Det går att värma upp kroppen under 5 minuter med lågintensiva rörelser, långsam löpning eller cykling. Det går också att väcka upp kroppen för högintensiv prestation genom att lyfta riktigt tungt innan sprint- eller hoppträning.

Forskare har jämfört två olika sätt att förbereda kroppen inför högintensivt arbete. Genom att värma upp kroppen fick testgruppen bestående av vältränade idrottsmän cykla långsamt på en testcykel innan en serie explosiva hopp.

Samma testgrupp fick också värma upp genom 5 minuter långsam cykling med en 3 sekunder lång statisk knäböj med en belastning på 150 procent av 1RM i hopp om att väcka upp kroppens nervsystem för att få ut mer effekt och högre hopp.

Fyra minuter efter lyftet hoppade gruppen i snitt 2.4 cm högre och fem minuter efter det statiska lyftet fortsatte ökningen till 2.6 cm högre.

En grupp bestående av otränade människor fick inte samma effekt av att lyfta tungt innan samma serie explosiva hopp.

Forskningen berättar att vältränade idrottare kan använda sej av ett statiskt 3 sekunder långt avlyft med en vikt motsvarande 150 procent av 1RM efter uppvärmning för att väcka upp kroppen inför högintensivt arbete under träning, tävling eller match.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181e7ff9a