Katarina och hennes man Peter är då jag når dom i sitt andra hemland Sydafrika. De bor i Stellenbosch som ligger ungefär 5 mil utanför Kapstaden. Stellenbosch är en vin- & universitetsstad. Det är högsommar där nu och Sydafrika har motsatta årstider till Sverige. Det är ljust, varmt, soligt och i bakgrunden hörs lite pool ljud.

”Denna årstid är detta mitt Paradis”, säger Katarina, som berättar vidare ”

-Jag kom till Sydafrika i affärer första gången år 2000 och vi flyttade hit år 2007, så vi är inne nu på vårt 15:e år nu. Vi hade tänkt att stanna i 4 år, men tiden har gått fort och vi har aldrig ångrat vårt beslut.”

Katarina föddes i Västerbotten 1963 och älskar utmaningar och förändringar.

-Jag är en trygg människa, med fantastiska föräldrar, som bodde mina första 18 år i Västerbotten och var passande nog passionerad av skidåkning, säger Katarina.. Jag hade tidigt en dröm att se världen att komma ut och jobba utomlands.

När Katarina var 19 år fick hon chansen till detta och hennes första jobb var som reseledare på Mallorca.

-Jag jobbade totalt 7 säsonger och då främst i Österrike, både sommar och vinter. Året innan mitt reseledarjobb hade jag gått en eftergymnasial påbyggnadsutbildning inom turism i Älvsbyn i Norrbotten.”

Mormor inspirerade till att se världen

Katarinas intresse av att resa och se världen fick hon tidigt av sin mormor. Hon var äldsta barnbarnet.

- Mormor var framåt och inspirerande säger Katarina.

Hon tog mig tidigt med på olika resor. Pengar sparade jag alltid till resor och började jobba så fort det var möjligt för att kunna följa i mormors fotspår.

Det var både buss- och charterresor. Jag är en nyfiken människa, som alltid vill lära mera.

Katarina älskar att lära känna nya människor, vara aktiv och uppleva saker som jag sen vill vidareförmedla.

Efter flera säsonger utomlands bestämde Katarina sig för att börja studera och sökte sig då till Sverige igen och började en alldeles ny utbildning på Handelshögskolan i Göteborg.

-Jag hade turen att komma in och studerade därefter 3,5 år på Hotell- & -Restaurangekonomutbildningen (Service Management).

Flygvärdinna möter sin Flygkapten

Eftersom jag var lite rastlös och saknade resandet och utlandskontakter, så började jag jobba på weekendbasis som flygvärdinna för Scanair, ett flygbolag för charter som ingick i SAS-koncernen. Jag flög på helgerna och pluggade på veckorna, vilket jag kunde göra tack vare hjälp av mina fina studiekamrater. Dessutom under denna tid var jag lyckosam som träffade min man Peter i baren på Valand i slutet av mina studier -89. Han var snygg, snäll och precis klar pilot, passade en flygvärdinna ha ha ha…… så vi flyttade ihop direkt och har levt ihop sedan dess.

Då utbildningen var avslutad blev Katarina erbjuden jobb inom hotellbranschen på Reso Hotels som trainee för att bli hotelldirektör. Detta var under ett år på Hotell Opalen och centralt på marknadsavdelningen i Stockholm, med bl a medverkan i en nyetablering av hotell i Ryssland.

-En nyttig tid, men att jobba på stora hotell var inte min melodi. Jag sökte mig därför vidare inom utbildningsområdet och hamnade därför på Tjörn,

där jag medverkade till att utveckla en eftergymnasialutbildning med namn Turistservicelinjen samt diverse uppdragsutbildningar.

Startade första företaget

Det var i samband med detta som jag startade mitt första företag säger Katarina..

" Då jag tycker om att dela med mig av mina erfarenheter och se människor utvecklas och växa, passade detta mig utmärkt i några år.”

Både Katarina och Peter gillar att jobba, vilket också har varit möjligt i massor då de att inte skaffat några barn. Peter är från Småland och är en sann entreprenör och pilotjobbet försvann fort och ersattes med ett byggprojekt berättar han och sedan har han haft egna företag både inom konfektionsbranschen och profilkläder och promotion.

Efter flertal år med olika typer av jobb och uppdrag inom utbildningar, främst yrkesutbildningar inom besöksnäringen, samt olika typer av föredrag,var det dags för Katarina att gå tillbaka till yrkeslivet igen.

Bästkusten

-Jag fick förfrågan om att ta över turistverksamheten på Tjörn, Orust och Stenungsund och bli VD på Bästkusten. Det var ingen tvekan, det jobbet vill jag ha. Fantastiska år med många spännande företagare och tre kommuner att hantera, tillsammans med en personal på mellan 10-20 personer beroende på tid på året.

Tror det blev 3 år på fina företaget Bästkusten, säger Katarina och berättar att hon då passade på att flytta till Stenungsund.

Storstaden lockade igen

Men Göteborg och storstaden lockade och när jag blev tillfrågad att bli VD på ett reseproduktionsbolag, Stop Over, som köpts av Resia koncernen var det dags att anta en ny utmaning. Jag gillar att komma in i företag som har några problem såsom med

t ex lönsamhet, ledare, personal, omorganisationer. Oftast kan det bara bli bättre genom att lyssna, lära, strukturera, inspirera och få alla med på tåget för att skapa ett bättre företag.”

”Stop Over hade som mest ca 25 anställda och började gå riktigt bra, vilket gjorde att vi blev sålda till Kuoni som var ett schweiziskt bolag som dessutom var ägare av Apolloresor.

Var det värt det?

De vill efter en tid att jag skulle flytta till Stockholm, där huvudkontoret för Skandinavien låg. Det ville inte jag med hjärtat på Västkusten, så det blev pendling mellan Stenungsund, Göteborg, Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Zurich samt en hel del andra platser i världen då jag blivit direktör för affärsutveckling.

Jätteroligt jobb med mycket utvecklingsarbete, hitta nya resedestinationer och reseprodukter runtom i världen. Det var extremt mycket resor och tiden rullade på, men sakta började funderingarna komma. Var det värt priset?”

Det var för mycket resande och jag ville inte bo i Stockholm.

Jag kände att alla jobb som var aktuella för mig var i Stockholm, så jag började tänka i andra banor. Dessutom trivdes jag inte riktigt i ett storföretag med ett management som inte kändes rätt för mig. Jag vill se människor växa och vara motiverade för sin uppgift, inte vara rädda.

Jag vill inspirera andra och själv bli inspirerad. Jag vill ha kul på jobbet och tillsammans med medarbetare nå målen. Det ledarskapet, tyckte jag, inte riktigt fanns inom koncernen. Så det var dags att göra något nytt och jag uppfyllde en dröm jag haft och skrev min bok Bonustid i Livet.

Boken Bonustid i Livet

Katarina berättar att hon tror ibland att man som människa måste ta en paus i livet om man har en möjlighet. - Min paus var både en möjlighet och en omöjlighet. Jag ville inte flytta till Stockholm och det krävde min arbetsgivare och dom trodde att jag skulle gå till ett konkurrerande företag, vilket jag inte alls tänkt göra. Jag kan inte jobba i ett företag som drivs av management by fear.

Hon brinner för att samarbeta med andra och med medarbetare. Så när hon fick en bonustid så bestämde hon sig för att ta vara på den tiden genom att skriva en bok.

-Jag har alltid skrivit. Jag är en kreativ och analytisk människa, men jag har aldrig haft tid, så jag har sparat alla saker under åren. Jag har till och med brev som jag skrev till mig själv i tonåren kvar där jag skriver hur hemska mina föräldrar var (vilket de inte är!) och hur jag aldrig skulle vara som dom. Jag har sparat alla brev och mycket mera i resväskor, så material fanns och mer skulle det bli under min ledighet.

Plötsligt öppnade sig världen sig

När man har möjlighet att ta en paus, då är det som att världen öppnar sig. Man börjar betrakta den, analysera och se nya möjligheter. Bonustid i Livet blev för mig att ett uppvaknande och att kunna se världen ur ett nytt perspektiv säger Katarina. Jag kom också till insikt att jag skulle inte längre sträva efter dom högsta positionerna, lönerna, finaste visitkorten utan jag skulle sträva efter att njuta mera av livet och få rikedom genom självvalda upplevelser.

"Visst är pengar bra, men det gör dig inte alltid lyckligare"

Aktuell igen.

Nu i dessa tider är boken Bonustid i Livet väldigt aktuell igen och den är i två delar. Den ena delen handlar mycket om att växa i vardagen och den andra delen om att växa då man byter miljö och reser. Man kan inte alltid tänka i klara tankar och utveckla idéer när allt snurrar runt dig och du har för mycket att göra. I allt elände under Corona-tiden finns något viktigt också att försöka ta fasta på. Denna tid gör att vi stannar av, förstår värdet av sociala kontakter, natur, miljö, kärlek och den begränsade tid vi har på jorden. Man kan inte bara köra på, man måste ju leva också för vi har ju bara ett liv.

Under tiden som boken tog form kom Katarina och Peter på att de skulle ändra sitt liv helt och flytta till Sydafrika. Där skulle de finna sitt nya liv.

-Det hade de senaste åren blivit alltför mycket jobb för både mig och Peter och vi träffades nästan aldrig, så vi bestämde oss för att leva vår dröm och starta ett företag ihop i Sydafrika, Cape Scandinavia Inv. Pty Ltd (CSI).

Startade företag

Detta gjorde vi år 2006 och det skulle vara inriktat på att inledningsvis att driva hotell d v s Guesthouse, små pensionat.

Ganska snart hade vi två sådana Guesthouse och sen startade vi ett reseföretag också. Vi gillar småföretagandet, hade ett tag 15 anställda, två Guesthouse och ett reseföretag. Och så höll vi på och konstaterade att vi återigen hade alldeles för mycket jobb, vilket var anledningen till att vi lämnat karriärerna i Sverige. Men såklart miljön i vinlandet och Stellenbosch med dess människor, natur, fantastiska maten och dryck var ju mycket bättre och vi sågs betydligt mera än vi gjort i Sverige.” Dessutom jobbar vi väldigt bra tillsammans. Vi är bra på så olika saker. Som entreprenör är ett tips att slå sig ihop med någon som inte är som dig själv. Det är bra att ha olika starka sidor och kunna komplettera varandra. Ingen av oss skulle vilja byta kollega och vi litar och supportrar varandra fullt ut.

"Bättre kompanjon kan man inte få" säger Katarina

Vi kommer att få höra mer om Katarina och Peters företagande i Sydafrika så håll utkik.

Hemsida

Text: Eva-Lena Ivarsson  Foto: Katarina Stigsson

ConnectPoint - Business Pleasure Inspiration