Bakgrund - Vad är handelskammaren och för vilka?

Mellansvenska Handelskammaren är i grund och botten en medlemsorganisation som tillsammans med medlemmarna arbetar för tillväxt och ökad konkurrenskraft i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna . Vi är näringslivets gemensamma röst i många av de frågor som är angelägna i Gävleborg och Dalarna till exempel remissärenden som kommer på nationell, regional eller lokal nivå, vi driver egentligen allt som berör våra medlemmars intressen.
Men för att vara lite mer konkret så kan jag nämna våra fyra fokusområden som är viktiga för våra medlemmar.

* Internationell handel – vi har rådgivning både till företag som exporterar, de företag som har ambitioner att växa på en internationell marknad och vi har även utbildningar inom området.

Vi har tullverkets delegation att utfärda de tulldokument som behövs för att kunna exportera
varor som går utanför EU.

* Opinion – Vi är näringslivets röst och driver frågor som skapar förutsättningar för ett konkurrenskraftigt Gävleborg

* Kompetensförsörjning - ett otroligt viktigt område, där vi har i uppdrag att göra olika aktiviteter för att
kompetensförsörja vårt näringsliv. Bristen på kompetens är ett av de största hindren för tillväxt i regionen.

* Infrastruktur - här är vi också våra medlemmars röst för att påverka tex trafikverket, stat och riksdag för att få igenom infrastruktursatsningar i regionen



Kan du ge något gott exempel på något som görs?


Kompetensförsörjning är ett bra exempel, där har vi dragit igång Higher Ambition Program. En konkret satsning för att attrahera de mest ambitiösa, nyexaminerade studenterna från våra högskolor
Det är ett gott exempel och syftet bakom programmet är dels att försörja företag med högskolekompetens, dels se till att kompetensen stannar i länet, det vi ser idag är att många i ganska hög grad pluggar här men att de sedan flyttar från regionen, men det vill vi motverka. Så vi startade Higher Ambition Program där 18 företag i regionen gått med i programmet, samtidigt finns det 20 jättefina traineetjänster att söka för våra studenter.


Utmaningar, hur ser du på det?


Ja, det finns såklart utmaningar. En är fortfarande bristen på kompetens och det är en jättestor utmaning. Här behöver både vi och andra inom utbildningssystemet göra bättre och större insatser för att matcha näringslivet. Det görs mycket men för att få ännu större effekt behöver vi koppla på näringslivet i större samverkan och ta fram nya utbildningar.
Vi blir starkare tillsammans – kompetensförsörjning är ett område där vi behöver vara innovativa och hitta nya vägar.


Framtidstro, vad är ni stolta över?


Vi som organisation är duktiga på att skapa förutsättningar, att skapa ett konkurrenskraftigt Gävleborg och Dalarna, vi är fokuserade på att göra det som våra medlemmar efterfrågar, det är jag jättestolt över, till exempel traineeutbildningen, det är ett jättefint exempel där det finns ett behov och vi bidrar till att göra ett program där vinsten blir ett ännu mer konkurrenskraftigt Gävleborg.
Ett annat exempel är våra VD nätverk, HR nätverk och våra ledarskapsutbildningar. Att vi gör är jag stolt över. Vi är en liten organisation, vi är flexibla, vi har jättegoda relationer med våra medlemmar så det är väldigt, väldigt bra. Allt det är jag stolt över.

För de av våra läsare som inte vet, vem är du?

Jag är en Hälsingekille från grunden, jag är uppväxt i Bjuråker, som ligger 4 mil från Delsbo. Jag är 51 år gammal och jobbar som regionchef på mellansvenska handelskammaren och har under hela mitt liv utvecklat affärer och näringslivsstrukturer. Mitt hjärta brinner och vurmar för regionen och dess utveckling kring företagandet och näringsliv.


Nu bor jag i Forsbacka, Gävle och på fritiden tycker jag om att vistas i naturen, älskar att vara på fjället med gofika och skidorna. Jag trivs även i skogen, jagar, naturen är ett favoritställe, där hämtar jag min energi.


Bästa boken:
Oj här finns det många kandidater. Jojo Moyes är lite av en favorit och hennes bok
Livet efter dig berörde mig på många sätt


Bästa filmen:
Det måste bli ”feelgoodfilmen” Notting Hill


Bästa resan:
Min Kilimanjaroexpedition sept 2018. En fantastisk naturupplevelse och en möjlighet att utforska mina gränser på riktigt.


Det här vet få människor om mig:
Driver Sveriges vildaste vandrarhem Jägarstugan där jag varje år har förmånen att tillföra förlorad kunskap om naturen till ca 100 barn.

Om jag fick ge tre bästa råd så skulle det vara:



1. Sluta aldrig att vara nyfiken
2. Låt inte dina egna rädslor hindra dig
3. Var tacksam över det du har

---------------------------------------------
Anna Idell
CFA-Tidningen
CFANYTT
http://www.cfanytt.se

Bilder: Johan Tunhult