Det finns några små bagerier av den gamla sorten kvar, men de är inte många. Branchen har utvecklats åt lite olika håll. De stora kvantiteterna av främst matbröd sker numera industriellt. Mjöl och andra ingredienser förvaras i silos och blandas mekaniskt innan degen går in i ugnarna och sedan paketeras utan att en människa rört det. En hel del bröd inklusive kaffebröd bakas i affärer och kiosker. Ämnena kommer då frysta och det hela kallas bakeoff. Vissa restauranger bakar också antingen från grunden eller med hjälp av bakeoff. Vissa entusiaster bakar hemma.

I mitten av 1900-talet fanns 5 bagerier i Hunnebostrand. Det var Alsfors, Hellners, Petterssons, Eklunds och Dahls. Alla är nedlagda. För att hitta ett bageri av motsvarande slag åkte vi till Brastad. Där hittade vi det äkta paret Annika och Mattias, som driver Brastad Bageri AB på det ”gamla sättet”. Allt görs från grunden och bagaren Mattias står upp mitt i natten och börjar sitt arbete. Annika svarar för försäljning och servering i den kombinerade butiken, men rycker även in i bageriet vid behov samt sköter allt pappersarbete.

Produkterna är goda matbröd och kaffebröd. Allt har de gamla rena smakerna, som kommer från de väl utvalda råvarorna. Bagarens egen favorit kanelbullen smakar verkligen kanel och i övrigt så man önskar att den skall smaka. Budapeststubben/-bakelse är den bästa jag ätit och jag har ätit många. Goda matbröd och -kakor kompletterar produktsortimentet och det räcker därför med att besöka detta bageri för att köpa det man behöver av mat- och kaffebröd.

Mattias är född i Tyresö och uppvuxen i Linköping. Han är utbildad bagare som han har arbetat med det hela livet bl a 12 år i Norrtälje. Hustru Annika kommer från Norrtälje och har arbetat som lantbrevbärare i 17 år och utbildat sig till fysioterapeut.

Mattias har spelat handboll, men bollar numera bara med bullarna. Paret drog sig till västkusten 2008 och tog över det anrika bageriet i Brastad. Byggnaden är 90 år och bageriverksamheten lika gammal. Det var Albert Larsson som började och sonen Erik tog över. Därefter var det Bjarne Johansson som 1976 tog över och i sin tur lämnade till Mattias och Annika.

Mellan oktober 2011 och oktober 2014 hade de även ett
försäljningsställe i Munkedal.

Utöver Annika och Mattias finns det en anställd i bageriet och under helgerna finns en extrapersonal i affären/konditoriet.

Verksamheten bedrivs hantverksmässigt och maskinerna är enkla och i första hand avsedda att spara mänskligt slitage. Utöver ugnarna finns degtråg, kavlingsmaskiner och runddrivare för frallorna. Snittmässigt går det åt 400 kg vetemjöl, 50 kg rågmjöl, 20 kg mandelmassa, ca 40 liter vispgrädde allt per vecka.

Produktsortimentet varierar med årstiderna och utöver kunderna i butiken är Preem, Lysekils och Munkedals kommun stora kunder. Vid de två borden innanför disken i butiken serveras gott kaffe och det man vill ha i form av smörgås och/eller kaffebröd, dagsfärskt direkt från bagaren i källaren.

Här bakas allt med kärlek. Eller vad sägs om bagarkyssen?


Artikeln publicerad genom webbtidningen https://fjordarochfolk.se