Vätskenivån bland rugbyspelare mättes under en hel säsong. Med hjälp av en våg vägdes spelarna före och efter match för att uppskatta mängden vätska som försvunnit och inte ersatts under matchen.

Alla spelarna vägdes en, två och tre dagar efter varje match. Sammanlagt spelades 14 matcher och 262 spelare deltog i försöket.

Bara någon procents vätskeförlust påverkar prestationen negativt och många spelare uppmätte förlustvärden efter matchen på mer än 2 procent. Några hade förlorat så mycket som 4,9 procent av kroppsvikten.

Anfallsspelare förlorade i allmänhet mer vätska än backarna. Redan efter första dagen hade spelarna återhämtat sej till 99,6 procent i snitt men under dag två och tre var värdet hos anfallsspelarna oförändrat.

Det innebär att anfallet börjar sin nästa träning eller match med en vätskeförlust. Att mäta kroppsvikt är ett bra sätt att mäta spelarnas status när det gäller vätskeintag och vätskeförlust.

Genom att väga varje spelare före och efter träning och match kan tränare och spelare följa upp vätskeförluster och åtgärda dessa för att komma fulladdade redan till nästa match.


National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning coach
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181f15945