Bålstabilitet och bålstyrketräning förekommer i alla former av träningsprogram för alla möjliga sporter och kan enligt forskningen kopplas till positiva hälsovinster med minskad skaderisk och förbättrad stabilitet.

Bålstabilitetsträning innefattar lågintensiv träning, mindre än 25% av maximal viljemässig muskelkontraktions- förmåga, utan vikter med statiska eller långsamma rörelser, vilket leder till bättre utnyttjande av befintlig muskelmassa och ökad koordination.

Resultatet blir ökad muskeluthållighet, ökad stabilitet, minskad skaderisk, men ingen direkt idrottsrelaterad prestationsförbättring enligt samstämmig forskning.

Bålstyrketräning innefattar högintensiv träning på mer än 60% av maximal viljemässig muskelkontraktionsförmåga med vikter eller motstånd, dynamiska rörelser och idrottsspecifika övningar, vilket leder till bättre utnyttjande av den befintliga muskelmassan.

Resultatet av bålstyrkesträning blir ökad muskelmassa och ökad muskelkraft som leder till förbättrad bålstyrka och eventuellt idrottsrelaterad prestationsförbättring.

-Stabilitet är en grundförutsättning för styrkeökning. Kolla att stabiliteten finns där innan det är dags att öka belastningen.

Källa: Hibbs AE, Thompson KG, French D, Wrigley A, Spears I. Optimizing performance by improving core stability and core strength. Sports Med. 2008;38(12):995-1008.


All Sport & Idrott


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se