Genom årtionden har tusentals bockar, tomtar och påskgummor varit uppskattade presenter och souvenirer som spridits i regionen, runt om i landet och ut i världen.
– Jag kände Birger och var intresserad av hans arbete. Då han avled 2005  fick jag en förfrågan av hans änka Ing-Britt som undrade om jag ville ta över hans livsverk som bestod av de egna designade träfigurerna, allt från Gävlebocken till tomtar och påskprydnader m.m.

Per övertog då ett hundratal plexiglasmallar i olika former och format, en tysk figursåg samt originalfärger till alla förekommande figurer.
– I övertagandet ingick en önskan att när jag en dag upphörde med min verksamhet så skulle den föras vidare till någon som var inspirerad att fortsätta med hantverket. Nu har den dagen kommit så jag ser fram emot att någon vill ta över den här trevliga och småpyssliga verksamheten.
 
Det finns idag ett hundratal färdigsågade figurer, klara för putsning och målning. Det handlar om tomtegubbar, gummor, nissar, påskkärringar, tuppar och storsäljaren Gävlebocken förstås. 

Birger Kjellberg var telearbetare och bosatt på Furugatan i Olsbacka, Gävle. Han hade tillverkningen i snickarboden hemma på gården och försäljningen skedde i huvudsak på marknader runt omkring i regionen.

Är du eller er verksamhet intresserad av att ta över det här kulturarvet?
Kontakta i så fall Per Nordström.
Mobil 70-661 47 96