Årets Svenska Rally blev verkligen rafflande och avgjordes först på sista sträckan när Andreas Mikkelsen snurrade och blev stående. Den regerande världsmästaren Sebasten Ogier vann till slut med bara 6,4 sekunder före Thierry Neuville, som tävlar för Hyundai Shell World Rally Team.
Belgaren Thierry Neuville imponerade i sin Hyundai och tog ledningen på lördagen men fick se sig slagen på söndagens första sträckor av både Mikkelsen och Ogier.
– Jag har en bra känsla i bilen och har haft en bra dag som varit väldigt rolig, sa Neuville inför rallyts avslutning på söndagen.
Neuville körde bra under hela rallyt och tog säsongens första vinst när han vann den första sträckan på fredagen. Under lördagen vann Neuville på ytterligare två sträckor; SS15 (Fredriksberg) och SS18 (Vargåsen) och gick därmed upp i ledningen för rallyt. Och det var under SS18 i Vargåsen som Neuville krossade rekordet på den legendariska Colin’s Crest där han flög otroliga 44 meter. Det förra rekordet sattes av Ken Block under 2011, på 37 meter. När Andreas Mikkelsen tidigare under dagen hade hoppat 41 meter trodde man att allt var klart, men Neuville laddade på allt han kunde – och satte landningen perfekt.
- Landningen var faktiskt riktigt bra, men jag fick lite problem i kurvan efteråt, där jag kanske kom in lite väl snabbt. Men det var riktigt kul och publiken verkade gilla det, säger Neuville.
Rallyt avgjordes på den sista sträckan, Power Stage i Värmullsåsen. Det stod mellan Neuville, Ogier och Mikkelsen som bara hade några sekunder emellan sig vid sträckans början. Men efter att Mikkelsen körde in i en snövall och tappade många sekunder kunde Ogier se sig som segrare, endast 6.4 sekunder före Neuville.Hyundai hade två av sina förare bland de tio bästa! Förutom Neuville på andra kom Hayden Paddon på femte plats med Ken Abbring på elfte plats, och det i sin första start både för stallet och i Svenska Rallyt!
Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävle och där är man väldigt gladaöver framgångarna i Svenska Rallyt.
- Vilken pärs det var och det hela avgjordes ju inte förrän på sista sträckan, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. Resultatet visar ju att Hyundai bygger bilar av yppersta klass!