Kristallkronor passar i många av hemmets rum. En modern eller klassisk kristallkrona kan ge en lyxig känsla till vardagsrummet eller bidra till en hotellkänsla i sovrummet. Har du en klädkammare kan det också vara en elegant inredningsdetalj att hänga upp en kristallkrona. Eller varför inte ge badrummet ett lyft med gnistrande glasprismor?

Slott, herrgård och teatersalonger

I alla tider har kristallkronor förknippats med slott, herrgårdsbyggnader och anrika salonger. Kristallkronor kom att vara fortsatt populära långt in på 1900-talet och kunde hittas i de allra flesta borgerliga hem. Parallellt med kristallkronorna tillverkades under 1700-talet även så kallade glasarmskronor, tillverkade mer eller mindre helt i glas. Dessa tillverkades på ett par svenska glasbruk men importerades även från bland annat Italien och kallas ibland även för venetianska ljuskronor. De venetianska takkronorna var mycket exklusiva och fanns bara i de mest förmögna hemmen.

Kristallkronan i de högre klasserna

Historiskt sett var kristallkronan verkligen inte för vem som helst. Lampan sågs som en lyxvara som bara det rikaste hade råd med. Tack och lov är det inte så längre. I dag kan vem som helst ge sitt hem en känsla av lyx med en kristallkrona, de finns i alla prisklasser och oftast får du faktiskt gå riktigt nära för att kunna avgöra om prisman är gjord i plast eller glas. 

Priset går från några få hundralappar till flera hundratusentals kronor. Din egen plånbok avgör vilken nivå du vill och har möjlighet att spendera. De klassiska barock- och empire kronorna har idag fått konkurrens av kristallkronor av ett mer modernt stuk. Regler kring vad som är rätt eller fel är som bortblåsta. Det enklaste, renaste och vitaste rum blir allt annat än spartanskt och sparsmakat när kristallkronan kommer upp. Kristallkronan accepterar faktiskt aldrig något annat, än att få vara huvudattraktionen i ett rum.

Gammaldags lyx

En kristallkrona skänker en känsla av gammaldags lyx och stil till ditt hem. Om du önskar att ditt hem ska få en klassisk stil är det få andra lampor som ger samma atmosfär som en ljuskrona. Kristallkronans prismor skapar ett behagligt sken och ger belysningen en extra dimension.