Webcoach är en personlig tränare på nätet för alla som har ett provsvar eller testresultat som kan påverkas med fysisk aktivitet. Webcoach använder tips och träningsråd som kommer från modern idrottsvetenskap och Riksidrottsför-bundet RF rekommendationer.

Den tränande utför träningstester under veckan och fyller i resultaten i Webcoach med hjälp av dator, läsplatta eller mobil. Det tar två minuter av träningsveckan att göra.

En erfaren fystränare som utbildats av Riksidrottsförbundet RF analyserar sedan veckans träningsresultat och anpassar träningen för att det ska vara lättare att nå målen.

-Veckans träningsresultat bestämmer hur den kommande veckans träning ska utformas och vilka resultat som ska uppnås på träningen

-När vi sammanställer resultaten ser vi snart vilken typ av träning som fungerar bäst och vad som inte verkar funka särskilt bra. En del svar är oväntade och bygger på iakttagelser som vi gör när vi hjälper tränande att träna mot uppsatta mål.

-Det har varit trendigt att köra varianter av hård träning och extrema träningsformer. Vi ser att det inte funkar för den är för otränad. Det är bättra att ta hjälp att anpassa träningen istället för att rusa iväg.

-Den som vill komma i form med hjälp löpning tjänar mest på att först komma i form med hjälp av styrketräning och sedan ta upp löpning som motions- eller träningsform. Det ger snabbare resultat och förebygger skador på ett effektivt sätt.

-Det är samma sak med backintervaller eller crossfit-liknade träning. Det är lättare att först träna sig i form och sedan köra en tuffare typ av träning än att hoppa på för tuffa träningspass från start.

-När det saknas styrka och uthållighet orkar man inte att hålla det tempo som behövs för att träningen ska ge önskad effekt. Även om passet är utformat för att vara högintensivt så blir det ett för lågt tempo för att förbättra resultaten.

-Intensiteten avtar och det slutar som ett medelintensivt pass som inte leder framåt. Svettig och trött blir man förstås om det är det man vill.

-Vill man bli snabb eller stark så ska man inte träna sig trött. Det är ett av många träningstips som fystränaren Niclas Carlson delar med sig av i helgen på Gävle Hälsokonvent.

-Det korta svaret på vilken träning som är bäst är -den träning som blir av. Annars är svaret på de flesta frågorna -styrketräning.

Men det är långt ifrån all styrketräning som leder till någon styrkeutveckling att tala om. Man tränar och tränar utan att få några resultat.

Avslutningsvis kan sägas att träning med en personlig tränare funkar bäst när man är osäker men vill ha träningsresultat.

Hur man ska göra för att springa milen under timmen är en av flera frågor som får svar på Gävle Hälsokonvent på Korpen i helgen.

http://gavlehalsokonvent.se/

HÄLSA SVERIGE
Niclas Carlson
Leg.kiropraktor
halsasverige.se


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen.
Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är
licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF
specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014.

http://www.niclascarlson.se
http://www.webcoach.se