En snabb koll på skadestatistiken i landets högsta serier visar att hockeylagen Frölunda och Leksand inte har några spelare på skadelistan när det är dags för slutspel och streckstrider i SHL.

Tung styrketräning under slutspelet hjälper till att reparera skadade muskler. När man styrketränar tungt så aktiveras muskelns satellitceller som förenas med skadade muskelfibrer.

Det innebär att musklerna ökar i storlek och reparerar skadade muskler. Tung styrketräning kan vara statisk eller excentrisk där man antingen låser eller bromsar tunga vikter.

Enstaka hopp och korta hoppserier med eller utan vikt kan också stimulera en tillväxt av satellitceller för att påskynda läkningen av idrottsskador.

Svensk forskning påvisar ett samband där ökad muskelvolym leder till en ökad mängd satellitceller. Satellitceller kan i framtiden användas som botemedel vid olika typer skador och sjukdomstillstånd.

Genom att träna tung styrketräning kan satellitcellerna öka muskeltillväxten och reparera de muskelskador som uppstår på träning och match.

Styrketräning har även visat sig vara mest effektivt när det gäller att förebygga idrottsskador hos barn- och ungdomar oavsett sport.

Hur gör ni under slutspel och streckstrider i ditt lag. Tränar ni med hög belastning för att var bäst när det gäller eller struntar ni helt i styrketräningen?

http://sportidrott.se/articles/view/varktabletter-hammar-muskeltillvaxten

All Sport och Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se