Under rådande omständigheter har föreningslivet blivit lidande, inte minst bland landets idrottsföreningar som tvingats stänga ner många av sina events och verksamheter. För drygt en vecka sedan uppgav regeringen att man är beredda på att börja öppna upp idrottsföreningarna återigen. Beslutet gäller främst träningar för yngre som är födda 2005 och senare – vilket i praktiken innebär att de återigen kan börja träna inomhus och utomhus.

Idrottsminister Amanda Lind menar att idrotten är betydelsefull och att den behövs för att man ska bra och kunna utöva fysiska aktiviteter men också för gemenskapen. Beslutet välkomnas av Björn Eriksson som arbetar som ordförande för riksidrottsförbundet. Han menar att beslutet har lättat på föreningslivets hjärtan och att det kommer vara glädjande att meddela alla hundratusentals ledare i riket om att de äntligen kan börja samla träningsgrupper för det som han kallar för ”gemenskap och glädje”. Mer om Riksidrottsförbundets inställning till regeringens förslag kan du läsa om på förbundets hemsida under sektionen pressmeddelanden.

Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten under upprepade tillfällen poängterat hur betydelsefull idrotten är för barn och ungdomar men understryker samtidigt att samhället fortfarande behöver ta sitt ansvar. Trots att beslutet gått igenom refererar man fortfarande att även det omfattas av den nyinstiftade lagen och de allmänna råd och rekommendationer som gäller i samhället.

Spektakulära happenings inom fotbollen 2021:

Liknande scenarion återses även inom fotbollen, som utan tvekan kommit att bli “världens favoritsport”. Många av eventen som skulle hållas under 2020 har blåsts av, men därför inleds 2021 med många bra och spännande nyheter. 

Euro 2020, OS och Paralympic Games, Lions Tour i Sydafrika och Rugby League World Cup i England är bara några av många sensationella events som kommer markera 2021 som ett makalöst bra sportår. Euro startar den 11 juni och kommer bestå av 51 matcher i 12 städer över hela Europa. Att allt detta händer på riktigt bevisas även av medier och en rad olika sajter som presenterar statistik, resultat och oddsbonusar för de som brinner för liveevents. Att följa den här typen av sidor kommer således med många fördelar. Inte nog med att man får reda på när eventen faktiskt äger rum så kan förståelsen för odds vara avgörande för att förstå grunderna, hur man räknar ut dem och hur de kan komma till ens personliga nytta.

Tittar på man hur spelbranschen har presterat under åren som gått så har man sett en förstärkning inom andra segment, inte minst betting och traditionella spel. Men om eventen blir av under 2021, vilket allt tyder på, kommer sportfanatiker världen över komma ihåg 2021 som möjligheternas år – i alla fall inom livesporten.

Gradvisa förändringar på hemmaplan – Kan öppnas upp till sommaren:

De nuvarande restriktionerna om att stänga kommunala idrottsanläggningar förlängdes till den 7 februari 2021. Nu väntar sportsverige ivrigt på ett nytt beslut i förhoppning om att man kommer lätta på restriktionerna. Under tiden ett nytt beslut gäller det gamla belsutet tillsvidare. Beslutet omfattar dock inte privata idrottsanläggningar som inte är direkt styrda av de kommunala verksamheterna. För de som är födda 2004 eller tidigare så rekommenderar man fortsatt att undvika träning i större grupper – och om möjligt träna i utomhusmiljöer. Huruvida ytterligare förändringar kan ske inom de närmsta månaderna är svårt att förutspå, men inom branschen ser man fram emot och hoppas på ytterligare lättnader, eventuellt mot sommarmånaderna som komma skall.

För regeringens nya initiativ ska kunna fungera fullt ut krävs det dock fortfarande att föreningsidrotten visar att man kan efterfölja de råd och rekommendationer som ges. I ett pressmeddelande från riksidrottsförbundet skriver man att förbundet kommer gå fram med små steg i takt med samhällsutvecklingen. Man ser också fram att möjligheterna för de äldre kommer bli fler inom en snar framtid.

Den senaste satsningen som regeringen initierade inom idrotten var under oktober månad i fjol när man beviljade ett stödpaket om 1 miljard kronor för landets idrottsverksamheter. Det pågår än i dag diskussioner om hur pengarna ska fördelas.