Friska uthållighetstränade individer utnyttjar bara 35 procent av musklernas förmåga att ta emot och använda syre under ansträngning.

Hur mycket hjärtat, lungorna och blodet syresätter kroppen är viktigt för alla som tränar uthållighet. Hur bra musklerna är att ta emot syre är en annan viktig faktor när det gäller att förbättra sin prestationsförmåga som uthållighetsidrottare.

På Norges Idrottshögskola identifierar man i en avhandling att otränade armar inte har kapacitet att ta emot det syre som kroppen försörjer dem med.
Musklerna kan ta emot mycket mer syre från blodet under löpning, skidåkning eller cykling om axlar och armar är tränade för det.

Det kan innebära att musklernas kapacitet är viktigare för uthålligheten än vad maximal syreupptagning är när det gäller att förbättra uthålligheten. Genom att träna upp muskelvolymen i armarna ökar förmågan till blodgenomströmning samtidigt som nyttjandegraden av tillfört syre ökar.

När armarna inte klarar av att ta emot tillräckligt med syre fördelas istället syret till benen när det blir jobbigt. Det kan enligt studien åtgärdas genom vältränade armmuskler.

Fynd från tidigare gjorda undersökningar visar att upptaget av syre i armarna inte skiljer sej i någon utsträckning mellan uthållighetstränade och vardagsaktiva människor.

Åldern spelar heller ingen roll. Är armmusklerna inte tränade för att ta emot syre så spelar det mindre roll vilken kapacitet som hjärtat och lungorna har.

Rådet till alla som utövar någon form av uthållighetssport är därför att träna armmusklernas förmåga att ta emot syre för att förbättra uthålligheten.

Källa: Norges Idrottshögskola


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

National Strength & Conditioning Association.

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se


TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se