Jag träffade Mia för ungefär ett år sedan när hon kom som gäst till ett Affärsnätverk jag precis hade startat och hon valde sen att gå med som medlem och affärspartner i C4Leads Stenungsund. Det dröjde inte många veckor innan vi valde Mia till team-leader. Det kändes som ett självklart val.

Mia har 2 vuxna barn och är idag särbo men en man i samma bransch. Mia bor idag i Särö men söker ett större boende för sig och barnen.

När Mia var liten så drömde hon om att bli flygvärdinna och skådespelare. Hon utbildade sig inom resebranschen men det var anställningsstopp så hon valde att jobba inom hotellbranschen och att jobba på hotell i receptionen och som konferensvärdinna.

-Jag började min yrkesbana med attknacka dörr på olika hotell säger Mia och jag  fick jobb på Hotell Ekoxen och Hotell Riverton. Sen tröttnade jag på detta och började jobba kvällstid med Livförsäkringar hos Trygg-Hansa. En stamgäst på hotellet frågade om jag ville jobba som säljare på Gillette som var ett säljföretag med försäljning emot daglighandeln.

-Jag hade ett tag också en Underklädesbutik inne i köpcentrumet Nordstan som ligger i Göteborgs Centrum. Det såldes senare till Twillfit 2001.

Började sen plugga inom IHM som marknads-ekonom och efter utbildning jag mig och fick barn. Jag hade då även blivit headhuntat till försäljare för L`Orêal kosmetika, hårfärg, parfymer till större dagligvarubutiker såsom NK, Åhlen´s, Kicks med flera varuhus.

Jobbade när minstingen var 6 månader

Fick barn och när jag var mammaledig ringde min chef på Hotell Riverton och sa att nu ska vi starta en försäljningsavdelning, så vill du Mia börja hos oss? -"Jag har ju en bebis på 6 månader" men då sa chefen- Du får jobba hur du vill Mia för du levererar. Så jag började och dottern Nathalie fick vara med på jobbet ibland. Jag började med att jobba 4 dagar i veckan. Jag fick mitt andra barn en grabb under den tiden och började redan jobba igen när han endast var 6 veckor. Det gick väldigt bra ändå för jag hade fantastiska chefer som sa att ”du gör så bra resultat så får du jobba hur du vill”. Det var mycket kvällstider, representationer mm. Det var mycket med att starta upp en ny avdelning helt från början med att anställa personal, säljare, göra hemsidor mm.

Ansvarade för försäljning åt både hotell och slott

Hotell Riverton hade även tagit över driften för Nolhaga Slott, det totalrenoverades och de gjorde en ny konferensavdelning. Den nya försäljningsavdelningen jag ansvarade över hade då i uppgift att sälja in konferenser både för Hotell Riverton och Nolhaga Slott.  Det var till att bygga upp en försäljningsavdelning från grunden. Sen kände jag efter ett tag att jag ville avancera för jag kände att här kommer jag inte längre. Tjänsten ovanför mig var hotellchef och den hade frun till ägaren.

Jag sökte då annat jobb och började jobba på ett företag i Borås, ett företag inom damkonfektion åt 50 Plusare som hette Mac Scott. Dit jag pendlade varje dag från Askim. Jag började som försäljningschef och inom 2 månader blev jag VD. Mitt uppdrag var att se över försäljningen, fixa bilpolicy mm.. Det var jätteroligt, Jag var med nere i fabrikerna med där vi gjorde lite stickprov och kontroller. Vi gjorde enbart provkollektioner i Sverige och hade 4 kollektioner per år. Vi ställde ut på modemässa  i Köpenhamn. Kläderna producerades i Estland och Litauen. Sen kom finanskrisen och då hamnade företaget i rekonstruktion och vi blev uppköpta av ett bolag som hette Heart of Brands men sen gick tyvärr allt i konkurs och konkursboet köptes av Göte David Teko AB så då var detta slutet på det roliga jobbet.

Fick vara med att bygga upp Kosta Boda Art Hotell

Jag hamnade plötsligt i hotellbranschen igen och denna gång i Kosta Boda Art Hotell och var då med och startade det hotellet. Jag började jobba några månader innan det öppnades och det var bara en hotellklump då. Jag arbetade där som hotellchef och Jag anställde all personal. Det var väldigt roligt att få vara med från allra början som sagt det vara bara ett skal när jag började men sen var jag bara kvar 1 år för 2009 så fick jag världens bästa erbjudande om ett VD-jobb i Göteborg i en helt ny bransch och då jag var lite trött på pendlandet till Borås så jag tackade ja.

Helt ny spännande bransch

Det var helt nytt och spännande för mig. Det var inom Dental som heter Oversee Labs. Ägarna satt på Island och i London, det var dom jag rapporterade till. Vi hade ett litet kontor i Sverige, 2 större i Danmark och 1 labb i Hong Kong. Mitt uppdrag var i Göteborg att rensa, se över alla utgifter, dra ner på kostnader, byta lags mm..

Då de precis lagt ner verksamheten i 2 länder för dom behövde spara pengar, de hade skatteskulder. När jag varit där i 3 månader så uppdagades det lite tråkigheter i Danmark så en VD fick gå så då helt plötsligt blev jag VD för Danmark också. Så den där närheten från hemmet som lockade då jag bytte jobb blev helt plötsligt pendlande igen då jag var 3 dagar per vecka i Danmark.

Den branschen var väldigt tuff och konkurrens-kraftig. Det var tyvärr inte så god stämning kollegor i mellan. Det var ganska tuffa tider. Jag satt i studion motsvarigheten till Kalla Fakta i Danmark för att försvara då det var någon som anklagade oss för att fiffla med guld mm. Det var mycket smutskastning och till slut så blev det så att en gammal skatteskuld kom i kapp så när den skulle betalas så kände ägarna att nu kastar vi in handduken så dom satte alla länderna, England, Danmark och Sverige i konkurs. Vi i personalen fick erbjudande att köpa loss det men vi kände oss rätt mätta men i Danmark köpte 3 i personalen företaget och det företaget finns idag kvar.

Blev headhuntad igen

Jag blev headhuntad till värsta konkurrenten och det bolaget bytte VD 3 ggr och blev uppköpta 2 ggr under min tid där och gick sen i konkurs. Det var tuffa tider så efter det kände jag inte mer Dental utan då hamnade jag istället inom Eventindustrin som säljledare på ett Mässföretag. Efter ett tag fick jag en högre tjänst som Huvud Säljchef så mitt jobb var mycket att se till att säljarna sålde in mässor, mässytor och sen var ju mitt uppdrag att fylla mässan med Contents. Jag hade Möten och Events i Göteborg, Stockholm och Malmö. Det var väldigt tufft jobb och ingen bra arbetsmiljö för anställda så jag orkade inte längre utan slutade där.

Mer event och solskyddsjobb

Efter Event-tiden var jag en kortare period VD på ett annat eventföretag där det anordnades hårdrock-konserter, bröllop, event. Jag var lite långledig ett tag 2016 och blev då uppringd från Anders Björneröd och fick erbjudande om att jobba hos Björneröds Solskydd för att avlasta honom 2 dagar i veckan som snart blev att jag skulle ansvara för butiken 1 månad då butik-chefen var i USA 1 månad. Samtidigt började jag mitt nya jobb på ett annat ställe i Jönköping så jag jobbade bara kvar 1 dag i veckan med upphandlingar åt Björneröds Solskydd.

Ett glädjande samtal

En dag  ringer Anders och erbjuder mig ett bra jobb då han köpt ett bolag i Stenungsund och han frågade om jag ville jobba med att driva det företaget. Jag tackade ja och i mars -17 hel okunnig. Jag hade aldrig jobbat inom denna branschen tidigare med att montera markiser så jag började jag åka runt till fabrikerna som tillverkar markisen, persienner och rullgardiner för att hälsa på och se hur allt fungerar. Fick lära mig hur man mäter, monterar markiser mm. Tjörnbrons Hantverk som företaget heter fortfarande och ligger i Stenungsund har funnits sen långt tidigare men köptes upp av Björneröds Solskydd.

Har ni fått försämrad försäljning på grund av Covid-19?

-Vi har inte direkt märkt av detta då många som är hemma idag ser över sitt boende och vill ha solskydd när de arbetar hemifrån. Vi kommer återkomma till Mia för en till artikel om hur det är att jobba inom hennes bransch men frågar några frågor.

Klarar du höga höjder?

-Jag är INTE jätteglad i höga höjder så det där att hänga i en sele på 8 meters höjd för att montera en markis är väl inget jag längtar efter. Jag är egentligen livrädd för höjder men vad gör man…det ingår ju i jobbet

Hur är det att jobba i en mans-dominerat yrke?

-Jag har aldrig egentligen haft någon dröm om att jobba inom bygg och det är klart att det är väldig dominans av män och det var väl lite så i början att man fick väll överbevisa att man fixade det för det var mycket ”Lilla Gumman”. När jag kör ut till en kund och går ur bilen med mätverktyg så möts jag ibland med frågan när kommer han – Vilken han?, frågar jag då. Nuförtiden är det inte så vanligt men förr var det mer vanligt att man fick bevisa att man klarade av jobbet innan man accepterades fullt ut.

Vad gör du på fritiden?

.Jag tränar ibland, umgås med barn, väninnor, särbon och älskar att laga mat så det är något jag ofta gör.

Vad har du för drömmar?

.Jag håller faktiskt på att göra en egen kokbok den är nästan klar det är bara fotona som saknas men sen ska den publiceras och den ska heta ”Alla kan laga mat”

Jag har alltid gillat matlagning och min mormor var fantastisk på att lägga upp mat fint och laga god mat och sen såklart har jag fått inspiration från alla år då jag jobbat i hotellbranschen och fått äta och de mest fantastiska maträtter när jag åt där.

Idën till min bok fick jag när sonen som var väldigt matglad ville sluta på fritids, då var jag lite orolig men han klarade det bra och då tänkte jag att om han kan laga enkelt och bra så kan alla det. Och jag har också märkt att vissa recept skriver man det så krångligt så det verkar supersvårt och sen när man väl benar ner receptet så visar det sig inte vara speciellt avancerat. Då fick jag idêen att göra en enkel kokbok. Ingen speciell inriktning men mat som smakar mycket och som är lätt att laga.

Titeln är satt jag, jag vet hur omslaget ser ut men saknar fotografierna på maträtterna och hur de ska placeras i kokboken. Jag vill ha mycket foton i boken. Jag är nu ute efter att hitta ett förlag som kan till någorlunda bra pris ge ut min bok. Alla frågar nu när kommer boken så nu måste jag se till att få ut den 2021 det är en dröm.

När jag skriver detta som skribent så vet inte Mia att jag har hittat ett förlag som kan ta sig an hennes bok. Ska förresten göra en intervju med den förlagsägarinnan.

Gillar du att träna?

Jag har nog mer eller mindre hela mitt liv varit intresserad av att träna och har tävlat i gymnastik. Jag gillade mycket Aerobics och att vara på gym även löpning ute har jag gillat. Jag har nuförtiden lite svårt att passa tider för träningspass.

Haft en tuff tid med min mamma som gick bort. Jag bröt nyckelbenet, separation och nytt boende så det har blivit lite sisådär med träningen men nu bestämde jag mig för att ta tag i detta och sökte på nätet efter en Personlig tränare och hittade till slut Peter som jag fick ett tips om. Peter är egentligen specialist på boxning och MMA men han hjälper nu mig med att jag tränar boxning med honom. Jag gör det varannan vecka och tränar i en riktig boxningsring på Hotell Belora

Det var inte meningen först att jag skulle träna just denna träningsform men tycker det är suveränt bra och kul träningsform.

Jag gillar annars att anmäla mig till olika träningsevent och var för något år sen med på ett Paolo Roberto träningsevent. Jag har följt honom. Han har varit en inspiration för mig och tycker han haft bra träningstips. Han och hans fru anordnade Break it too you make it i Göteborg och det var jag med. Jag tycker det är kul att ta en helg och vara med på en Yoga retreat eller annat.

 

Slutligen frågar jag Mia om det är något hon ångrar?

- Inget mer än att jag ångrar att jag inte direkt efter skolan åkte utomlands för att jobba som Au Pair eller något för jag blev direkt fastanställd i ung ålder så det hade varit kul att uppleva något mer som ung.

I nästa nummer får du följa Mia som entreprenör inom Solskydd och Markiser.

Mia Eskengren, Tjörnbrons Hantverk AB

Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Eva-Lena Ivarsson, Mia Eskengren

ConnectPoint - Business Pleasure Inspiration