PNF Stretching står för Proprioceptiv Neruromuskulär Facilitering och går ut på att en medhjälpare sträcker ut muskeln, utövar ett motstånd till en aktiv motspänning för att sedan ytterligare sträcka ut muskeln lite till.

En form av passiv stretching som används inom lagsporter där lagkamrater hjälper varandra att stretcha ut musklerna innan match.

För att utvärdera effekten av PNF stretchingen innan träning av muskulär uthållighet där utövaren lyfter en vikt motsvarande 40, 60 och 80 procent av 1RM så många gånger som det går, utsattes vältränade motionärer för PNF stretching innan ett träningspass bestående av bänkpress och benspark.

I båda momenten som mäter muskeluthålligheten för ben och överkropp sjönk antalet utförda repetitioner i jämförelse, efter PNF stretching.

Resultatet av studien kan användas av tränare och spelare som använder aktiv-passiv stretching med hjälp av en kamrat att byta uppvärmningsrutin före och träning och tävling.

Flera studier visar att statisk stretching har en negativ inverkan på idrottsprestationer och den här studien visar att även PNF stretching med hjälp av en kamrat inverkar negativt på muskulär uthållighet i samband med idrott


National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181cc236a