Historien om hur hon upptäcktes av Gävlefotografen och grannen Edde Edlund i tvättstugan är som en saga i sig.
– Jag blev verkligen förvånad när jag mötte en man som började med att fråga hur lång och hur gammal jag var, säger Hanna-Louise, som kallas Hanna av vänner och familj. Sedan frågade han om jag var intresserad av att tävla i Miss World Sweden så ni förstår att jag blev förvånad. Men sedan han presenterat idén och jag funderat på saken några dagar så antog jag det som en spännande utmaning.

Har du tidigare varit intresserad av skönhet och deltagit i några liknande tävlingar?
– Visst har jag väl som så många andra unga tjejer och kvinnor brytt mig om hur jag sett ut och även fått några komplimanger genom åren. Men det är inget jag reflekterat över och jag har aldrig ens varit Lucia eller framträtt i några officiella sammanhang.

Vad tror du då att det här betyder för dig personligen?
– Jag inser naturligtvis att det här är en fantastisk möjlighet och att det närmaste året blir att leva i det som nog är en dröm för många. Jag vill naturligtvis ta tillvara på den här chansen och inser att jag kommer att lära mig massor och få erfarenheter som jag kan ha nytta av för resten av livet.

Men är det här med skönhetstävlingar och utseendefixering inte något som många anser vara ytligt och att det finns betydligt viktigare saker att tänka på i oroliga tider som dessa?
– Det där är ju på två sätt. Mänskligheten har i alla tider brytt sig om utseende så det vore bara dumt att förneka det. Däremot förändras allting över tid, inklusive uppdraget som Miss World Sweden. Bikiniuppvisningen är t.ex. borttagen och uppdraget nu är i stället ”Beauty with a Purpose” dvs hur skall jag utifrån den här plattformen kunna hjälpa till att på något sätt vara med och förbättra världen. Därför har jag valt att starta ett välgörenhetsprojekt i form av en insamling till UNICEF och utsatta barn. Förra årets vinnare samlade in 40.000 kronor och det hoppas jag verkligen att vi är många som vill och kan vara med att slå.

Hur förbereder du dig i övrigt för en sådan här tävling och vad kan du träna på?
– När det gäller fysiken så håller jag igång genom cykling och promenader. Däremot är det en hel del andra praktiska saker som att träna på kroppshållning och hur mycket man skall le och när till exempel. Men jag är ganska målmedveten och fokuserad så självklart arbetar jag även en hel del med presentationsteknik och engelskan förstås. Oavsett hur det går i den internationella tävlingen så kommer jag att ha stor nytta av det här i framtiden. ”Ungdomlig skönhet” är ju inget som varar för evigt men kunskap och goda erfarenheter kan man aldrig få för mycket av.

Är det något du oroar dig över eller ser du några faror i den här branschen?
– Faror finns det väl överallt men visst gäller det att inte vara för naiv. Jag kan alltid fråga min familj om råd samt att jag har bra rådgivare i min närhet för att inte ta några oöverlagda beslut eller ställa ut löften som kan bli svåra att leva upp till. Jag är övertygad om att det är mycket viktigt att hålla på sin integritet. Jag har redan blivit tillfrågad och dessutom fått rådet att operera bort mitt födelsemärke på ena kinden. Men då sade jag nej direkt! Det är en del av mig och min personlighet som har varit med hela livet så varför skall jag ändra på det? Men visst blir det intressant att se om det kan kosta mig någon placering i tävlingen.

Hur ser då dina framtidsplaner ut?
– Ja, det ser verkligen spännande ut. Jag arbetar ju deltid på ett äldreboende idag men har förstående chefer så det verkar inte bli några problem med att kunna få ledighet för uppdragen det närmaste året. I framtiden kan jag mycket väl tänka mig att ta rätt typ av modelluppdrag men vill även utveckla mig inom design som alltid har varit ett stort intresse. Dessutom vill jag naturligtvis fortsätta med att arbeta med samhällsfrågor och på mitt sätt påverka genom att inspirera, sprida glädje och på så sätt försöka bidra till att skapa ett gott samhälle och en bättre värld för oss alla.


För mer information och kontakt:
Thomas Edlund
070-422 73 30
info@hanna-world.se

För att bidra till Hannas UNICEF-insamling för utsatta barn i världen:
https://unicef.se/egna-insamlingar/3959-utsatta-barn-miss-sverige

För mer information se:
http://www.hanna-world.se
http://www.facebook.com/HannaMissWorldSweden

Fotnot: Hanna-Louise Haag Tuvér är Miss World Sweden 2017. Finalen hölls den 16 april 2017 och organiserades av Miss Queen of Scandinavia, Sveriges nationella organisation som utser landets representant för Miss World. Den internationella tävlingen Miss World 2017 hålls den 2 december i Sanya, Kina.
Sverige har vunnit tre Miss World tidigare och det är Kiki Håkansson 1951 (första Miss World), May-Louise Flodin (1952) och Mary Stävin 1977. Den senare var f.ö under en period tillsammans med den engelske fotbollsstjärnan George Best och medverkade som skådespelare i bl.a. James Bond-filmerna Octopussy och Levande måltavla (A View to a Kill).
Källa: http://www.beautywithapurpose.com/en/