Att hoppa högt eller långt är en indikator för explosiv kraft. Genom att använda flera övningar före explosiva moment kan effekten av olika former av uppvärmning utvärderas.

Innan hoppen användes en generell uppvärmning på testcykel. Därefter anpassades uppvärmningen genom dynamisk rörlighet och tunga knäböj.

Hopphöjden ökade mer efter värmning med rörlighet och skivstång än efter testcykel. Temperaturökningen av generell uppvärmning höjer effekten men med en anpassad värmning bestående av dynamisk rörlighetsträning och tunga lyft ökar prestationsförmågan ytterliggare.

När det är känt att generell och anspassad uppvärmning ger olika utslag på hoppstyrka och explosivitet ska tränare och utövare av explosiva idrotter använda sej av dynamisk rörlighet och tunga lyft innan träning och tävling istället för att bara cykla, spela boll eller jogga runt.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182517ffb