Zumba tillhör en av de populäraste fitnessklasserna. Passet uppstod när upphovsmannen glömt sin vanliga aerobicmusik och fick leda gruppen efter några kasettband som låg i bilen.

Det nya Zumbapasset blev en kombination av danserna Salsa, Merengue och Rumba. Populäriteten hos Zumba hänger samman med att det inte finns några rätt eller fel och att koreografin inte är så uppstyrd som i andra dansklasser.

Zumba dansas av 12 miljoner människor i 125 länder världen över och har rankats under senare delen av 2000-talet som topp tio av världens alla fitnesstrender.

Trots att zumba är så populärt finns väldigt lite dokumentation kring Zumba. För att reda ut hur Zumba påverkar kroppen fick en klass från University of Wisconsin-La Cross campus delta i tester före och efter en Zumbalektion.

Intensiteten under lektionen höll i snitt deltagarnas puls på strax över 150 slag per minut eller 80 procent av maxpulsen.

Det är ett tempo tillräckligt högt för att förbättra både kondition och kroppsform hos deltagarna i en Zumbaklass.

Därför kan Zumba med fördel användas som ett roligt och inspirerande medelintensivt konditionspass istället för att springa spåret.

Journal of Sports Science and Medicine

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se