Oavsett var du står i frågan om e-sport jämfört med andra sporter så är det omöjligt att se förbi det faktum att e-sporten har vuxit sig gigantiskt stor under det senaste årtiondet. Från att ha varit någonting som de flesta såg ned på som tonårsfasoner har det blivit något som de mest begåvade spelarna faktiskt kan leva på. Denna utveckling är till stor del tack vare alla de spelare som byggt upp en gemenskap runt sina favoritspel. Passionerade spelare som brinner för e-sport, och som har kämpat för att organisera och validera sin sport är alltså de som i slutänden har fört sin sport in i ljuset. Det har till exempel länge varit populärt att träffas i verkligheten för att spela tillsammans. Ibland har det då handlat om tävling och ibland bara om att umgås med likasinnade. Dessa träffar kan sedan enkelt jämföras med de stora turneringarna som har dykt upp, där proffsspelare samlas i en lokal och spelar om ett, ofta saftigt, pris. Dessa pionjärer inom sina spel har alltså skapat tillräckligt med intresse och organisering för att ta sin hobby till en nivå där den i vissa fall faktiskt går att leva på.

Själva tävlandet kan sedan ses som en naturlig uppföljning till hobbyspelandet inom spel som till exempel CS:GO, eftersom dessa spel i varje omgång korar en vinnare. Att csgo betting har blivit så populärt är därför inte alls konstigt. Det säger sig självt att det i varje match kommer finnas ett lag som mest troligt kommer att vinna. Sedan blir det som en sport inuti en sport att försöka lista ut vem detta är. Precis som när det gäller betting inom travsport eller fotboll kräver det kunskap om både sporten och spelarna för att kunna pricka in rätt. Denna möjlighet till online betting har också varit del i att föra rörelsen framåt, eftersom det har skapat en möjlighet för många att tjäna pengar på e-sporten.

Lagsport och laganda

De flesta spel som har miljonturneringar i sina namn är lagbaserade. Det innebär alltså att den som bettar inom till exempel CS:GO måste ha koll på individer likväl som kommunikationsnivån och samarbetsförmågan inom ett visst lag. Detta gör att den som vill tjäna pengar på att lista ut vem som är bäst i en turnering behöver ha stora kunskaper om hur alla aspekter inom spelet fungerar. Vid sidan om själva spelandet har det därför bildats ett stort intresse för e-sporten hos folk som vill tjäna pengar på industrin, eller som helt enkelt bara är kunniga och intresserade.

Att det är just lagsporter som har blivit så stora kan bero på att de alltid har krävt en viss organisering för att denna spelupplevelse ska bli riktigt kul. Visst kan du spela ett spel med främlingar online, men det säger sig självt att det blir roligare när man gör det tillsammans med vänner. Nästa steg, som blir att spela med tillräckligt många att man kan göra det både med och mot vänner, är sedan väldigt litet. När det tas har det redan vuxit upp en liten gemenskap. Därför är det inte konstigt att det är dessa sporter som det satsas mest på, och som var mest populära även innan, eftersom de inte bara skapar spänning, utan också en känsla av tillhörighet.

Eftersom alla i laget har olika styrkor och svagheter krävs det sedan att den som vill betta inom ett visst spel har genomgående kunskap inte bara om hur bra varje individuell spelares är på en viss sak, utan också om hur laget fungerar tillsammans. Vet du till exempel sedan innan att ett visst lag ofta har problem med kommunikationen, eller att en särskild spelare är lite för slarvig i vissa situationer, så har du redan en fördel. Det ligger därmed en slags prestige i att kunna förutse en vinnare, eller ett vinnande lag. Denna prestige kan också sägas ha bidragit till ännu större bekräftelse av e-sporten i samhället.

Tack till alla entusiaster

Tack vare entusiastiska och företagsamma spelare har vi idag en plattform för en gemenskap som kan nås från alla delar av världen. Den som vill utöva en e-sport kan nämligen i de allra flesta fall göra detta med vem som helst, var som helst, så länge de har internet. E-sporten blir därför en möjlighet för många att träffa nya människor från hela världen och dela med sig av sin kunskap och entusiasm till vem som än är intresserad. Det är alltså tack vare alla som har kämpat för att skapa en gemenskap, och som har sett e-sportens fulla potential, som sporten idag äntligen kan ses som en mer bekräftad del i sportvärlden.


Källor:
http://www.gp.se/sport/h%C3%A4r-%C3%A4r-v%C3%A4rldens-mest-popul%C3%A4ra-sporter-1.3956723

http://gamerbetz.com/