pippi hoppar från flygplanet och landar med fallskärm bland publiken. En show som numera inte längre är tillåten av säkerhetsskäl. Men de tio år det blev var otroligt roliga om än det tog mycket tid.

Lova utbildade sig som domare i fallskärmshoppning och fick internationell domarlicens, både för tävlingar i fallskärmshoppning och för det som kallas wingsuit; den flygsport där deltagaren flyger i en dräkt med bärytor i tyg mellan händer och ben. I sin roll som domare har Lova varit del i domarlag vid en lång rad tävlingar, bland annat dömt världsmästerskap i Dubai, Frankrike och Tyskland etc.

- Jag var djupt engagerad och har även jobbat mycket ideellt med tävlingar, säger Lova. Jag tävlade då inte själv, utan deltog som domare och arrangör. Ett intensivt jobb som trots det har varit otroligt givande, både för egen del och med alla de intressanta tävlande och domarkollegor det har medfört.

Senaste åren har flygintresset övergått från fallskärm och wingwalking till ballongflyg och diverse styrelseuppdrag. Som landslagsmedlem i luftballong kan Lova titulera sig svensk mästare. Det i en sport där luftballong ska navigeras mellan bestämda koordinater på tid; fort eller långsamt eller enligt annat tävlingsupplägg, endast med hjälp av naturens krafter och egna kunskaper om navigation, väder och de tekniska system man har till hands.

Förutom luftballong har flygintresset senaste åren till stor del övergått till olika styrelseuppdrag i Flygsportförbundet tidigare och just nu i Women In Aviation. Jag tränar själv också regelbundet flygning i vindtunnel, en nödvändighet för adrenalin- och mjölksyreträning!

Vid sidan av det stora flygintresset har Lova karriärmässigt utbildat sig och jobbat en kort tid som journalist på SVT. Därefter sadlade hon om med utbildning på Berghs inom marknadsföring och events. Inom det området har hon haft en lång rad anställningar i internationellt verksamma företag, till stor del inom telekombranschen. Anställningarna har lett till mycket resande med exmaken, och också till att Lova har varit bosatt i sex länder förutom Sverige, däribland Polen, Azerbadjan, Myanmar och Nigeria.

Det har också funnits inslag av entreprenörsskap i Lovas sysslor. Under några år drev hon företaget Eriders, som tillverkade cyklar i bambu. Tillverkningen skedde i Kina, men med Lovas stora patos för hållbarhet var kraven höga på socialt ansvar och hög miljöprofil i allt från bambuodling till tillverkning och arbetsvillkor.

Hållbarhet var tillsammans med produktutveckling och design de viktiga försäljningspoängerna för mina cyklar, berättar Lova. Jag drev verksamheten själv men hade stor hjälp av min bror Elias, en produktingenjör, min tidigare make och även av vänner som bidrog med tid och kunnande. Försäljningen var störst i Italien och Spanien då klimatet där lämpar sig bättre för cyklar med ram av bambu. Sverige var och är lite för konservativt när det gäller annorlunda cyklar.

Idag är Lova eventansvarig och marknadskoordinator på ett bolag med svensk tillverkning av världsledande laserutrustning för medicinskt och industriellt bruk.

Privat är Lova förlovad med en annan person med många järn i elden; Örjan Westerlund. Han kommer också i en intervju här. Örjan är en man som kombinerar en dagtidskarriär som verksamhetsutvecklare i grafiska branschen med författarskap om gin, öl och whisky med ett femtiotal böcker bakom sig.

När det gäller boende har Lova just gjort en stor förändring i sitt liv. Hon har efter några års paus återgått till att bo på ett fartyg. Tidigare var hon bosatt på en renoverad skärgårdsbåt. Sedan början av 2020 är hon bosatt med sin son på ett nyrenoverat fartyg, ursprungligen byggt 1896 som lastfartyg. För tillfället ligger skeppet förtöjt på Norr Mälarstrand i Stockholm granne med Stadshuset.

Fartyget är i första hand ett boende med allt det kräver av underhåll, vattenpåfyllning och tanktömning. Det är som att bo i en gammal villa!

Det nya boendet ger också möjligheter till annat än tak över huvudet. Hennes fartyg har en tidigare användning som dykfartyg, vilket passar Lova som har dykcertifikat. Fartyget är sjövärdigt utomskärs och har besökt både Gotland och Baltikum nyligen. En idé Lova avslöjar är att åter nyttja skeppet för dykning, åtminstone för privat bruk bland alla de vrak som Östersjön döljer.

Jag är ju egentligen en luftmänniska, men jag kan inte låta bli att följa min närmast sjukliga längtan efter att bo på husbåt igen! Jag bara måste följa mina drömmar innan jag blir för gammal och trött. Jag vägrar följa normen. Därför uppmanar jag alltid mina vänner, och alla er läsare, att följa era drömmar. Jag tycker om att mana fram drömmar hos dem jag träffar, att försöka coacha dem att se de steg som går mot deras visioner. Jag tror mycket på ”law of attraction”; att i sitt inre måla upp det man vill uppnå för att fokusera tankarna tydligt mot ett livsmål vare sig det är pengar, resor eller nytt jobb. Jag önskar att fler kunde ge mellanfingret till det ”normala”. Som bekant för de flesta är det saker du inte gör som du ångrar, inte de som blir av. Ingen minns en fegis säger man ofta, men det behöver ju inte betyda oplanerade infall. Det kan också betyda planerade förändringar – i karriär, utbildning eller val av boende – ditt drömyrke, en utbildning för att nå dit, eller bara en skepparexamen för att förverkliga privata intressen. Gå ALL IN och var inte så försiktig, LEV fullt ut!!!

Text: Eva-Lena Ivarsson     Foto: Lova Bannister