När livet vänder handlar denna gång om sju människor som alla tagit sig igenom stora svårigheter. Tvåbarnspappan Dan försökte ta sitt liv eftersom han inte orkade fortsätta leva som straight, Annelie vars man försökte ta sitt liv med en slaktpistol och som förlorade minnet, och Lasse Berg vars dotter Linda dödades i familjens lägenhet och där Lindas hund Yoda satt vid mattes kropp i 36 timmar innan polisen kom.

Anja Kontors serier handlar om människoöden, men också om människor som varit starka nog att hantera en situation som för många låter som den värsta mardröm.

”… Men det var någon som till slut såg hennes hand under lastbilen. Först trodde man det var en skyltdocka som hade ramlat ut genom fönstret. Men efter ett dygn fick vi veta att det var Ebba som satt fast under lastbilen.”

Citat av Jeanette Åkerlund, mamma till elvaåriga Ebba som dog i terrorattacken i Stockholms innerstad 2017

”Att berätta för sina barn att deras mamma inte finns mer är inget jag önskar min värsta fiende. Att behöva se dem i ögonen och veta att deras mamma avled ensam i en trappuppgång är outhärdligt.”

Citat av Ulf, vars sambo Emma fick en förlossningsskada som ledde till alkoholmissbruk och död

SVT-sändningar:
SVT1 söndag 17 januari 2021 kl 19.00: När livet vänder (1:7) – Jeanette Åkerlund
SVT1 söndag 24 januari 2021 kl 19.00: När livet vänder (2:7) – Dan Eriksson
SVT1 söndag 31 januari 2021 kl 19.00: När livet vänder (3:7) – Inger Grotteblad
SVT1 söndag 7 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (4:7) – Annelie
SVT1 söndag 14 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (5:7) – Ulf
SVT1 söndag 21 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (6:7) – Lasse Berg

SVT1 söndag 28 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (7:7) – Jonathan Ljungbjörn

Avsnitt 1
”Jag vet inte hur lång tid det tog. Men det var någon som till slut såg hennes hand under lastbilen. Först trodde man att det var en skyltdocka som hade ramlat ut genom fönstret. Men efter ett dygn fick vi veta att det var Ebba som satt fast under lastbilen.”

Anja Kontor möter elvaåriga Ebba Åkerlunds mamma Jeanette.
Fredag 7 april 2017 är ett datum som etsat sig fast i oss alla. Då slog terrorn till mot Stockholm och Sverige. Det som fram till kl 14.53 var en helt vanlig fredag förvandlades på ett ögonblick till kaos, chock och sorg. En kapad lastbil körde ner allt i sin väg på Drottninggatan mitt i city. Fem personer miste livet i attacken. En av dem var elvaåriga Ebba Åkerlund, som just stigit av bussen för att träffa sin mamma. En minut senare var Ebba död och Jeanette Åkerlund hade förlorat sitt enda barn. Hur är det möjligt att gå vidare när det värsta har hänt?
SVT1 söndag 17 januari 2021 kl 19.00: När livet vänder (1:7)

Avsnitt 2
”Det är ju så här att, när man har längtat efter en person så, så längtar man ju efter sex. Men för mig var det ju så onaturligt och förbjudet. När vår äldsta son var född så gick jag till ett litet rum där vi hade en fast telefon. Det fanns ju inga mobiltelefoner på den tiden så jag ringde till Heta linjen för att ha sex med en man. För att få utlösning. Det var så skamligt. Så förbjudet. Som om jag hade mördat någon.”

Anja kontor möter den samiske tvåbarnspappan Dan Eriksson i Arvidsjaur.
När han var 53 år gammal bestämde sig Dan för att dö, eftersom han inte längre visste hur han skulle orka leva. I hela sitt liv hade han förnekat sitt rätta jag. Varit otrogen, rädd för att bli avslöjad och full av skräck och skam. Till slut blev den psykiska smärtan så outhärdlig att han åkte ut till familjens stuga för att avsluta sitt liv. Han överlevde två allvarliga självmordsförsök och hamnade på intensiven. När han vaknade upp misstänkte läkaren hjärnskador. Det här är en berättelse om kampen mot både psykoser, depressioner och social fobi. Men det är också en berättelse om kärlek, acceptans och om svärmor Edith som räddade Dan undan döden. Och om att slutligen komma ut och planera ett bröllop med mannen i sitt liv.

SVT1 söndag 24 januari 2021 kl 19.00: När livet vänder (2:7)

Avsnitt 3
Anja kontor möter farmor Inger som blev världsmästare i dataspel vid 67 års ålder. Innan pandemin bröt ut hann hon tävla på flera stora scener i världen och spela inför publik under smeknamnet Trigger-Finger. Då satt hon framför en dataskärm och dödade sina motståndare med skott mot huvudet. Inger Grotteblad tillhör nämligen Silver Snipers, världens första professionella seniorlag i Counter Strike, som också tog hem den första guldmedaljen någonsin i VM för seniorer. Det gjorde medlemmarna till kändisar i spel-världen och Inger har haft media från hela världen hemma i sitt kök. Men för några år sedan såg Ingers liv helt annorlunda ut. Hon lurade sin man, fick sparken från sitt toppjobb och blev nästan blind. Ingen kunde ana vad som hade vuxit inuti Ingers kropp i 15 år och vad det skulle leda till. En hjärntumör i hennes frontala pannlob hade berövat Inger på stora delar av hennes personlighet. Hennes make räddade hennes liv. Ett år senare räddade hon hans.

SVT1 söndag 31 januari 2021 kl 19.00: När livet vänder (3:7)

Avsnitt 4
”Jag känner att allt har slagits undan. Det var världens chock … Men jag minns att jag håller hans huvud i mina händer, att jag sparkar undan slaktpistolen och skriker och skriker. När ambulansen har åkt står jag kvar med hans blod på mina kläder. Då väntar de tyngsta stegen jag tagit i hela mitt liv – in till våra barn i huset.”

Anja möter Anneli från södra Sverige.
I juni 2005 förändrades Annelis liv för alltid. Mitt under hennes födelsedagsfest gick hennes man Jörg ner till stallet för att avsluta sitt eget liv med en slakpistol. Att hans psykiska smärta blivit fullständigt outhärdlig hade ingen kunnat ana. Anneli lyckas rädda livet på sin älskade make, men han kunde inte längre minnas vem han var. Hon vårdade honom i hemmet samtidigt som hon skötte barnen, djuren och hamnade i ekonomisk kris. Sedan dess har Anneli kämpat för att ge sin man upprättelse, samtidigt som hon har lät sig leva med den chockerande sanningen. Detta är berättelsen om att sörja någon som ännu lever, om förlusten av framtiden, identiteten och vad en människa egentligen är utan sina minnen. Men det är också en berättelse om kärlek.

SVT1 söndag 7 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (4:7)

Avsnitt 5
”Att berätta för sina barn att deras mamma inte finns mer är inget jag önskar min värsta fiende. Att behöva se dem i ögonen och veta att deras mamma avled ensam i en trappuppgång är outhärdligt.”

Anja möter Ulf som berättar om ett liv som har tagit så många vändningar att man knappt kan tro att det är sant. När Ulfs dåvarande sambo Emma ska föda tvillingar får hon en ovanlig sjukdom som försvårar hennes andning. I samband med förlossningen faller hon i koma och man upptäcker också att den ena tvillingen har ett svårt hjärtfel. Situationen är allvarlig och Ulf är nära att mista båda barnen och Emma blir kvar på sjukhuset i flera månader. Efter en tid förlorar familjen sitt hem i en brand, eftersom Ulf glömmer en kastrull på spisen. Emma hamnar i en djup depression och börjar missbruka alkohol. I flera år kämpar Ulf med näbbar och klor för att hålla ihop familjen och rädda sin sambo. Men en natt hittas hon död i en trappuppgång och Ulf står ensam ed tre små barn. Efter flera år utan hopp möter han sin nuvarande fru Martina, men då slår ödet till igen. I dag är Ulf en lyckligt gift musiker som nyligen släppt en låt med Tommy Nilsson.

SVT1 söndag 14 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (5:7)

Avsnitt 6
”Hon hade legat i en blodpöl i 36 timmar. Vid hennes livlösa kropp vakade hennes lilla hund Yoda, som hade lämnat blodiga spår i hela lägenheten. Polisen misstänkte mord.”

Anja Kontor möter Lasse Berg som i över 50 år beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer och radioprogram. I januari 2016 befinner sig Lasse och hans fru Inger i Afrika för att samla material till ännu en bok. De är i en bra tid i livet och Lasse är tacksam. Men så kommer beskedet som förändrar allt: Lasses yngsta dotter Linda har hittats död hemma i familjens lägenhet i Uppsala. Där finns också hennes hund Yoda, som vakat vid sin mattes livlösa, blodiga kropp i 36 timmar. Det här är en berättelse om att mista, sakna och sjöra en älskad dotter. Men också om en livslång kärlek som vuxit sig starkare mellan Lasse och hans fru Ingrid mitt i den svåra sorgen. Och om betydelsen v en liten, fyrbent varelse som blev en förlängning av det förlorade barnet. Och om en mycket speciell sorgeresa till Afrika fyra år senare.

SVT1 söndag 21 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (6:7)

Avsnitt 7
Elva år gammal föll Jonathan fyra meter. Det var oklart om han skulle överleva. När han vaknade ur koman var livet totalt förändrat. Balansen var påverkad och han var tvungen att lära sig gå på nytt. Han blev döv på ett öra och han fick operera ett skelande öga. Han fick också genomgå flera skalloperationer. Först efter flera månader kunde Jonathan komma hem. Till en början satt han i rullstol, men efter en tid började han i skolan igen. Han drack för mycket och åt mycket snabbmat för att döva sin inre oro. Ett tag vägde han 150 kilo. Han fick bulimi och tvångsvårdades på psyket som tonåring. Drogberoende som 15-åring. Sedan följde flera år av depressioner, självmordsförsök, festande och övervikt. Vändningen kom när han hittade kärleken och träningen genom Frida. I dag är de lyckligt gifta och har nyligen blivit tvåbarnsföräldrar. Jonathan har utbildat sig till spaterapeut och arbetar som massör. Han bloggar om sitt liv och peppar andra att våga göra förändringar i livet.

SVT1 söndag 28 februari 2021 kl 19.00: När livet vänder (7:7)

Foto: Janne Danielsson/SVT

Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med svenskpress.se.