Hej, Clementina! Berätta, hur började din företagareresa?
– Min företagarresa började 2019 när jag arbetade på ett företag här i Gävle som hade haft en specifik utmaning i mer än tre år, frågade mig om jag kunde hitta en lösning på problemet. Arbetet innefattade bland annat deras nya policy och andra delar som jag inte kan berätta om eftersom de är sekretessbelagda.

Då tänkte jag, “Hmmm..., vad var det som gjorde att just jag fick frågan? Jag kom fram till att jag alltid har älskat att skapa, driva och implementera nya projekt och idéer. Så jag kanske ska använda den passionen till något större? Jag kände att det fanns ett entreprenörskap inom mig där jag ville driva saker framåt och där min kompetens verkligen skulle komma till nytta för andra.

Jag började med att skriva ner all den kunskap som jag har samlat under alla åren med alltifrån arbeten inom industrin till mitt tidigare jobb som handläggare. När jag läste igenom listan så insåg jag att det är företagare jag ska bli. Drivet fanns, kompetens likaså så det var bara att köra. Jag ringde NyföretagarCentrum, gjorde min affärsplan och startade mitt företag CANG Management Consulting i juni 2020.

Vad erbjuder ditt företag?
– Min affärsidé handlar om att skapa, facilitera, planera och implementera. Jag erbjuder tjänster inom projektledning, verksamhetsutveckling, hållbarhetsutveckling, förändringsledning och ledarskapscoachning där jag vänder mig till både företag, privatpersoner och myndigheter. Jag arbetar med prestationer, kommunikation, personlig utveckling, självledarskap, individuell coachning och teambuilding. En annan stor del är den sociala hållbarheten, vilket är speciellt viktigt inom organisationsutveckling. Det handlar om att ta hand om resurserna på rätt sätt. Fokus ligger på att hitta agila arbetssätt som minskar kostnaderna, men samtidigt ökar resultatet. Jag arbetar nära både personal och arbetsgivare för att kunna skräddarsy en lösning utifrån de behov som de faktiskt har.

Vad är ditt företagsmotto?
Cang consulting helps you to feel better and takes you to winner Go!

Är det en slump att du blev företagare?
– Nej, jag skulle inte säga att det är en slump. Det är snarare så att jag borde ha blivit företagare för länge sedan. I min familj är det faktiskt bara jag som har varit anställd. Jag kommer från en familj där både mina föräldrar och syskon alltid har varit företagare. De är bosatta i Österrike nu och driver sina företag där.

Vad är din drivkraft?
– Min främsta drivkraft är nog att jag är nyfiken och hela tiden vill bli bättre på det jag gör. Jag gillar att alltid sträva framåt, oavsett vad det gäller. Det är något som ger mig glädje och ett syfte. Det handlar egentligen om att skapa värde för mig själv och för andra. Jag mår som bäst när min omgivning mår bra.

Vad är framgång för dig?
– Självklart vill jag att företaget ska växa och utvecklas, men den viktigaste framgången för mig är att få vara en del i andra liv och hjälpa dem att utvecklas. Då känner jag mig framgångsrik på riktigt.

Hur ser du på framtiden?
– Framtiden känns ljus. Jag har ett brett nätverk och många intressanta uppdrag på gång. Jag är övertygad om att jag, med rätt resurser, kan få företaget att växa och anställa folk så småningom. Mitt mål är även att kunna bidra till kommunens mål om att minska den psykiska ohälsan på arbetsplatser runt om i länet.

Vad har du för råd till de som vill starta företag?
– Var inte rädd. Det kan låta som en klyscha, men var inte rädd för att sälja in dig själv, även om du får ett nej. Du kommer till slut att hitta några stabila och återkommande kunder som tror på dig. Det är även viktigt att du verkligen brinner för det du gör. Min resa har inte varit lätt, men jag har kastat mig ut och nätverkat för att nå dit jag är idag.

Kan du avslöja en av dina drömmar?
– Jag drömmer om att kunna bidra till Agenda 2030 i hållbarhetsfrågan. Jag vill skapa nya samarbeten över gränserna, både geografiskt och kulturellt. Att nå ut med mitt sätt att arbeta är min främsta uppgift eftersom jag har sett hur den här metoden har hjälpt så många människor.

Finns det ett motto som du lever efter?
– Jag har inte något speciellt motto, men jag har ett minne som jag går till när jag står inför ett stort problem. När jag var yngre så hamnade jag i flera svåra situationer och motgångar. Varje gång jag hamnar i en situation som inte är hållbar, så tänker jag tillbaka på den flickan. Jag tänker att om jag har klarat av de där situationerna, så klarar jag vad som helst. Det är ett minne som ger mig styrka. Oavsett vad som har hänt i det förflutna har jag alltid lyckats hålla hoppet uppe. Visst, jag har varit med om mycket, men jag tänker inte på något sätt låta det hindra mig i framtiden.

Och hur kommer det sig att du kom till Sverige?
– En kväll var jag ute med en väninna i Lagos och träffade en svensk affärsman. Vi kom snabbt varandra nära och jag blev gravid. Planen var att vi skulle bo i Lagos, men hans mor önskade att vi skulle bo i Sverige.

Januari 2003 kom jag till Sverige och Hofors. Jag kunde inte svenska och jag var höggravid i sjunde månaden. Det var tufft och jag vill inte fastna i detaljer men det var i en dysfunktionell relation som inte var bra på något sätt. Vi separerade efter vårt barn hade fötts.

Vad hände efter det?
– 2005 började jag arbeta på Ovako Steel samtidigt som jag läste på SFI (Svenska För Invandrare). Det fanns gott om industrijobb i Hofors på den tiden och jag fick jobb ganska omgående.

2011 började jag läsa en kandidatexamen i företagsekonomi i Borlänge samtidigt som jag arbetade på Ovako. För mig blev det en viktig milstolpe. Det var många som sa att jag inte skulle lyckas, men tack vare utbildningen fick jag fick senare ett spännande uppdrag där jag fick arbeta i fem olika länder.

Jag fick sedan ett uppdrag på SAS där jag hjälpte till med teamutveckling och prestationer. Det innebar dock väldigt mycket pendlade mellan hem och jobb. Eftersom min son var aktiv inom både fotboll, ishockey och innebandy så det var inte hållbart för mig att fortsätta pendla och fick tyvärr avsluta uppdraget efter en tid.


Tror du det finns en mening med allt?
– Om jag säger så här; 2014 gick jag in i väggen. Jag hade varit väldigt stressad under en lång period på grund av den livssituation som jag befann mig i, men idag tänker jag att det kanske var en mening med det. Jag har fått betala ett högt pris, men allt detta har gjort mig till den jag är idag. Jag har länge levt ett liv baserat på vad andra tycker och tänker, men för två år sedan så fick det vara nog.

Det låter som om du börjat om på nytt flera gånger i livet?
– Ja, det har blivit så. Jag har börjat om och om igen. För mig handlar det om att ge mig själv utrymme för att jobba med mig själv och leva det liv jag vill leva. Jag har klarat av allt det här. Till dem som eventuell är avundsjuk på mina framgångar vill jag säga; ta del av min resa. Se hur ensamt det varit med ingen egentlig support från familj eller någon annan. En gång i tiden hade jag ingenting och titta var jag är idag.

Vi avslutar intervjun. Jag tackar henne för att hon så modigt delat med sig av sin historia. Hon följer mig en bit mot tågstationen och vi skils åt halvvägs, men hennes berättelse stannar hos mig länge. Så ensamt, men så starkt. Så skört, men så tacksamt. Så obalanserat, men samtidigt så lugnt. Livet är inte en spikrak väg och vi kommer alla att snubbla någon gång, inte en eller två utan kanske tre, fyra gånger. Men det är inte fallen som kommer definiera oss – det är hur vi tar oss upp igen. Det är Clementina ett levande bevis på.


Fakta:
Företag: CANG Management Consulting AB
VD: Clementina Godwin
Start av företaget: 2020
Kontakt: www.cang.se


Ursprungligen publicerad:
https://aybusiness.se/nyheter/en-gaang-i-tiden-hade-jag-ingenting-och-titta-var-jag-aer-idag/