Katarina Angermund höll föredrag om hur man kan förändra inställningen till sin egen kropp och utseendet för att kunna leva det liv vi vill leva på Söders Källa den 28 oktober. I sitt arbete som socionom och leg. Psykoterapeut samt lärare och handledare med KBT-inriktning (Kognitivt Beteende Terapi) möter hon många människor där missnöjet med den egna kroppen orsakat ätstörningar mm men också en överdriven tro på att man kan bli lyckligare och mer nöjd med hjälp av plastikkirurgi.
– Det handlar oftast om bristande självkänsla när vi tycker att vi inte duger och räcker till, sa Katarina Angermund. Många tycker att de är för långa, för korta, för tjocka, för smala eller att näsan är för stor eller för liten.
Det är viktigt att man har balans i tillvaron för att kunna höja sin självkänsla och då klarar man konflikter och andra problem bättre, vilket minskar risken för att man ska drabbas av kroppsfixering.
Den som har en tillvaro som inte är i jämvikt på grund av att man till exempel är väldig fokuserad på sitt arbete, kan bli oerhört påverkad om man förlorar arbetet eller företaget går i konkurs. I ett sådant läge kan man behöva kompensera med någon hobby eller familj och vänner, men blir svårt om man tidigare valt bort dem!
– För den som drabbats av kroppsfixering blir det också en obalans i tillvaron med stor fixering vid kropp och utseende, sa Katarina Angermund. Men det är svårt att vinna den striden över kroppsfixeringen och bli nöjd med sig själv.
Det är i princip omöjligt att själv ändra fokus om man lider av dysmorfofobi (BDD av engelska Body Dysmorphic Disorder, det vill säga kroppslig dysmorfofobisk störning ellerinbillade utseendedefekter).
- Man behöver professionell hjälp för att komma på rätt köl i livet, sa Katarina Angermund. Problemen kan bero på påverkan från omvärlden, familjen, kamrater, skola media etc. och då behöver man hjälp för att reda ut sin situation.
I USA har man jämfört fotomodeller med ”vanliga” amerikanskor och då visade det sig att 98 procent är större än fotomodellerna!
- Det är två saker som huvudsakligen driver oss, driften att överleva och önskan att vara kvar i flocken, sa Katarina Angermund.
När missnöjda människor speglar sig dras deras blick automatiskt till den del som de är missnöjda med, till exempel näsan. En ”defekt” som andra människor oftast inte alls noterar!
– Ni känner väl till uttrycket ”den man älskar agar man” men det borde egentligen heta ”den man älskar vårdar man respektfullt”, sa Katarina Angermund.
Rådet är att vi ska ta hand om kroppen, träna för att må bra och inte för att bli ”snyggare”.
– Vi har ett val att kämpa för att tycka om vår egen kropp för att må bra, avslutade Katarina Angermund.

Mer info: http://www.angermundkbt.se